Šta je botoks?

Botoks, skraćenica za botulinum toksin, je protein koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum.

U kozmetičkoj industriji, botoks je nadaleko poznat po upotrebi u estetskim procedurama za smanjenje pojave bora na licu i finih linija. Aplikovanjem malih količina botoksa u određene mišiće lica, mišići se privremeno opuštaju, zaglađuju bore i sprečavaju stvaranje novih. Uobičajena područja koja se tretiraju botoksom u kozmetičke svrhe uključuju čelo, između obrva (glabelarne linije) i oko očiju .

Zakažite tretman

Bore na čelu

Botoks se obično koristi za smanjenje pojave bora na čelu. Bore na čelu često su uzrokovane ponavljajućim pokretima mišića, kao što su podizanje obrva ili mrštenje. Botoks deluje tako što privremeno blokira signale između nerava i mišića, sprečavajući mišiće da se kontrahuju. Kada se ubrizga u određene mišiće na čelu, botoks može zagladiti bore i sprečiti da postanu izraženije.

Regija ČELO, PRE aplikovanja botoksa, izrazito vidljive horizontalne bore
Regija ČELO, PRE aplikovanja botoksa, izrazito vidljive horizontalne bore

Bore oko usana

Indikacija za botoks jesu i bore oko usana, poznate kao „bore usana“ ili „bore pušača“. Formiraju se pod uticajem kombinovanih faktora,  uključujući starenje (zbog smanjenja nivoa estrogena u organizmu), pušenje, izlaganje suncu i pokretima koji se ponavljaju kao što je stiskanje usana.

Bore oko očiju

Botoks se koristi za eliminaciju bora oko očiju, posebno finih linija poznatih kao svračije nožice. Svračije nožice su često uzrokovana pokretima mišića koji se ponavljaju, kao što su osmeh ili žmurenje, i mogu postati uočljiviji sa godinama i izlaganjem suncu. Drugačije se nazivaju i bore smejalice, prirodni su deo procesa starenja. Niz faktora doprinosi razvoju ovih bora. Koža oko očiju je delikatna, tanka i sklona borama zbog čestih izraza lica kao što su osmeh, žmurenje i smeh. Vremenom, ponavljajuće savijanje i kretanje kože doprinose formiranju linija. Starenjem, proizvodnja kolagena i elastina se smanjuje, što dovodi do gubitka čvrstoće kože i razvoja bora. Pušenje je dobro poznati faktor koji doprinosi prevremenom starenju kože.

Genetska predispozicija igra ulogu u tome koliko brzo i u kojoj meri se bore razvijaju. Takođe neadekvatna nega kože, dehidracija i nedostatak odgovarajuće hidratacije mogu doprineti pojavi bora. Održavanje dobre hidratacije kože može pomoći u održavanju njene elastičnosti.

Iako je određeni stepen bora prirodan deo starenja, izbor načina života i prakse nege kože mogu uticati na težinu i pojavu bora. Zaštita vaše kože od oštećenja od sunca, održavanje hidratacije, usvajanje zdravog načina života i upotreba proizvoda za negu kože koji sadrže retinoide i antioksidante mogu pomoći u smanjenju pojave bora oko očiju. Pored toga, kozmetičke procedure kao što su botok, dermalni fileri, prx, prp idr. se obično koriste za uklanjanje postojećih bora i sprečavanje daljeg razvoja.

REGIJA OKO OČIJU PRE aplikovanja botoksa, izražene
REGIJA OKO OČIJU PRE aplikovanja botoksa, izražene


Pozovite i zakažite tretman

Podizanje obrva 

Za razliku od tradicionalnih hemijskih pilinga koji izazivaju vidljivo ljuštenje, PRX T33 je poznat po svom pristupu „bez ljuštenja“, što doprinosi vremenu oporavka nakon tretmana. Stimuliše proizvodnju kolagena i elastina bez izazivanja značajnog pilinga kože ili vidljivog osipanja kože. Botoks lifting obrva, poznat i kao nehirurški ili hemijski lifting obrva, je kozmetička procedura koja koristi injekcije botoksa za podizanje i oblikovanje obrva. To je neinvazivna alternativa hirurškom podizanju obrva, koje isključuje rezove i repozicioniranje tkiva obrva.

