PARODONTOPATIJA

Parodontopatija u narodu poznata pod nepravilnim nazivom Paradentoza, predstavlja progresivno oboljenje  paradoncijuma (tkiva koje povezuje koren zuba sa kosti i nalazi se izmedju korena zuba i zubne časice u koju je smesten zub u kosti) koje se ne moze izlečiti u potpunosti, ali se može adekvatnim lečenjem zaustaviti u odredjenoj fazi. Parodoncijum obuhvata Gingivu, Alveolarnu kost, Periodoncijum i Cement korena zuba.

Gingiva je tkivo koje se nalazi oko zuba, svetlo ruzičaste boje i čvrste konzistencije u stanju punog fiziološkog zdravlja. Ukoliko dodje do promene boje gingive u tamno crvenu boju pa čak i modro ljubičastu, radi se o upali gingive, odnosno Upale desni - poznate kao oboljenje Gingivitis, koje sustinški predstavlja prvu odnosno uvodnu fazu u parodontopatiju (u narodu poznatu kao paradentozu).


Pozovite i zakažite pregled

parodontopatija

Uzroci paradentoze - Parodontopatija simptomi

1. Zubni plak

Osnovni uzrok  parodontopatije ili  “paradentoze” jesu  bakterije iz zubnog plaka. Plak se nakuplja na zubnim tkivima kao i u ceoj usnoj duplji 20-ak minuta nakog jela i kada se ne ukloni mehanički četkicom i pastom u procesu pranja zuba, dolazi do njegove akumulacije. Početni plak čine  ostaci hrane koji se akumuliraju na površini zuba u početku u nevidljivim slojevima a kasnije kada sazri plak, vidi se kao bele naslage na zubima koje se mogu lako detektovati stomatološkom sondom ili sredstvima za prebojavanje zuba, koji plak vizuelizuju u ljubičastoj ili nekoj drugoj jasnoj boji, da bi pacijent imao realan uvid u stanje svoje oralne higijene. Plak predstavlja organsku osnovu koju nastanjuju bakterije jer imaju idealne uslove za zivot, temperaturu, vlagu, hranu iz ostataka hrane koja sačinjava plak i koja im je potrebna za ishranu, rast i razmnožavanje. Bakterije tako počinju da nastanjuju površine zuba narocito u predelu gde zub ulazi pod desni ( gingivalni sulkus), jer je taj prostor teže ošistiti uobišajenim pranjem zuba četkicom, već su potrebna dodatna sredstva za održavanje medjuzubne-interdentalne higijene (konac, interdentalne šetkice, water pick).

Vremenom  sojevi bakterija postaju sve agresivniji jer  se u procesu njihovog rasta I razmnožavanja  stvore  jos adekvatniji uslovi za život i sredina bez kiseonika koja pogoduje razvoju izuzetno patogenih mikroorganizama. Na ovaj način akumulacijom zubnog plaka i velike količine bakterija koje su tokom vremena postale jos agresivnije dolazi do razaranja tkiva koje vezuje zub u kosti, jer  bakterije koje se hrane iz plaka svojim toksičnim produktima metabolizma direktno uništavaju to tkivo. Uništavanjem tkiva parodoncijuma se produbljuje prostor oko zuba formirajuci Parodontalni džep. Kako proces napreduje sve više u dubinu tako je teže da se očisti i da se eliminišu bakterije koje napredujući dalje u dubinu dolaze do kosti. Kada dodju do alveolarne kosti, bakterije lučeći dalje svoje toksine dovode do Resorpcije i  Gubitka kosti. Na ovaj način, produbljujući se dalje Parodontalni džep postaje sve veći dok se u potpunosti ne uništi tkivo i kost koja drži zub viličnom grebenu, što rezultira Ispadanjem zuba.

