U domenu regenerativne medicine, plazma bogata trombocitima (PRP) se pojavila kao revolucionarni tretman koji koristi prirodne sposobnosti tela.

30.08.2023

Sa svojim potencijalom da ubrza regeneraciju  tkiva i poboljša proces oporavka, PRP je privukao značajnu pažnju kako medicinskih stručnjaka tako i pacijenata. Ovaj blog post ulazi u svet PRP-a, istražujući njegovo poreklo, pripremu, primenu i obećavajuću budućnost koju ima u oblasti zdravstvene zaštite.

Razumevanje plazme bogate trombocitima (PRP)

Plazma bogata trombocitima, kao što ime sugeriše, je koncentrisani oblik plazme koji sadrži 4 puta veću koncentraciju trombocita nego što se obično nalazi u punoj krvi. Trombociti su esencijalne komponente krvi koje igraju ključnu ulogu u procesu zarastanja tela. Sadrže faktore rasta, proteine i citokine koji promovišu popravku tkiva, sintezu kolagena i angiogenezu (formiranje novih krvnih sudova). PRP se dobija iz sopstvene krvi pacijenta, minimizirajući rizik od neželjenih reakcija ili infekcija.

Šta podrazumeva proces pripreme za PRP tretman?

Priprema PRP uključuje nekoliko ključnih koraka:





a. Uzimanje krvi: Uzima se mala količina krvi pacijenta (obično oko 30-60 mililitara), slično rutinskom testu krvi.

b. Centrifugiranje: Sakupljena krv se zatim stavlja u centrifugu, uređaj koji okreće krv velikom brzinom. Ovaj proces razdvaja krv na njene komponente, pri čemu se trombociti i plazma koncentrišu u srednjem sloju.

c. Odvajanje plazme: Srednji sloj, bogat trombocitima i faktorima rasta, pažljivo se ekstrahuje, što rezultira PRP.

d. Aktivacija (opciono): U nekim slučajevima, PRP se može aktivirati korišćenjem kalcijum hlorida ili trombina, što pokreće oslobađanje faktora rasta iz trombocita.

Kako se izvodi PRP tretman lica?

Tretman za lice plazmom bogatom trombocitima (PRP), koji se često naziva i „vampirski tretman lica“, je kozmetička procedura koja ima za cilj podmlađivanje i poboljšanje izgleda kože koristeći regenerativna svojstva PRP-a. Evo detaljnog pregleda onoga što PRP tretman lica obično uključuje:




1. Konsultacije

Pre tretmana, imaćete konsultacije sa spec. dr Marijom Vuković Stevanov. Tokom ove konsultacije, razgovaraćete o svojim ciljevima nege kože, zabrinutostima, istoriji bolesti i svim pitanjima koja imate u vezi sa procedurom. Doktorka će utvrditi da li ste odgovarajući kandidat za ovaj tip tretmana i detaljno će vam objasniti proces.

2. Priprema

Doktorka će očistiti vaše lice kako bi se uverila da nema šminke, ulja ili ostataka. Lokalni anestetik u obliku krema nanosi se na područje tretmana kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka.

3. Uzimanje krvi:

Mala količina krvi se uzima iz vaše ruke, slično rutinskom testu krvi. Količina prikupljene krvi zavisi od regije koju želite da tretirate.

4. PRP priprema:

Prikupljena krv se stavlja u centrifugu, uređaj koji se okreće velikom brzinom kako bi odvojio komponente krvi. Ovaj proces odvaja crvena krvna zrnca od plazme bogate trombocitima. PRP se zatim pažljivo ekstrahuje i priprema za primenu.

5. PRP aplikacija:

PRP se nanosi na tretirano područje. Može uraditi različitim tehnikama, a svaka podrazumeva aplikovanje centrifugiranih trombocita u željenu regiju.



6. Oporavak:

Nakon tretmana, vaša koža može izgledati blago crvena ili iritirana. Ovo je normalna i očekivana reakcija koja obično nestaje u roku od dan ili dva. Neki pacijenti mogu imati minimalne modrice ili otok, ali to je obično privremeno.