Botoks, neurotoksin, se zatim ubrizgava u specifične mišiće oko obrva. Injekcija privremeno parališe ili slabi ove mišiće, sprečavajući ih da povuku obrve nadole. Ovo omogućava mišićima koji podižu obrve da preuzmu kontrolu, što rezultira podignutim izgledom. 

Efekti podizanja obrva botoksom su privremeni, obično traju oko tri do šest meseci. Kako botoks postepeno nestaje, funkcija mišića se vraća, a obrve se mogu postepeno spuštati.

REGIJA GLABELA (mrštilica) PRE aplikovanja botoksa
REGIJA GLABELA (mrštilica) PRE aplikovanja botoksa

Hiperhidroza

Botoks se pokazao efikasnim u lečenju hiperhidroze, stanja koje karakteriše prekomerno znojenje iznad onoga što je neophodno za normalnu regulaciju telesne temperature. Ovo stanje često pogađa područja poput pazuha, dlanova i stopala. Ubrizgavajući se u zahvaćeno područje toksin blokira nervne signale koji stimulišu znojne žlezde, dovodeći do privremenog smanjenja znojenja. Efekti botoksa za hiperhidrozu mogu trajati nekoliko meseci, obično oko šest do dvanaest meseci. Kako botoks postepeno nestaje, znojenje se može postepeno vratiti. Ponovljeni tretmani se mogu primeniti da bi se održalo željeno smanjenje znojenja.


Gummy smile

Gummy smile se odnosi na stanje u kom su gornje desni osobe vidljive prilikom smeha. Injekcije botoksa mogu se koristiti kao kozmetički tretman za gummy smile tako što se privremeno opuštaju mišići odgovorni za podizanje gornje usne. Ovo može rezultirati uravnoteženijim i estetski prijatnijim osmehom.


Zakažite tretman

Kako izgleda tretman botoksa?

Tretman Botokom obično uključuje niz koraka, a ceo proces je generalno brz i jednostavan. Evo šta generalno možete očekivati tokom tretmana botoksom: Tretmanu prethode konsultacije sa dr spec. Marijom Vuković Stevanov, tokom kojih ćete razgovarati o svojim specifičnim problemima, ciljevima i istoriji bolesti. Doktorka će proceniti vašu anatomiju lica kako bi odredio najprikladnija područja za  tretman. Pre izvođenja tretmana  fotografiše se regija za referencu i označi mesta ubrizgavanja na vašoj koži. Područje se prethodno čisti antiseptikom kako bi se smanjio rizik od infekcije, nakon koga sledi aplikovanje anestetika u obliku kreme. Koristeći tanku iglu, doktorka će ubrizgati male količine botoksa u ciljane mišiće ili područja. Broj injekcija i količina korišćenog botoksa zavisiće od specifičnog plana.

Efekti botoksa su 2-4 meseca i potrebno je da se ponovljaju  tretmani da bi se održali željeni rezultati. Važno je znati da se nakon aplikovanja botoksna izbegavaju aktivnosti kao što su trčanje I treniranje naredna 72h, ne naginjati glavu unapred I ne vršiti nikakav pritisak na regiju gde je botoks aplikovan npr. regija na stomaku.

Koliko dugo traje dejstvo botoksa?

Trajanje efekata botoksa varira od osobe do osobe i zavisi od nekoliko faktora, uključujući specifično područje lečenja, individualni metabolizam i primenjenu dozu. Generalno, efekti botoksa su privremeni i možete očekivati da će trajati nekoliko meseci. Tipično trajanje rezultata botoksa je često u rasponu od tri do šest meseci. Nakon tretmana botokom, efekte možete da primetite u roku od nekoliko dana, a maksimalni efekat se obično javlja oko dve nedelje nakon injekcije. Kako efekti postepeno nestaju, mišićna aktivnost se vraća u normalu, a tretirana oblast dobija izgled kao pre tretmana.


Šta možete očekivati nakon tretmana botoksom?