2. Genetika

Genetika igra značajnu ulogu u razvoju parodontopatije. Kod nekih ljudi postoji genetska predispozicija za razvoj Parodontopatije a dokaz za to je da i minimalno prisustvo zubnog plaka dovodi do akumulacije agresivnih sojeva bakterija. U veoma kratkom vremenskom roku  dolazi do stvaranja dubokih parodontalnih džepova, koji se manifestuju brzim rasklaćenjem zuba a posledično i ispadanjem. Naročito važno je obratiti pažnju prilikom sistematskih pregleda mladih jer postoje forme tzv Juvenilne Parodontopatije koje se javljaju jako rano, već oko 16.godine života i izuzetno su agresivne, brzo napreduju i ukoliko se ne dijagnostikuju i ne leče dovode jako brzo do gubitka svih zuba. 

3. Pušenje

Dokazano je brojnim kliničkim studijama i dokumentovano da duvanski dim direktno toksično deluje na desni oštećujući njihovu strukturu, čak i bez prisustva bakterija. Kod pacijenata koji imaju vrhunsku oralnu higijenu dolazi do destrukcije ( propadanja ) tkiva usne duplje uključujući i tkivo parodoncijuma.
Duvanki dim sadrzi brojne toksične supstance koje narušavaju integritet tkiva, slabeći njegovu površinsku strukturu tako što uništava veze izmedju ćelija koje su odgovorne za čvrstoću i kontinuitet tkiva. Nikotin  kao jedan od glavnih činilaca duvanskog dima direktno utiče na razgradnju medjućelijske supstance, uništavajući prirodnu imunološku odbranu tkiva i čineći ga podložnim za štetno delovanje i najmanje količine bakterija.paradentoza

4. Odnosi izmedju zuba

Neadekvatan zagrizaj pri čemu pojedini zubi dolaze ranije u kontakt sa zubima suprotne vilice, dakle nejednak zagriz i preuranjeni kontakt pojedinih zuba mogu dovesti do razvoja patoloških procesa na tkivu oko zuba ali samo pod uslovom da postoji minimalna količina bakterija koja udružena sa ovim faktorom dovodi do znatno bržeg napredovanja Parodontopatije  “Paradentoze” i štetnijeg tipa resorpcije kosti, koja posledično mnogo brže dovodi do ispadanja zuba kao konacnog ishoda , ukoliko se bolest ne zaustavi na vreme. Neadekvatan zagrizaj je najčesće posledica konzervativne ili protetske restauracije zuba. U slučaju da su protetske nadoknade ili krunice na zubima ili konzervativne nadoknade ili plombe u takozvanom traumatskom kontaktu i dolaze u kontakt ranije u odnosu na ostale zube, potrebno je ukloniti prevremeni kontakt i uspostaviti pravilne okluzalne odnose.


Neadekvatan položaj zuba u zubnom nizu tzv Ortodontske anomalije koje se najčešce manifestuju kao ukršten zagrizaj, obrnut preklop zuba ”tete a tete” odnos zuba, duboki zagrizaj ili preveliki zubi u odnosu na promer zubnih lukova koji ne mogu da budu adekvatno smesteni u zubnom nizu vec su nagnuti na stranu ka usnoj dupli ili obrazu, rotirani, izmešteni van zubnog niza. Ukoliko se ovi ortodontski problemi ne saniraju na adekvatan način tokom odrastanja dolazi do nepravilnog rasporedjivanja sila koje deluju na zube tokom zvakanja. Sile zvakanja vrše jake pritiske na zube i njihov potporni aparat koji u slučaju nepravilnog položaja zuba nije sposoban da se suprotstavi silama i dolazi do njegovog propadanja. Prvo se manifestuje razvojem upale desni-Gingivitisa, Krvarenja desni, Povlačenje desni, Modre desni, zatim stvaranjem Paradontalnog džepa, Razvojem Paradontopatije ( tzv paradentoze) i u terminalnom stadijumu dolazi do ispadanja zuba, kao posledice nelečene parodontopatije  tzv. Paradentoze.