8. Nega posle tretmana:

Uključivati korišćenje nežnih proizvoda za negu kože, izbegavanje direktnog izlaganja suncu i nanošenje kreme za sunčanje 15 dana od tretmana sa visokim zaštitnim faktorom. Nega posle tretmana isključuje upotrebu krema za izbeljivanje kože.

Koji problemi se tretiraju PRP-om i na kojim regijama se može primeniti?

1. Podmlađivanje lica:

Vampirski tretman lica: PRP se često koristi u kombinaciji sa mikroiglom za poboljšanje proizvodnje kolagena, poboljšanje teksture kože i smanjenje pojave finih linija i bora.

Podmlađivanje ispod očiju: PRP injekcije se mogu koristiti za uklanjanje tamnih krugova, nadutosti i finih bora ispod očiju.

Povećanje obraza i usana: PRP se može koristiti za povećanje volumena i stimulaciju proizvodnje kolagena u obrazima i usnama, što rezultira mlađim izgledom.





2. Obnova kose:

PRP tretman za kosu: PRP se ubrizgava u kožu glave da stimuliše folikule dlake, podstiče rast kose i poboljšava debljinu i kvalitet postojeće kose. Koristi se za rešavanje stanja kao što su androgenetska alopecija (ćelavost) i proređivanje kose.

3. Smanjenje ožiljaka:

Ožiljci od akni: PRP injekcije mogu pomoći da se poboljša tekstura i izgled ožiljaka od akni stimulišući proizvodnju kolagena i podstičući regeneraciju tkiva.

Hirurški ožiljci: PRP se može primeniti lokalno ili ubrizgati u hirurške ožiljke kako bi se ubrzao proces zarastanja i minimizirali ožiljci.

4. Poboljšanje tonusa i teksture kože:

Kod neujednačen tona kože PRP može pomoći u poboljšanju tonusa kože i smanjenju hiperpigmentacije podstičući obnavljanje ćelija i sintezu kolagena. Takođe, kod velikih pora PRP tretmani mogu pomoći u zatezanju pora i poboljšanju teksture kože, što dovodi do glađeg tena.

5. Podmlađivanje ruku:

PRP injekcije mogu da podmlade izgled ostarelih ruku poboljšanjem kvaliteta kože, smanjenjem finih bora i vraćanjem volumena.

6. Podmlađivanje vrata i dekoltea:





PRP injekcije mogu da se pozabave pojavom traka na vratu promovišući proizvodnju kolagena i zatezanje kože. Poboljšava teksturu i izgled linija i bora na predelu grudi.

7. Strije:

PRP može pomoći u stimulaciji proizvodnje kolagena i poboljšanju izgleda strija promovišući regeneraciju kože.

8. Zatezanje kože:

PRP tretmani mogu pomoći u poboljšanju opuštenosti kože i promovisanju mlađeg i zategnutijeg izgleda.

Koliko traje PRP procedura i zakoliko je potrebno ponoviti je?

PRP tretman je procedura koja traje 15-20min, u zavisnosti od broja regija.  Rezultati mogu biti vidljivi u roku od nekoliko nedelja nakon prvog tretmana i mogu trajati do 6 meseci ili duže.

Preporučena učestalost sprovođenja tretmana podrazumeva početnu seriju od 3-4 tretmana u razmaku od oko 4-6 nedelja. Tretmani održavanja se mogu preporučiti svakih 6-12 meseci.

PRP tretman za kosu:

Rezultati mogu početi da se pojavljuju nakon nekoliko meseci lečenja i mogu trajati oko 6-12 meseci. Može se preporučiti početna serija od 3-6 tretmana, sa tretmanima održavanja svakih 6-12 meseci, u zavisnosti od odgovora pojedinca.

Lečenje ožiljaka od akni:

Rezultati mogu postati primetni nakon nekoliko sesija, uz kontinuirano poboljšanje tokom nekoliko meseci. Početna serija od 3-6 tretmana u razmaku od oko 4-6 nedelja, nakon čega po potrebi slede tretmani održavanja.

Podmlađivanje kože i poboljšanje teksture:

Poboljšanje teksture i tonusa kože može se videti nakon nekoliko sesija i može trajati oko 4-6 meseci. Preporučena početna serija od 3-4 tretmana u razmaku od 4-6 nedelja, a zatim tretmani održavanja svakih 6-12 meseci.