Potpuni efekti botoksa manifestuju se nekoliko dana do nekoliko nedelja od tretmana. Mišići se postepeno opuštaju, što dovodi do smanjenja bora ili drugih ciljanih problema. Normalno je da nakon tretmana primetite privremeno crvenilo, otok ili modrica na tretiranoj regiji koje je kratkotrajno.

Injekcije botoksa se uglavnom dobro tolerišu, a svaka nelagodnost tokom procedure je obično minimalna. Ugodniji osećaj nakon uboda postiže se primenom hladnih obloga tokom tretmana. Može se ublažiti uzimanjem preparata na bazi enzima serapeptaza pre I nakon tretmana.

Efekti botoksa su privremeni, obično traju nekoliko meseci. Da bi se održali željeni rezultati, često su potrebni ponovljeni tretmani. 


Kada započeti sa botoksom?

Odluka kada započeti tretman botoksa je lična i može zavisiti od različitih faktora, uključujući individualne preferencije, stil života i estetske ciljeve.

Određen broj pacijenata odlučuju da započnu tretmane botoksa u kasnim 20-im ili ranim 30-im godinama kao preventivnu meru za usporavanje razvoja bora. Ovaj pristup ima za cilj da reši dinamičke bore (bora izazvane pokretima mišića) pre nego što postanu duboko urezane u kožu.

Drugi se  odlučuju za botoks kada počnu da primećuju pojavu bora i finih linija. Botoks može biti efikasan u uglađivanju postojećih bora i sprečavanju da postanu izraženije.

Odluka o započinjanju tretmana botoksom je subjektivna i razlikuje se od osobe do osobe. Faktori kao što su genetika, tip kože i izbor načina života (npr. zaštita od sunca, rutina nege kože) mogu uticati na pojavu vidljivih znakova starenja.

Zakažite tretman

Šta je baby botox? 

"Bebi botoks" se odnosi na kozmetičku proceduru gde se koristi manja količina botoksa u poređenju sa tradicionalnim tretmanima botoksa postižući suptilnije rezultate.


Da li je tretman botoksom bezbedan?  

Kada ga primenjuje kvalifikovan i iskusan doktor, tretman botoksa se generalno smatra bezbednim. Botoks (botulinum toksin) se već dugi niz godina koristi i smatra sigurnom procedurom. Uverite se da tretman botoksa izvodi kvalifikovani i licencirani doktor estetske medicine. Doktor estetske medicine mora biti upoznat sa vašom istorijom bolesti, uključujući sve lekove koje uzimate, alergije i prethodne kozmetičke procedure. Ove informacije pomažu lekaru da proceni vašu pogodnost za botoks i da prilagodi tretman vašim individualnim potrebama.

Bezbednost botoksa takođe zavisi od odgovarajuće doze i preciznog davanja. Doktor će pažljivo odrediti pravu količinu botoksa za ciljana područja, minimizirajući rizik od neželjenih efekata. 

Iako su neželjeni efekti uglavnom blagi i privremene, mogu uključivati crvenilo, otok, modrice ili glavobolju na mestima injekcije. Ozbiljni neželjeni efekti su retki kada proceduru izvodi kvalifikovani stručnjak.

Kontraindikacije 

Određene osobe mogu imati kontraindikacije ili stanja koja ih čine neprikladnim kandidatima za botoks. Trudnicama ili dojiljama i osobama sa određenim neurološkim poremećajima ne savetuje se tretman botoksom. Osobe koje su alergične na botulinum toksin, osobe sa poremećajem zaustavljanja krvarenja i infekcijama u regiji tretmana su takođe kontraindikacija za sprovođenje iste.

Neželjena dejstva botoksa?

Botoks (botulinum toksin) se generalno smatra bezbednim kada ga daju kvalifikovani zdravstveni radnici. Međutim, kao i svaka medicinska procedura, mogu postojati potencijalni neželjeni efekti. Važno je da budete svesni ovih potencijalnih neželjenih efekata i da o njima razgovarate sa svojim zdravstvenim radnikom pre nego što se podvrgnete tretmanu Botoks-om.

Uobičajeno je da doživite blage modrice ili otok na mestima injekcije. Ovo je obično privremeno i nestaje u roku od nekoliko dana.