Pozovite i zakažite pregled

5. Neadekvatne kozervativne i protetske restauracije

Neadekvatne kozervativne i protetske restauracije, pod kojima se podrazumevaju najčesće stare amalgamske plombe ili kompozitne plombe koje sa bočne strane zuba nisu pravilno postavljene zbog čega dolazi do nakupljanja zubnog plaka, zadržavanja bakterija i ostataka hrane. Zbog otežanog čišćenja ovih površina i postojanja tzv “mrtvih prostora” gde se zaglavljuje hrana dolazi do ubrzanog nastanka I razvoja Paradontalnog džepa. Isto se desava ukoliko krunice nisu pravilnog oblika ili ako su loše pozicionirane u odnosu na desni i susedne zube.

6. Nedostajući zubi

Nedostajući zubi u zubnom nizu uzrokuju postojnje praznog prostora što dalje dovodi do naginjanja postojećih susednih zuba koji ograničavaju  bezubo polje i remećenje medjuviličnih odnosa kao i odnosa u samom zubnom nizu. Naginjanjem susednih zuba u bezubo polje dolazi do nepovoljnog nagiba graničnih zuba, pri čemu deo njihove grizne povrsine dalje od bezubog polja dolazi u prevremeni kontakt sa gornjim zubima čime se stvara povećan pritisak prilikom zvakanja na potporni apparat (parodoncijum) graničnog zuba i dolazi do stvaranja Paradontalnog džepa i razvoja parodontopatije tzv paradentoze.Početak parodontopatije - Pardentoze

Početak parodontopatije je vezan isključivo za nagomilovnje zubnog plaka koga čine ostaciiI naslage hrane na koje se praktično lepe bakterije formirajući kolonije. Ukoliko se zubni plak ne ukloni mehanički, četkanjem zuba i korišćenjem sredstava za održavanje interdentalne (medjuzubne) higijene kao sto su konac, interdentalne (medjuzubne) četkice, water pick aparat za tuširanje prostora izmedju zuba, kao i rastvori za ispiranje usta koji sprečavaju akumulaciju dentalnog plaka, doći ce prvo do upale desni-Gingivitisa, koji se može izlečiti adekvatnim tretmanom ultrazvučnog uklanjanja naslaga profesionalno kod stomatologa uz obaveznu obuku pacijenta i detaljno uputstvo o pravilnom održavanju oralne higijene.

Ova faza bolesti je jedina reverzibilna faza, što znaci da se bolest može u potpunoisti izlečiti jedino u ovoj fazi.


 parodontopatija simptomi

Zakažite pregled?

Gingivitis traje najviše do mesec dana, nakon čega prelazi u Pardontopatiju tzv. paradentozu ukoliko se ne leči. Gingivitis je praktično najranija faza parodontopatije. Ukoliko se ne leči, dalje nagomilavanje naslaga sa bakterijama stvoriće uslove sredine bez kiseonika gde počinju da se nastanjuju i razmnozavaju mnogo opasnije bakterije koje luče toksine kojima direktno razaraju tkivo koje vezuje zub u zubnoj časici za kost. Unistavanjem ovih vlakana tkiva dolazi do stvaranja prostora oko zuba koji postaje ispunjen unistenim tzv.nekrotičnim (izumrlim) tkivom, naslagama i ostacima hrane, bakterijama, otrovima koje luče bakterije koje tu sada zive i  izmenjenim i oštećenim zubnim tkivima ( cementom i dentinom ) usled dejstva bakterijskih toksina ( otrova iz bakterija ).

