METALOKERAMIČKE KRUNICE I MOST ZA ZUBE

Najvise prihvaćena metoda izrade protetskih nadoknada na zubima su metalokeramičke krunice i mostovi za zube. Ove nadoknade imaju u osnovi metalnu kapicu od legure kobalt-hrom-molibden, titanijuma ili zlata, koja prekriva brušeni zub,preko koje se modeluje keramika najvišeg stepena tvrdoce.
Takva keramika se naziva Porcelan, zato se i ovaj oblik protetske nadoknade naziva Porcelanski zubi.

Metalokeramičke krunice u osnovi ima metal kao podlogu na koji se nanosi keramika. Legure metala koje se koriste u izradi protetskih nadoknada su kompatibilne sa ljudskim organizmom i ne izazivaju alergijske reakcije.
Pružaju odličan stepen tvrdoće i otpornosti na delovanje sila i mogu se spajati sa parcijalnim  protezama.

metalokermičke krunice

Zakažite pregled

Osnovna prednost metalokeramičkih krunica u odnosu na bezmetalne krunice jeste finansijski aspekt, jer su znatno povoljnije, naročito kada je u pitanju izrada obimnog protetskog rada u odnosu na jednu ili dve krunice. 

Tada je razlika u ceni značajna izmedju obimnog bezmetalnog protetskog rada u odnosu na metalokeramički rad. Osnovni nedostatak metalokeramičkih nadoknada u odnosu na bezmetalne jeste estetski momenat.

Zapravo, metal ne prelama svetlosni zrak već ga odbija i vraca, za razliku od cirkonijuma (koji se nalazi u osnovi bezmetane keramike) koji propusta svetlosni zrak i time obezbedjuje prirodnu transparentnost i prozračnost, kao kod realnog zuba. Naravno u korak sa uznapredovalom tehnologijom se usavršava i estetski momenat metalokeramickih nadoknada, tako da i one izgledaju sve prirodnije i transparentnije.
 
Novije vrste keramike koje se koriste u izradi metalokeramickih nadoknada, u svom sastavu imaju čestice koje nadomešćuju donekle transparentnost i čine da i metalokeramičke nadoknade budu bliže prirodnim estetskim osobinama zuba.

Metalokeramičke krunice - Pre
Metalokeramičke krunice - Pre

Zašto je uopšte potrebno izvršiti protetsku rekonstrukciju?

Ukoliko nedostaje jedan ili više zuba, dolazi do pomeranja susednih zuba prema praznom prostoru kao i pomeranja antagonista (zubi suprotne vilice koji su u kontaktu sa praznim prostorom) prema praznom prostoru u vidu isplivavanja zuba. Istovremeno se remeti zagrizaj jer grizne povrsine preostalih zuba dolaze u neprirodan kontakt zbog novonastalog položaja zuba. Usled remećenja zagrizaja dolazi do preopterećenja vilicnog zgloba i može se javiti posledični bol u zglobu, koji može da uzrokuje dalje jako stiskanje zuba, koje je vrlo često nesvesno.

Takvo stezanje zuba, dalje ostećuje gledj zuba mehanički, pri čemu zubi abradiraju i pojačava bol u zglobu.

Takodje stvaranjem ne fiziološkog zagrizaja, nastalog pomeranjem preostalih zuba u prazne prostore, stvaraju se pogodni uslovi za nastanak paradontalnog džepa i razvoj parodontopatije. Osim toga, subjektivni osecaj pacijenta je da ne može da zvaće pravilno, zapadanje hrane u prazne prostore itd.


Pozovite i zakažite pregled


Mostovi za zube ili zubni most- idealan izbor kada vam nedostaje jedan ili više zuba

Metalo keramičke krunice su zapravo standard u stomatologiji. Iako postojanje cirkonijuma i bezmetalne keramike ima svoje mesto najvise rangirano u savremenoj stomatologiji,metalo keramika je ipak standard u vecini populacije. Metalo keramička krunica je solo protetska nadoknada kojom se vrsi protetska rehabilitacija jednog pojedinacnog zuba. Ukoliko postoji potreba za protetskom rehabilitacijom vise zuba, onda se vise krunica povezuje u most tzv. most za zube ili zubni most. Zubni most je protetska nadoknada koja sadrzi 2 ili vise krunica i obezbedjuje potpunu funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju.

Postavite svoje metalokeramičke krune u stomatološkoj ordinaciji Vuković po odličnoj ceni

Kada su u pitanju metalokeramičke krunice cena se kreće od 120 eura u dinarskoj protivvrednosti u zavisnosti od izbora keramike.

Pozovite našu ordinaciju i mi ćemo vam dati sve dodatne informacije u pogledu izbora i vrste metalokeramičkih kruna.


Pozovite i zakažite pregled

Sve ovo se može izbeći pravilnim izborom protetskog rada, gde primat u danasnjoj stomatologiji ima fiksna protetika (mostovi i krunice) i u okviru nje metalo keramicke krunice. Osim protetike, najzastupljenija grana je IMPLANTOLOGIJA, čime je postignuta apsolutna rekonstrukcija bezubih polja, bez remećenja susednih zuba ili dodatna podrška prirodnim zubima u okviru fiksnog protetskog rada.

Postavljanje metalokeramičkih krunica na obe vilice nakon izvršene režanj operacije desni- slike

Metalokeramičke krunice - Pre
Metalokeramičke krunice - Pre


Izrada i postavljanje metalokeramičkih krunica i mostova za zube u stomatološkoj ordinaciji Vuković

U stomatološkoj ordinaciji Vuković izradu i ugradnju metalokeramičkih krunica rade stomatolozi-spec. dr Blažo Vuković i spec dr. Marija Vuković Stevanov
Zakažite termin i naš stručni tim će pronaći najbolje rešenje za vaše zube.

Više o našem radu na polju izrade i postavljanja metalokeramičkih krunica možete pogledati OVDE.

poziv
Zakažite pregled