ORALNA HIRURGIJA

U stomatološkoj ordinaciji Vuković se obavljaju sve vrste oralno hiruških intervencija na najsavremeniji način, potpuno bezbolno, uz korišćenje najkvalitetnijih anestetika na tržistu.

Vadjenje zuba

Ekstrakcija ili vadjenje zuba je intervencija koja podrazumeva uklanjanje zuba iz zubne alveole (čašice), prekidajući sve veze između zuba i okolnog tkiva. Razlozi za ekstrakciju zuba su:


Zakažite termin

vadjenje zuba
  • destruisan zub, koji nije moguće ni konzervativno, niti protetski zbrinuti
  • ortodontski razlozi (gde se vađenjem, obično premolara, obezbeđuje prostor za ravnomerno raspoređivanje ostalih zuba)
  • parodontopatija gde i kod potpuno zdravog zuba može ostati ogoljen deo korena (usled razaranja parodontalnog tkiva) i dolazi do klaćenja zuba. Ukoliko je nemoguce zub zaštiti protetskim nadoknadama, jer je samo manji deo korena zuba u viličnoj kosti i rasklaćenost je prevelika, zub se mora izvaditi
  • bol koji nije moguće odstraniti ni jednom poznatom metodom konzervativnog ili hirurškog lečenja zuba, kao što su devitalizacija, ekstirpacija pulpe (vađenje zivca), aplikacija različitih medikamenata u kanal korena zuba, resekcija (hiruško odstranjivanje vrha korena zajedno sa procesom)

Hirurško vađenje impaktiranog umnjaka

Umnjaci ili zubi mudrosti niču poslednji u zubnom nizu oko 20. godine. Svojim nicanjem kod jednog dela populacije uzrokuju probleme, usled nedostatka prostora u postojećem nizu zuba, ostale zube guraju izazivajući njihovo menjanje položaja, rotaciju i isturanje van niza, uz pojavu bola. Situacija se pogoršava ukoliko umnjaci zauzimaju takav položaj u viličnoj kosti da ne postoji mogućnost da izrastu. To je horizontalno postavljen zub u kosti ili pod oštrim uglom, gde je praktično potpuno nemoguće nicanje. I u tim položajima se umnjaci „guraju“ potiskujući zube u nizu i praveći ortodontske probleme. Tada se (pre bilo kakvog ortodontskog tretmana) vrši hirurško uklanjanje umnjaka iz kosti.

Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Nakon uspešnog vađenja, rana se ušiva, što ubrzava zarastanje. Mogu se aplikovati i mikrogranule veštačke kosti da bi pospešile zarastanje rane. Savetuje se uzimanje analgetika, jer se nekoliko sati od prolaska anestezije razvija bol, kao i hladne obloge. Obavezno je uzimanje antibiotika 24h pre intervencije i narednih 5-7 dana.

Oralna hirurgija - Cena i faktori koji je određuju

Vađenje zuba u stomatološkoj ordinaciji Vuković kreće se od 4.000, 00 dinara do 6.000,00 dinara u zavisnosti da li se radi o rutinskom vađenju zuba ili komplikovanom vađenju.


Zakažite termin

vadjenje umnjaka

Apikotomija (resekcija)

Ukoliko postoji proces na vrhu zuba koji nije moguće (zbog lokalizacije ili veličine) konzervativno izlečiti, vrši se hirurško odstranjivanje vrha korena zuba (Apikotomija). Pristupa se sa spoljašnje strane, kroz viličnu kost, potpuno se uklanjaju proces i vrh korena, steriliše rana i usiva. Ceo proces se vrši u lokalnoj anesteziji potpuno bezbolno. Nakon prolaska anestezije potrebno je uzeti analgetik. Obavezno je korišćenje antibiotika 24h pre intervencije i narednih 5-7dana.

Cistektomija

Ciste na zubu su patološke šupljine u kosti, koje imaju omotač pokriven epitelom sa unutrašnje strane. Sporo rastu i šire se u pravcu manjeg otpora. U gornjoj vilici se obično šire ka nosnoj šupljini i maksilarnom sinusu, a mogu se širiti i prema nepcu. U donjoj vilici mogu porasti toliko da ispune veliki deo donjovilične kosti, a da pacijent nema tegobe. Ukoliko postoje akutna zapaljenja, cista se brže širi resorpcijom kosti oko sebe, a može i maligno da alteriše. Obzirom da te šupljine nisu fiziološke i svojim rastom dovode do gubitka kosti, potrebno ih je hirurški odstraniti.

Prilikom intervencije se u potpunosti uklanja cista (omotač i sadrzaj) i prostor okolo detaljno čisti, da bi se mogucnost recidiva svela na minimum. Kompletan postupak se vrši u lokalnoj anesteziji i bezbolan je. Nakon intervencije je potrebno uzeti analgetik. Obavezno je korišćenje antibiotika 24h pre intervencije i narednih 5-7dana.

Cistestomija

Razlikuje se od cistektomije, jer se ne uklanja cista u potpunosti, već delimično i povezuje se sa usnom šupljinom. To se radi kod pacijenata gde bi potpuno uklanjanje ciste dovelo do rizika od preloma vilične kosti.


Zakažite termin

Frenektomija

Frenulum je resica koja u gornjoj vilici povezuje gornju usnu sa alveolarnim grebenom (vilični nastavak gornje vilice) a u donjoj vilici povezuje jezik sa podom usne duplje. Ukoliko je jače razvijen, što podrazumeva razvijeniji vezivni sloj tkiva resice, može praviti sledeće probleme:

  • Dijastema je razmak izmedju gornja prva dva sekutića, koji je uzrokovan previše izraženom resicom. Razmak se može zatvoriti ortodontski, ali je obavezna frenektomija (hiruško uklanjanje resice) pre ortodontskog tretmana, da ne bi doslo do recidiva (ukoliko bi resica ostala, dijastema, tj. razmak bi se ponovo pojavio). Izražena resica poseduje jaku silu vuče i povlači tkivo sa mesta pripoja, odaljujući tako sekutiće i stvarajući razmak
  • Kod protetskih nadoknada, totalna proteza ne bi mogla da stoji ukoliko je resica izražena, jer bi silom vuče obarala protezu. Zato je bitno pre izrade proteze i uzimanja otisaka uraditi frenektomiju


oralna hirurgija
  • Ukoliko je jezična resica razvijena već u najranijem uzrastu, otežani su govor, žvakanje i gutanje, pa se savetuje frenektomija što pre, da bi se normalizovale ove vitalne funkcije

Frenektomija je rutinska intervencija, ne previše zahtevna i sa brzim i kratkim oporavkom. Izvodi se u lokalnoj anesteziji i retko je potrebno uzeti analgetik nakon prestanka anestezije. Obavezno je korišćenje antibiotika 24h pre intervencije i narednih 5-7 dana.


Zakažite termin

Oralna hirurgija u stomatološkoj ordinaciji Vuković

oralna hirurgija - dr marija vuković stevanov

Spec. Dr Marija Vuković Stevanov 

U stomatološkojordinaciji Vuković sve usluge iz oblasti oralne hirurgije pruža iskusan stomatolog- spec. dr Marija Vuković Stevanov. Redovan stomatološki pregled kod odraslih i dece je stub zdravih i jakih zuba. Zato ne čekajte već danas zakažite pregled.

poziv
Zakažite pregled