Dalje sve te patološke strukture: izumrlo tkivo, bakterije, bakterijski toksini, ostaci hrane ukoliko se ne uklone iz prostora oko zuba u procesu kauzalne terapije parodontopatije ( ultrazvučno uklanjanje naslaga i obrade paradontalnog džepa ) dolazi do dalje propagacije infekcije u dubinu prostora. Bakterije sve intenzivnije u sredini koja im sve viče odgovara luče toksine (otrove) kojima se nastavlja razaranje tkiva. Kako se ovaj prostor sve više produbljuje, stvara se tzv. mrtav prostor i to nazivamo formiranjem Paradontalnog džepa.

početak paradentoze

Kada se bolest ne leči Paradontalni džep se produbljuje sve vise dok bakterije svojim delovanjem potpuno ne unište tkivo koje vezuje zub za okolnu kost i tada počinju da razaraju kost. Bakterijski toksini dovode do resorpcije kosti koja se parakticno “topi” i nestaje. Kada parodontalni džep napredujući u dubinu dodje do vrha korena zuba, znači da su u potpunosti uništeni tkivo koje vezuje zub u kosti i sama kost i da taj zub nema vise šta da drži u kosti i dolazi do terminalne faze parodontopatije  tzv. paradentoze - Ispadanja zuba.


Paradentoza zuba se klinički manifestuje promenom boje desni, koje kada su zdrave imaju svetlu bledo ruzičastu boju. U stanju upale i početne faze parodontopatije tzv. paradentoze, odnosno gingivitisa, desni postaju tamno do jarko crvene. Osim promene boje, javlja se otok desni, pa deo desni izmedju zuba ( interdentalne papile ) postaju loptaste I uvećane I izgledaju šire i veće, kao da izlaze izvan medjuzubnog prostora. Struktura samih desni više nije cvrsta, već zbog upale desni postaju meke. Površina zdravih desni ima sitnozrnastu strukturu, dok u stanju upale se ovakva povrsina gubi desni postaju glatke i sjajne.

Zbog akumulacije bakterija i inflamacije tkiva, dolazi do proširivanja krvnih sudova i pojave krvarenja desni. Krvarenje moze biti spontano kod jakih upala ili desni mogu da krvare na provokaciju, prilikom mehanicke iritacije četkicom tokom pranja zuba ili prilikom odgrizanja čvrste hrane. Tada se javlja tzv. krvavi ispljuvak.  Usled otoka desni i pritiska otečenog tkiva na susedne zube pacijenti mogu imati osećaj stranog tela između zuba. Zbog prisustva bakterija i njihovih toksina kojima razaraju tkivo može se javiti osećaj peckanja ili trnjenja desni. Svi navedeni simptomi karakterisu Početak Parodontopatije tzv. Paradentoze.


Pozovite i zakažite pregled

Simptomi Parodontopatije -Paradentoze

  • Prvi siptomi bolesti koji se javljaju u pocetnoj fazi bolesti su :

1. Krvarenje i pojava krvnog ispljuvka

Krvarenje i pojava krvnog ispljuvka se javlja kao znak zapaljenja tkiva, jer dolazi do proširivanja krvnih sudova i njihove prepounjenosti usled čega  izlazi serum iz krvnih sudova i izliva se u pljuvačku dajuci tako krvav ispljuvak. Ukoliko nema spontanog krvarenja već samo na provokaciju stomatoloskim instrumentom (sonda) ili prilikom odgrizanja cvrste hrane i pranja zuba četkicom, zapaljenje postoji u nešto blazoj formi, gde tkivo u kome su prošireni krvni sudovi lako na dodir mogu da krvare.

2. Zadah iz usta

Zadah iz usta se javlja zbog prisustva bakterija koje svojim toksinima (otrovima) uništavaju tkivo stvarajući na taj način neprijatan miris trulezi raspalog dezintegrisanog tkiva. Takodje usled prisustva mrtvih bakterija i njihovog raspadanja oslobadjaju se gasovi neprijatnog mirisa koji doprinose neprijatnom zadahu iz usta.3. Osećaj stranog tela između zuba

Osećaj stranog tela između zuba se javlja usled upale desni (gingive) koje se nalaze izmedju zuba (interdentalna gingiva), kada dolazi do uvećanja gingive, koja onda postaje loptastog oblika i tako preuveličana i voluminozna izlazi izvan medjuzubnog prostora stvarajuci pritisak na nerve i dajući signal kao da se strano telo (ostaci hrane na pr.) nalaze u medjuzubnom (interdentalnom) prostoru. Kada se uklone naslage i bakterije koje su uzrok upale desni, desni se smire i vrate u fiziolosku poziciju (ne prelaze interdentalnu granicu), osecaj stranog tela prestaje.


