FIKSNA PROTEZA

Fiksni ortodontski aparat (fiksna proteza) nema gornju starosnu granicu, a kod dece je idealno vreme posle 13. godine, odnosno nakon nicanja drugih stalnih molara. Fiksne proteze za zube daje mnogo bolje rezultate u korigovanju nepravilsnoti od mobilnih. Njenim odgovarajućim korišćenjem zubi menjaju svoj položaj i posle odgovarajućeg vremena se dobija pravilan zubni niz.


Pozovite i zakažite pregled

Od čega se sastoji fiksna proteza (fiksni aparat)?

Fiksna proteza se sastoji iz:

  • bravica (breketi)
  • prstenova
  • lukova i
  • gumica

Bravice, koje se postavljaju lepljenjem na zub ne uzrokujući njegovo oštećenje, mogu biti: konvencionalne (metalne), estetske (u boji zuba), itd, a vrstu određuje ortodont prema anomaliji koja treba da se ispravi.

fiksna proteza

Kako fiksni ortodontski aparat (fiksna proteza) ispravlja zube?

Lukovi su izvor sile potrebne za pomeranje zuba i nalaze se izmeđju bravice. Spregom lukova i bravica i dodatkom odgovarajucih ligatura dolazi do postavljanja zuba u željeni položaj. Dužina nošenja fiksne proteze, tj. trajanja ortodontskog tretmana, zavisi od vrste anomalije i varira od jedne do dve godine. Uticaj proteze na zube je vidljiv već nakon nekoliko meseci, ali se terapija mora nastaviti kako bi se novonastale promene stabilizovale i zubi trajno zauzeli novi položaj.

Sam postupak stavljanja proteze za zube nije nimalo bolan ni strašan. Nekada se prvo stavlja fiksna proteza na gornju vilicu, a onda nakon perioda navikvanja isto  to se radi i na donjoj vilici. Sve ovo se radi kako bi se pacijent što lakše privikao na protezu.

Fiksni ortodonski aparati
Fiksni ortodonski aparati

Komplikovani slučajevi 

Izvlačenje impaktirane trojke iz kosti - prvo hiruški pa zatim ortodonski fiksnom protezom.

Komplikovan slučaj - Pre
Komplikovan slučaj - Pre

Zakažite pregled?

Ponašanje pacijenta nakon stavljanja fiksne proteze

Sama intervencija postavke fiksne proteze je bezbolna, ali nekoliko sati nakon postavljanja može početi da se razvija blagi bol koji spontano nestaje. Bitno je da se hrana isitni na manje zalogaje i da se izbegavaju semenke i lepljive stvari (karamele, lizalice), koje se zadržavaju na zubima i breketima.

Oralna higijena mora biti prilagodjena novonastaloj situaciji, što podrazumeva česće i temeljnije pranje zuba i upotrebu ortodontskih četkica, konca i rastvora za ispiranje usta. Bravice i ostali delovi fiksnog ortodontskog aparata utiču na to da se ostaci hrane zadržavaju, pa je zbog toga izuzetno važno da se temeljno i redovno peru zubi. Sve vreme dok traje terapija (dok pacijent nosi protezu) neophodni su redovni pregledi, u dogovoru sa stomatologom.

proteza za zube

Uzroci nepravilnog rasta zuba

Nepravilan položaj zuba može izazvati brojne probleme. Nisu u pitanju samo estetski problemi zbog nepravilnosti u zubnom nizu, već dolazi do nepravilnog ugriza, nedostatka prostora u vilici, govornih problema i slično. Sve ovo dalje povećava rizik za nastanak karijesa. Interesantno je da se pacijenti često stomatologu obraćaju upravo zbog estetskih problema, kao što su istureni zubi, a često se zanemaruju funkcionalni problemi usled nepravilnog rasta zuba.

Kada je reč o uzrocima zbog kojih dolazi do nepravilnog rasta zuba, oni mogu da budu nasledni, ali su veoma često izazvani propustima roditelja u ranom detinstvu deteta. U te uzroke spadaju preterano korišćenje cucle ili sisanje prsta, koje roditelji nisu sprečili.


Pozovite i zakažite pregled

Fiksna proteza u stomatološkoj ordinaciji Vuković

fiksna proteza - dr blažo vuković

Spec. dr Blažo Vuković

U stomatološkoj ordinaciji Vuković od našeg ortodonta ( specijalista za ortopediju ) - spec. dr Blažo Vuković, možete dobiti sve neophodne informacije u pogledu izbora fiksne proteze. Ulepšajte vaš osmeh i zakažite pregled već danas. 

poziv
Zakažite pregled