Druge oblasti tela (npr. ruke, vrat, dekolte):

Rezultati mogu da variraju, ali poboljšanje kvaliteta i izgleda kože može trajati oko 6-12 meseci. Može se predložiti početna serija od 2-4 tretmana u razmaku od 4-6 nedelja, uz tretmane održavanja po potrebi.

Koja je prednost PRP u odnosu na druge tretmane?

PRP nudi nekoliko prednosti:

Reč jr o autolognom izvoru, PRP se dobija iz sopstvene krvi pacijenta, minimizirajući rizik od odbacivanja ili neželjenih reakcija.

Mnogi PRP tretmani su minimalno invazivni, uključujući injekcije, a ne hirurške procedure.

Koristeći prirodne mehanizme lečenja tela, PRP tretmani su usklađeni sa sopstvenim procesima u telu.

Od čega zavisi efikasnost PRP tretmana?

Efikasnost PRP-a može varirati u zavisnosti od faktora kao što su stanje pacijenta, način pripreme i stručnost lekara.

Da li je prp tretman bezbedan, koji su mogući rizici i nuspovajave?

Kao i svaka medicinska procedura, postoje određena razmatranja i potencijalni rizici kojih treba biti svestan:

1. Infekcija: Iako je rizik od infekcije nizak zbog autologne prirode PRP-a (koristeći sopstvenu krv pacijenta), i dalje je važno osigurati da se oprema i procedura izvode u sterilnom okruženju kako bi se sprečila kontaminacija.

2. Nelagodnost i bol: PRP injekcije mogu izazvati izvesnu nelagodnost ili bol na mestu injekcije. Ovo je obično privremeno i može varirati u zavisnosti od individualne tolerancije na bol i oblasti koja se tretira. Prilikom izvođenja PRP lica aplikuje se površinski anestetik u obliku krema koji smanjuje bolne senzacije prilikom izvođenja tretmana.

3. Modrice i otok: Neki pacijenti mogu imati modrice ili otok na mestu injekcije. Ovo je uglavnom blago i spontano nestraju za 7-10 dana, bez bilo kakve terapije.

4. Neefikasnost: Iako PRP ima veliki potencijal, njegova efikasnost može varirati u zavisnosti od faktora kao što su stanje pacijenta, specifično područje lečenja i tehnika pripreme koja se koristi. Ukoliko pacijent nije zadovoljan posle prvog tretmana, potrebno je ponoviti tretman više puta. Pre početka tretmana, prilikom konsultacije sa doktorom pacijentu će biti predočeno kakva su realna očekivanja krajnjeg rezultata.

5. Alergijske reakcije: Pošto se PRP dobija iz sopstvene krvi pacijenta, rizik od alergijskih reakcija je minimalan. Međutim, važno je da otkrijete bilo kakvu istoriju alergija svom lekaru pre nego što se podvrgnete lečenju.

6. Postojeća stanja: Određena opšta stanja organizma, kao što su poremećaji krvi, infekcije ili neka autoimuna oboljenja predstavljaju kotraindikacije za izvođenje PRP tretman..

PRP tretman je generalno bezbedan kada ga obavljaja obučeni i iskusni doktor estetske medicine. Kao i kod svake medicinske procedure, važno je da imate jasno razumevanje potencijalnih rizika i koristi, kao i da odaberete renomiranu ordinaciju za izvođenje procedure, kao što je ordinacija Vuković.

Da li PRP tretman može da se kombinuje sa drugim procedurama za podmladjivanje?

Da, tretmani plazmom bogatom trombocitima (PRP) se često mogu kombinovati sa drugim procedurama podmlađivanja kako bi se poboljšali i optimizovali rezultati. Ovaj pristup se obično naziva kombinovana terapija ili tretmani "slaganja". PRP tretman je moguće kombinovati sa microneedlingom, terapijom laserom, PRX i tretmanom i drugim hemijskim pilinzima, podizanjem niti.

Kombinovanje PRP sa drugim tretmanima je personalizovan pristup o kome treba razgovarati sa vašim odabradim doktorom. On može proceniti vaše specifične probleme, kreirati prilagođeni plan lečenja i preporučiti najprikladniju kombinaciju procedura za postizanje željenih rezultata. Imajte na umu da bezbednost, vreme i redosled tretmana mogu da variraju u zavisnosti od pojedinačnih faktora, tako da je stručno vođenje od suštinskog značaja za obezbeđivanje efikasnih i bezbednih rezultata.