Pozovite i zakažite pregled

simptomi parodontopatije

4. Osećaj trnjenja i pečenja desni

Osećaj trnjenja i pečenja desni se javlja usled prisustva brojnih otrova poreklom iz bakterija. Svojim prisustvom i zivotom ( rast, razvoj, ishrana, razmnozavanje, umiranje) bakterije luče različite toksine (otrov ) koji deluju na završetke nerava u gingivi (desnima) provocirajući osećaj peckanja ili trnjenja. Kada se eliminiše zapaljenje iz gingive i ovi neprijatni osećaji prestaju.

5. Preosetljivost ogoljenog korena zuba

Preosetljivost ogoljenog korena zuba se javlja usled povlačenja desni koje može biti posledica nekoliko uzroka (neadekvatno žustro pranje četkicom nepravilnim pokretima, ispoljavanje sila vuče na desni, od strane usne resice ili drugih pripoja mišića i ligamenata koji nisu genetski pravilno formirani, pa ih treba hiruški rekonstruisati, usled zapaljenja zbog prisustva bakterijskog plaka ili usled nepravilnog položaja zuba u zubnom nizu ili zagrizaja tzv.ortodontske nepravilnosti). Koji god da je uzrok u pitanju povlačenje desni i ogoljavanje korena dovode osim estetskog deformiteta i do neprijatnih i bolnih senzacija pri uzimanju hladnih ili slatkih napitaka i hrane. Ukoliko je zapaljenje uzrok ovog problema, njegovom eliminacijom prestaje i preosetljivost korena, ali ukoliko su drugi uzroci u pitanju, problem ogoljavanja korena zahteva drugaciji pristup u resavanju u zavisnosti od uzroka. 6. Bljutav ukus u ustima

Bljutav ukus u ustima se javlja zbog pisustva gnoja u Paradontalnom džepu, koji je produkt odbrane organizma i odumiranja ćelija odbrane i bakterija. Promena ukusa u ustima detektuje se iz gnoja. Gnoj parodontalnog džepa izliva u pljuvačku i receptori usne duplje detektuju taj ukus kao bljutav. Nakon eliminacije gnoja iz parodontalnog džepa, nestaje osećaj bljutavog ukusa.

simptomi paradentoze

7. Promena položaja zuba 

Promena položaja zuba se javlja zbog nekoliko uzroka. Ukoliko je izvadjen zub, okolni zubi koji se nalaze do praznog prostora se po prirodi gravitacije naginju ka praznom prostoru i na taj nacin menjaju položaj, odmičući se istovremeno od zuba sa druge strane sa kojim su prethodno imali kontakt. U toj situacijii zub iz suprotnog zubnog niza koji je bio u kontaktu sa izvadjenim zubom, počinje da isplivava praktično u prazan prostor čime njegova grizna površina počinje da odudara od grizne površine preostalih zuba u zubnom nizu. 

Zubi mogu isplivati i u slučaju zapaljenja, jer se izlivanjem sadržaja krvnih sudova u predelu vrha korena za toliko pomera zub prema griznoj površini. Sva ova pomeranja pacijent detektuje, uglavnom iz estetskih razloga ali su mnogo bitniji parodontoloski razlozi i posledice koje prate pomeranje zuba.