Moguće je osetiti manji bol ili nelagodnost na mestima injekcije. Lokalni anestetici ili obloge ledom mogu se primeniti da bi se ublažila nelagodnost tokom procedure. Može doći do privremenog crvenila ili osipa na mestima injekcije. Ovo je obično blago i prolazi samo od sebe.

U retkim slučajevima, botoks može da izazove privremenu slabost ili spuštanje obližnjih mišića. Ovo je često povezano sa nepravilnom tehnikom ubrizgavanja. Odabir kvalifikovanog i iskusnog praktičara može pomoći da se minimizira ovaj rizik. 

Injekcije botoksa oko očiju, posebno za svračije nogice, mogu povremeno dovesti do privremenog spuštanja kapaka. Ovo se obično rešava samostalno tokom vremena. Važno je napomenuti da su ozbiljne nuspojave retke kada botoks daju kvalifikovani stručnjaci. Međutim, ako osetite bilo kakve neobične ili ozbiljne neželjene efekte, ključno je da se odmah obratite svom lekaru.

Individualni odgovori na botoks mogu varirati, a na verovatnoću neželjenih efekata mogu uticati faktori kao što su zdravlje pojedinca, veština lekara i specifično područje lečenja. Tokom vaših konsultacija, vaš zdravstveni radnik će razgovarati o potencijalnim rizicima i koristima, proceniti da li ste pogodni za botoks i rešiti sve nedoumice koje imate. Uvek pratite uputstva za negu posle tretmana koja vam je dao lekar.

Kad se vide efekti botoksa?

Početak efekta botoksa može varirati od osobe do osobe i može zavisiti od faktora kao što su metabolizam pojedinca, specifično područje lečenja i primenjena doza. Međutim, postoji opšti vremenski okvir kada možete očekivati da vidite efekte botoksa:

Neki pojedinci mogu početi da primećuju efekte botoksa u roku od 7 dana nakon injekcija. Međutim, početak može biti postepen, a puni efekat se postiže nakon 7 dana. Maksimalni efekat botoksa se obično postiže oko dve nedelje nakon tretmana. Tokom ovog vremena, ciljani mišići se postepeno opuštaju, što dovodi do smanjenja bora ili drugih kozmetičkih problema.

Botoks je dizajniran da obezbedi suptilne promene prirodnog izgleda. Cilj je često ublažiti pojavu bora i finih linija, a istovremeno omogućiti neke prirodne izraze lica. Ne rezultira smrznutim ili neprirodnim izgledom.

Iako ćete možda rano primetiti neka poboljšanja, puni efekti botoksa mogu nastaviti da se razvijaju tokom nekoliko nedelja.

Neophodno je imati realna očekivanja o vremenu i obimu rezultata botoksa. Ako ne vidite značajne promene odmah nakon tretmana, to je normalno. Postepeni početak efekata je dizajniran da pruži prirodniji izgled.

Imajte na umu da individualni odgovori mogu da variraju i da neki ljudi mogu da dožive rezultate brže od drugih. Ako imate određene nedoumice ili pitanja u vezi sa napretkom vašeg tretmana botoksom, najbolje je da se konsultujete sa doktorom estetske medicine.

Pored toga, trajanje efekata botoksa je privremeno, obično traje nekoliko meseci. Često se preporučuju redovni tretmani održavanja da bi se održali željeni rezultati.

Pored toga, tretman botoksom može da se kombinuje sa ostalim tretmana, kao što su hijaluronski fileri, mezoterapija, prp idr, u adekvatnimvremenskim razmacima u zavisnosti od vašeg problema.


Zakažite botoks samo u Ordinaciji Vuković

ozonoterapija- dr marija vuković stevanov

Spec. Dr Marija Vuković Stevanov 

U stomatološkojordinaciji Vuković botoks radi specijalista iz oblasti estetske medicine spec. dr Marija Vuković Stevanov. Odgovore na pitanja o tretmanu botoksom  možete dobiti u ordinaciji Vuković od dr spec. Marije Vuković Stevanov koja će odgovoriti na sva vasa pitanja i nedoumice. Zakažite vase konsultacije na vreme.

poziv
Zakažite pregled