ZALIVANJE FISURA

U dečijoj stomatologiji je najbitnija prevencija. To podrazumeva pravovremenu zaštitu zuba od karijesa zalivanjem fisura zuba. Fisure su udubljenja na površini zuba, koja nekada mogu izgledati kao oštri useci ili zarezi i predstavljaju tzv. predilekciono mesto za nastanak karijesa.

Zašto se radi zalivanje zuba kod dece

Ukoliko se pranje zuba ne radi dovoljno često i na adekvatan način, hrana se lako zadržava i predstavlja idealnu podlogu za razvoj bakterija, što rezultira na kraju nastankom karijesa. Da bi se izbeglo zadržavanje hrane u fisurama, potrebno je zalivanje zuba kod dece, da bi grizne površine bile glatke, što onemogućuje zadržavanje hrane na njima, pa samim tim je i sprečen nastanak karijesa.

zalivanje fisura

Zakažite pregled

Kad se ne radi zalivanje fisura

Kod zalivanja fisura je bitno da su zubi koji se zalivaju potpuno zdravi. Ukoliko bi postojala i najmanja karijesna lezija i takav zub se zalio, došlo bi do brzog širenja karijesa prema središtu zuba i prodora bakterija u komoru pulpe, te bi se taj zub morao devitalizovati.

Dakle, nastao bi veliki problem kada bi se zalivanje fisura radilo na pokvarenom zubu, umesto da se popravi uklanjanjem kvara i plombiranjem. Zalivanje fisura je naročito bitno kod stalnih šestica, odmah po njihovom nicanju. One se najčešce prve pokvare, jer niču oko šeste godine života, kada deca još ne vladaju dobro tehnikom pranja zuba, jedu dosta slatkiša, a pranje zuba ima najčešće samo kozmetski efekat.

Takođe, mogu se zalivati i mlečni zubi, jer njihovim zdravim statusom se obezbeđuje mesto i zdrava mikrosredina za nicanje stalnih zuba.

Kada je najbolje zaliti fisure?

Fisure je idealno zaliti vec na mlecnim bocnim zubima, odmah nakon nicanja. Praksa ustanovljena u Svedskoj 70-ih godina u okviru preventivne stomatologije se pokazala idealnom u sprecavanju kvarenja mlecnih, a samim tim i cuvanje zdravlja i prostora stalnim zubima. Takodje prve stalne molare, odnosno sestice neophodno je zaliti odmah nakon nicanja.-

Koliko traje zalivanje fisura?

Obicno se zaliva nekoliko zuba u jednoj seansi i potrebno je svega nekoliko minuta za zalivanje, a ako se zalivaju na pr sve 4 sestice potrebno je 10ak minuta ukupno za ceo tretman.

Cena zalivanje zuba kod dece

U stomatološkoj ordinaciji Vuković se obavlja zalivanje zuba najsavremenijim preparatima, koja garantuju zdravlje zuba Vaših mališana, a naš stručni tim će učiniti da se deca osećaju sigurno i sa radošću dolaze kod stomatologa. Kada je u pitanju zalivanje zuba kod dece cena se kreće 1800, 00 dinara po zubu.

Zalivanje fisura u  stomatološkoj ordinaciji Vuković

zalivanje fisura- dr marija vuković stevanov

Spec. Dr Marija Vuković Stevanov 

U stomatološkoj ordinaciji Vuković zalivanje fisura radi iskusan stomatolog- spec. dr Marija Vuković Stevanov. Redovan stomatološki pregled kod dece je stub zdravih i jakih zuba. Zato ne čekajte već zakaže pregled za vašeg mališana.

poziv
Zakažite pregled