8. Labavljenje i rasklaćenost zuba

Labavljenje i rasklaćenost zuba  se javljaju kada dodje do produbljivanja I zapaljenja parodontalnog dzepa u tolikoj meri,da zub izgubi potporu u kosti. Postoje dava tipa:

  •  Prvi  tip rasklacenosti se javlja zbog zapaljenja, koje kada je u akutnoj fazi formira tzv eksudat odnosno dolazi do izlaska sadržaja iz krvnih sudova koji formira edem (otok), koji se pozicionira izmedju korena zuba i kosti u kojoj se zub nalazi istiskujući tako zub iz kosti (zubne casice) sto rezultira  isplivavanjem zuba i rasklaćenjem. Ovaj tip rasklaćenosti zuba je moguće relativno lako i brzo eliminisati, eliminacijom zapaljenja u sklopu kauzalne terapije parodontopatije.
  • Drugi tip rasklaćenosti zuba se javlja usled dugotrajnog zapaljenja i prisustva parodontalnog džepa u odmakloj fazi parodontopatije. Tada se parodontalni džep izrazito produbio jer je došlo do destrukcije ( unistenja ) tkiva koje vezuje koren zuba za zid zubne časice ( kost) i nema više tkiva koje bi praktično drzalo zub u kosti, te se posledično javlja rasklacenost zuba . U terminalnoj fazi parodontopatije, kada je tkivo koje vezuje zub za kost u potpunosti unisteno, dolazi do ispadanja zuba.

Zakažite pregled

9. Povlačenje desni i ogoljavanje korena zuba 

I drugi uzroci koji mogu dovesti do povlacenja desni, kao što su tzv. Mukogingivalne anomalije  ( u koje spada izražen Frenulum odnosno usna resica, koja svojom vučom  može uticati na povlačenje desni, urodjeni nedostaci gingive u gradji ili poziciji koje je potrebno hiruški korigovati, ukoliko je moguće).

10. Gnoj

Gnoj koji se cedi iz samog Parodontalnog džepa, javlja se zbog prisustva bakterija koje uništavaju tkivo koje povezuje zub sa kosti i produbljuju Parodontalni džep u uznapredovaloj fazi bolesti, gde je istovremeno i loša oralna higijena. Kako se povećava dubina parodontalnog džepa tako se i smanjuje mogućnost pravilnog održavanja oralne higijene, jer je džepove preko 5mm dubine praktično nemoguće adekvatno očistiti sredstvima za održavanje interdentalne (medjuzubne) higijene. U tom slučaju potrebno je kauzalnom terapijom prvo eliminisati bakterije, plak i kamenac, kao uzrok infekcije parodontalnog dzepa. Uklanjanjem zapaljenja iz tkiva, dolazi do smanjenja dubine parodontalnog dzepa, ukoliko nije previše razoreno tkivo.


Pozovite i zakažite pregled

lečenje parodontopatije

Ako je nakon završene  kauzalne terapije dubina džepova i dalje veca od 5mm potrebno je uraditi Režanj operaciju ( MWRO-Modifikovana Režanj Operacija po Vidmanu ) i ukloniti preostale granulacije, uz potpunu eliminaciju zapaljenja, smanjiti dubinu parodontalnog dzepa na nivo koji je optimalan za odžavanje oralne higijene.

lečenje paradentoze

11. Parodontalni ili zubni džep

Parodontalni ili zubni džep je siguran znak bolesti koja se zove Parodontopatija  tzv. paradentoza. Postojanje parodontalnog džepa treba razmatrati sa aspekta mogućnosti održavanja oralne higijene u smislu njegove dubine i sa aspekta njegove aktivnosti ( zapaljenja ) i neaktivnosti (eliminisano zapaljenje). Ukoliko je parodontalni džep dubine do 4mm, moguće je da se adekvatnim sredstvima za održavanje interdentalne ( medjuzubne ) oralne higijene odrzava stanje zdravlja bez upale i bez pojave neprijatnog mirisa i džepa izmedju zuba.

Ta sredstva su: interdentalne četkice, konac za zube, apparat water pick za tusiranje dzepova, ”super floss” konac, silikonske čackalice itd. Što se tiče aktivnosti džepa, potrebno sprovodjenjem adekvatne terapije prevesti džep u inaktivan, bez zapaljenja, bakterija, plaka, kamenca i pravilnim odrzavanjem oralne higijene  održavati ga u inaktivnoj formi.

