PARODONTALNI DŽEP

Kada bakterije unište tkivo oko korena zuba nastaje prazan prostor koji se naziva parodontalni džep. Parodontalni džep ima tendenciju da raste, odnosno da napreduje prema vrhu korena zuba. S obzirom na to da se vezivno tkivo sve više i više uništava, u jednom momentu dolazi do toga da ništa ne drži zub u zubnoj čašici. Posledica ovakvog stanja je najpre klaćenje zuba, a nakon određenog vremena i ispadanje zuba.


Pozovite i zakažite termin
Paradontalni džep

Parodontalni džep - lečenje

Dubina parodontalnog džepa obično iznosi 2 milimetra ili manje. U slučaju da je ona veća od toga, ali da ne prelazi 3, 4 milimetra potrebno je sprovoditi upornu terapiju kako bi se zaustavilo napredovanje parodontopatije. Najpre je potrebno uklanjanje zubnog kamenca (uklanjenje čvrstih zubnih naslaga), kao i uklanjanje mekih naslaga.

Oralna higijena mora da se podigne na maksimum, uz nepohodno redovno korišćenje interdentalne četkice i konca. Desni se tretiraju gelovima, a usna duplja redovno ispira odgovarajućim rastvorima koje preporuči stomatolog. Sve ovo je važno da bi se zaustavila parodontopatija, jer se ona samo u inicijalnoj fazi može izlečiti. U svim ostalim stadijumima moguće je samo zaustaviti njen dalji napredak.

Kada je parodontalni džep dublji od 4 milimetra, tada je potrebno da se obavi režanj operacija, ukoliko je ona izvodljiva. U terminalnoj fazi bolesti neminovno je ispadanje zuba.


Lečenje paradontalnog džepa u  stomatološkoj ordinaciji Vuković

parodontalni džep- dr marija vuković stevanov

Spec. Dr Marija Vuković Stevanov 

U stomatološkoj ordinaciji Vuković lečenje lečenje parodontalnog džepa radi iskusan stomatolog- spec. dr Marija Vuković Stevanov. Ako imate bilo kakav problem ili nejasnoću pozovite nas ili zakažite pregled.

poziv
Zakažite pregled