UPALA DESNI - GINGIVITIS

Gingivitis (upala desni) je reverzibilno stanje, što znači da se može izlečiti i da se zapaljenje desni vrati u potpuno zdravo stanje. Ovo je ujedno i jedina faza u kojoj se parodontopatija moze potpuno izlečiti. Zato je vrlo bitno da pacijent prati stanje svojih desnih i na vreme se javi stomatologu, čim primeti neku od navedenih promena.

Upaljene desni - Upala desni simptomi

Gingivitis karakterišu izuzetno osetljive, bolne i upaljene desni, pri najmanjem dodiru, žvakanju ili pranju zuba. Prilikom pranja zuba ili korišćenjem konca i interdentalnih čačkalica krvare desni. Oseća se neprijatan zadah, bol desni, upala zuba, karakterističan za bakterijske produkte. Uzroci gingivita su brojni, a jedan od glavnih je prisustvo kamenca na rubu zuba, gde se spaja gingiva (desni) sa zubom, loša oralna higijena, deficit nekih vitamina, narušen imunološki status organizma (usled trudnoće, dugotrajnih i iscrpljujućih menstrualnih ciklusa ili nekih opštih oboljenja).


Pozovite i zakažite termin

Uticaj zubnog kamenca na nastanak gingivitisa

Zubni kamenac zatvara prostor kojim treba slobodno da cirkuliše pljuvačka da bi vršila samočišćenje parodontalnog prostora (prostor ispunjen parodontalnim tkivom koje vezuje zub za alveolu - zubnu časicu). Usled nemogucnosti čišćenja parodontalnog prostora dolazi do nagomilavanja bakterija ispod kamenca, koje tu luče svoje produkte i razaraju parodoncijum.

Faza gde još uvek nije došlo do razaranja tkiva, već tkivo reaguje upalom desnih na prisustvo bakterija ispod kamenca, naziva se gingivitis. Pošto još nije došlo do razaranja tkiva, to je jedina reverzibilna faza parodontopatije, tj. može se u potpunosti izlečiti.

upala desni

Zakažite pregled

Upala desni lečenje za 

Lečenje upale desni ili gingivitisa podrazumeva pre svega uklanjanje glavnog uzročnika, tj. uklanjanje mekih i čvrstih zubnih naslaga (uklanjanje kamenca), ispiranje upaljenih prostora waterpick aparatom sa antibakterijskim rastvorima, masažu desnih antibakterijskim gelovima, obavezno korišćenje konca i interdentalnih četkica (po potrebi), kao i redovno ispiranje usne duplje adekvatnim rastvorima. Ukoliko je potrebno, prepisuje se i lek za upalu desni i upalu usne duplje - antibiotik za upalu desni. Ono što mnoge pacijente zanima koliko dugo traje upala desni i koliko traje lečenje.

U stomatološkoj ordinaciji Vuković, uz besplatan pregled za odrasle i dijagnozu gingivitisa, dobićete adekvatnu terapiju i u najkraćem roku rešiti se infekcije desni, te ostati zdravih, svetloružičastih desni koje ne krvare.


Pozovite i zakažite termin

Upaljene desni ispod proteze

Kod pacijenata koji imaju totalne ili parcijalne proteze moze doći do upale gingive ispod protezne ploče.
Najčešće se to dešava odmah nakon predaje proteze, kada je potrebno izvršiti više uzastopnih korekcija, kako bi se pacijentu prilagodila nova proteza.
Neophodno je da se pacijent javi odmah nakon pojave prvih simptoma 'žuljanja' proteze, jer će se na taj način izbeći veće oštećenje tkiva kao i posledični bol i nelagodnost. Već nakon prve korekcije odmah se oseti znatno olakšanje i prestanak bola, jer stomatolog oslobodi praktično deo na protezi koji vrši neadekvatan pritisak i oslobodi sluzokožu opterećenja.


upala desni

Sledeći uzrok za upaljene desni ispod proteze moze biti kandida. Prisustvo gljivice iz roda Candida albicans se lako ustanovljava uzimanjem brisa. Sumnja se na kandidu kada je obložen jezik pacijenta kao i drugi delovi sluzokože usne duplje beličastim ili žućkastim naslagama. Kada se ustanovi prisustvo kandide, osim terapije sluzokože usne duplje neophodno je adekvatno očistiti i protezu, držanjem u rastvoru varikine prema uputstvu lekara.
Ukoliko se sprovede adekvatna terapija, a sluzokoža (desni) i dalje pokazuje znake inflamacije nephodno je izvršiti detaljnije analize kako bi se dijagnostikovao tačan uzrok a samim tim obezbedila i pravilna terapija.


Pozovite i zakažite termin

Upala desni ispod mosta

Često se usled neadekvatnih novijih ili starih fiksnih protetskih radova, desava upala desni ispod mosta. Uzrok upale desni kod relativno skoro postavljenih protetskih radova moze biti:

  • nesanirani duboki i upaljeni parodontalni džepovi pre izrade protetskog rada
  • nepotpuno zatvaranje ruba krune oko zubnog patrljka
  • neadekvatne krune (presiroke u vratu ili predimenzionirane) koje vrse pritisak na desni
Kod starih protetskih razloga, najčešći uzrok upale desni je njihovo povlačenje cime se otkriva rub krune i prostor koji postaje depo za ostatke hrane i bakterija, koje posledično dovode do upale desni i produbljivanja parodontalnih dzepova.

Koji god razlog da je u pitanju, potrebno je ukloniti neadekvatni novi ili stari fiksni protetski rad,izvršiti kompletnu rekonstrukciju desni, (uklanjanje upale, nadoknadu kosti kao potpore za zdrave desni, što se sve vrši Režanj operacijom )
Tek nakon 2 meseca, kada se vestačka kost integrise sa bioloskom i popuni defekte u biološkoj kosti moguce je izvršiti pravilnu protetsku rekonstrukciju adekvatnim protetskim radom.

Zakažite pregled

Lečenje bolesnih, crvenih i otečenih desni u  stomatološkoj ordinaciji Vuković

upala desni- dr marija vuković stevanov

Spec. Dr Marija Vuković Stevanov 

U stomatološkoj ordinaciji Vuković možete uspešno i brzo izlečiti bolesne, crvene, i otečene desni. Ovaj postupak izvodi iskusan stomatolog- spec. dr Marija Vuković Stevanov. Ako imate bilo kakav problem ili nejasnoću pozovite nas ili zakažite pregled.

poziv
Zakažite pregled