12. Kamenac ispod nivoa desni

Kamenac ispod nivoa desni ili Subgingivalni konkrementi predstavljaju posebnu formu kamenca koji je čvršće priljubljen za povrčinu korena zuba nego što je to kamenac koji se priljubljuje za krunični deo koji je vidljiv u ustima.

Taj kamenac je u formi sitnih zrnaca tamne boje i karakterističnog izgleda kao zrnce tamnog peska. Njegovo prisustvo jako nepovoljno utice na parodontalni džep, jer ubrzava proces destrukcije tkiva koje vezuje zub u kosti, omogućava jos lakšu invaziju i naseljavanje bakterija, te se iz tog razloga smatra jednim od glavnih uzročnika za propagaciju infekcije i progresiju parodontopatije.


Pozovite i zakažite pregled

13. Paradontoza i navlake - Neprijatan miris (smrad) ispod navlake

Veoma često se dešava da se pacijentu uradi kompletna protetska rehabilitacija bez adekvatne PARODONTOLOŠKE PRIPREME tkiva, koja je neophodna kako bi pritetski rad bio funkcionalan, dugotrajan i komforan za pacijenta.
Učestao je dolazak pacijenata koji imaju protetske radove, ali se već nakon 3 do 6 meseci javljaju problemi sa desnima oko navlaka i pojave neprijatnog mirisa ili smrada ispod navlake. Bilo da su u pitanju cirkonijum, metalokersmičke krunice ili viniri, dolazi do upale desni, koja se manifestuje:

  • izrazito neprijatnim mirisom
  • krvarenjem prilikom pranja zuba ili čišćenjem koncem i/ili interdentalnim četkicama
  • neprijatnim osećajem pritiska izmedju kruna
  • tup bol ili trnjenje desni
  • tamnija boja desni ,od tamno crvene do modro ljubičaste
  • pojava kapljica gnoja u spoju izmedju desni i navlaka(krunica)


Pozovite i zakažite pregled
paradentoza i navlake

Uzrok ovim neprijatnim simptomima je neadekvatna preprotetska priprema potpornog aparata zuba-parodoncijuma!
Prilikom planiranja budućeg protetskog rada, neophodno je uzeti u obzir zdravlje desni. Zdrave desni su osnov uspesnog buduceg protetskog rada. Ukoliko postoji narusen integritet tkiva desni (krvarenje, tamno crvena boja, zadah, gnojenje) neophodno je uraditi ortopantomografski snimak uočiti nivo alveolarne kosti na snimku i na osnovu snimka i klinickog pregleda doneti odluku o terapiji. Terapija moze biti konzervativna (obrada parodontalnih dzrpova i ultrazvučno uklanjanje naslaga) i hiruška (modifikovana režanj operacija po Vidmanu, tzv.MWRO operacija desni).
O obliku terapije odlučuje lekar koji na kraju nakon izrade protetskog rada na pravilno izlečenim desnima stoji iza svog rada.
Neprihvatljivo je da se nakon kvalitetnog protetskog rada osecaju neprijatni mirisi iz usta pacijenta, koji su rezultat postojanja bakterija i njihovog metabolizma u nesaniranim parodontalnim dzepovima!

Lečenje parodontopatije ili paradentoze u stomatološkoj ordinaciji Vuković

paradentoza - dr marija vuković stevanov

Spec. dr Marija Vuković Stevanov

U stomatološkoj ordinaciji Vuković lečenje paradentoze ili parodontopatije izvodi iskusan stomatolog - spec. dr Marija Vuković Stevanov. Ukoliko imate bilo kakav problem ili nedoumicu možete nas pozvati ili zakazati pregled. Takođe, u našoj stomatološkoj ordinaciji Vuković po prvi put u Srbiji nudimo jedinstvenu ozonoterapiju u lečenju paradentoze.

poziv
Zakažite pregled