ORTODONTSKI APARATI

U ortodontskoj terapiji se koriste dva tipa aparata:

  • Mobilni ortodontski aparati
  • Fiksni ortodontski aparati (poznati kao fiksne proteze)

Mobilne aparate pacijent može sam da postavlja i skida, a u skladu sa preporukama stomatologa. S druge strane, fiksne proteze može da postavi i skida samo stomatolog.

Fiksne proteze mogu da imaju metalne ili keramičke bravice.

Kada je potrebno da se nose ortodontski aparati?

Dijagnoza malokluzije (poremećen položaj i raspored zuba i vilica) donosi se na osnovu kliničkog pregleda i profilnog i ortopantomografskog snimka, a nakon analize pravi se plan ortodontske terapije. U zavisnosti od uzrasta, ali i tipa malokluzije savetuje se mobilni ili fiksni ortodontski aparat.

MOBILNI ORTODONTSKI APARAT se nosi uglavnom kod dece kada se u odredjenom trenutku razvoja deluje na koštane strukture i vilice se šire, ili kada se nepravilan položaj zuba dovodi u pravilan. Kod njih je bitno vreme nošenja koje određuje ortodont, a ne nose se tokom jela i fizičkih aktivnosti. Mobilni ortodontski aparat se moze nositi vec od 6. godine, odnosno od nicanja prvih stalnih zuba.


ortodontski aparati

FIKSNI ORTODONTSKI APARAT nema gornju starosnu granicu,a kod dece je idealno vreme od 13. godine, odnosno nakon nicanja drugih stalnih molara.


Pozovite i zakažite termin

Ortodonski aparati slike

Stomatološka ordinacija Vuković brine o osmehu ali i o željama vaših mališana, pa je zato za njih pružila mogućnost da sami osmišljaju, biraju i dizajniraju svoje ortodonske aparate. 

Sve naše radove možete pogledati OVDE.

Dečiji ortodonski aparati
Dečiji ortodonski aparati

Evo kako mi radimo u našoj ordinaciji - model u gipsu na pocetku terapije i osmeh na samom kraju ortodontske terapije 

dečiji ortodonski aparat 1 - Pre
dečiji ortodonski aparat 1 - Pre

Ortodonski aparati u stomatološkoj ordinaciji Vuković

ortodonski aparati - dr blažo vuković

Spec. dr Blažo Vuković

U stomatološkoj ordinaciji Vuković od našeg ortodonta ( specijalista za ortopediju ) - spec. dr Blažo Vuković, možete dobiti sve neophodne informacije u pogledu izbora ortodonskih aparata. Ulepšajte omeh vašeg deteta i zakažite pregled već danas. 

poziv
Zakažite pregled