PRP kose

Smatra se da plazma bogata trombocitima (PRP) deluje na gubitak kose kroz koncentraciju faktora rasta i drugih bioaktivnih supstanci koje mogu da stimulišu folikule dlake i podstiču ponovni rast kose. Tačni mehanizmi pomoću kojih PRP deluje na gubitak kose se još uvek istražuju, ali evo nekoliko predloženih načina na koje PRP može doprineti ponovnom rastu kose:

Stimulacijom folikula dlake visokom koncentracijom trombocita, koji oslobađaju različite faktore rasta kao što su faktor rasta koji potiče od trombocita (PDGF), transformišući faktor rasta (TGF) i faktor rasta vaskularnog endotela (VEGF). Pouzdano se zna da ovi faktori rasta stimulišu uspavane ili oslabljene folikule dlake, podstičući ih da uđu u aktivnu fazu rasta i proizvode nove pramenove kose.

Poboljšanje snabdevanja krvlju, tako što faktori rasta i proteini prisutni u PRP-u mogu poboljšati cirkulaciju krvi u folikulima dlake. Poboljšani protok krvi može obezbediti više hranljivih materija i kiseonika folikulima dlake, stvarajući zdravije okruženje za rast kose.

Hronična upala na koži glave može doprineti gubitku kose. PRP-ova antiinflamatorna svojstva mogu pomoći u smanjenju upale na koži glave, što može imati pozitivan uticaj na folikule dlake i njihovu sposobnost da proizvode kosu.

Faktori rasta u PRP-u mogu promovisati proliferaciju ćelija uključenih u rast kose, kao što su keratinociti i ćelije dermalne papile. Ove ćelije igraju ključnu ulogu u održavanju zdravih folikula kose.

Folikuli dlake prolaze kroz cikluse rasta, uključujući faze rasta, odmora i opadanja. PRP može potencijalno probuditi uspavane folikule, stimulišući ih da ponovo uđu u fazu rasta i proizvode novu kosu.

Kolagen je esencijalni protein koji pruža strukturnu podršku koži i folikulima kose. PRP može pomoći u stimulaciji proizvodnje kolagena u koži glave, stvarajući okruženje za rast kose.

Promoviše angiogenezu! Angiogeneza je formiranje novih krvnih sudova. Faktori rasta u PRP-u, kao što je VEGF, mogu doprineti angiogenezi, što može poboljšati snabdevanje folikulima dlake krvi i podržati rast kose.

Rezultati se mogu razlikovati od osobe do osobe, što zahteva individualni pristup PRP tretmanu kose. Pre nego što se podvrgnete PRP tretmanu za gubitak kose, preporučljivo je da se konsultujete sa kvalifikovanim medicinskim stručnjakom koji može proceniti vaše individualno stanje i dati personalizovane preporuke. Oni mogu pomoći da se utvrdi da li je PRP prikladan za vaš specifični tip i stepen gubitka kose i razgovaraju o potencijalnim ishodima i očekivanjima.

Zakažite tretman lica krvnom plazmom samo u Ordinaciji Vuković

PRP tretman lica - dr marija vuković stevanov

Spec. Dr Marija Vuković Stevanov 

Plazma bogata trombocitima svedoči o izuzetnom potencijalu ljudskog tela da se izleči. 

Od ortopedije do dermatologije, svestranost PRP-a nudi obećavajući put za poboljšanje kvaliteta života za mnoge pacijente. Kako se istraživanja nastavljaju i tehnologija razvija, isceljujuća moć unutar PRP-a je postavljena da preoblikuje medicinski pejzaž i ponudi nove puteve za lečenje i oporavak.

Ordinacija Vuković pored brojnih tretmana iz oblasti estetske medicine ( hijaluronski fileri i mezoterapija ) pruža i uslugu PRP tretmana. Konsultacijom sad spec. dr Marijom Vuković Stevanov možete razrešiti svoje nedoumice i utvrditi da li ste kandidat za tretman. Zato ne čekajte već danas zakažite pregled.

Vaš pregled možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22

poziv
Zakažite pregled