Fasete za zube ili Viniri

Fasete ili viniri za zube predstavljaju minimalno invazivnu metodu postizanja estetskih zahteva pacijenata. One obuhvataju samo prednju stranu zuba, što omogućava minimalno brušenje zuba.

Zakažite pregled?

Šta su viniri ili fasete za zube?

Ukoliko niste zadovoljni svojim oblikom zuba, fasetama se na brz i bezbolan način postiže željeni oblik. Mogu se korigovati minimilane nepravilnosti položaja i zatvariti razmaci između zuba ( dijasteme). Kada je nepravilnost položaja značajno izražena u tom slučaju neophodno je ortodontski, fiksnom protezom ispraviti njihov položaj. Takođe jedno od mogućih rešenja je da se nepravilnost položaja zbrine nadoknadama u vidu krunica za zube ili mostova.

Nakon završene ortodontske terapije moguća je izrada faseta za zube, ukoliko pacijent nije zadovoljan oblikom i konacnim izgledom zuba. Pored toga viniri mogu prekriti različite diskoloracije zuba, postizanjem željene boje . Sam postupak izrade vinira omogućava da bez obimnog brušenja I diskomfora pacijent dobije željeni izgled i boju zuba.

fasete za zube

Zakažite pregled?

Kompozitne fasete kao savršeno rešenje za vaše zube samo u Ordinaciji Vuković

Kompozitne fasete nude brzo i jednostavno rešenje pacijentima koji su nezadovoljni estetikom svojim zuba. Najčešće se izrađuju u estetskoj zoni tj. zoni koja je vidljiva pri osmehu. Ova vrsta vinira izrađena je od kompozitnih materijala od kojih se izrađuju bele plombe. Međutim, u odnosu na keramičke venire, trajnost kompozitnih faseta je neuporedivo manja.

Zahtevaju redovne kontrole, kako bi se pravovremeno primetile promene koje vremenom mogu nastati i kompromitovati izgled i trajanje. Takođe treba naglasiti  da tamno obojena pica i hrana mogu prebojiti kompozitne fasete, što treba imati u vidu.

viniri za zube

Prednosti postavljanja kermičkih faseta

Izrada keramičkih faseta je zahtevnija od kompozitnih, međutim značajno su dugotrajnije. Izrađene su od specijalne vrste keramike u tankom sloju. Keramičke fasete za razliku od kompozitnih faseta vremenom ne menjaju boju, što predstavlja jednu od njenih prednosti. Takođe, ima znatno bolje optičke karakteristike. Međutim, one su znatno znatno skuplje i vreme njihove izrade je duže.

Pravilno održavanja faseta ili vinira za zube

Nakon izrade faseta za zube posebno treba naglasiti izbegavanje odgrizanja hrane. Veliki pritisak u predelu zuba sa vinirima može uzrokovati njihovo odlamanje, zbog čega treba obratiti pažnju prilikom konzumiranja tvrde hrane.
Izrada zubnih faseta je kontraindikovanam kod zuba koji su lečeni ili prekriveni velikim plombama. Važno je naglasiti da osobe koje škripe zubima takođe nisu pogodni kandidati.
Prednost kompozitnih faseta jeste prirodan izgled, bez obzira da li se izrađuju u cilju rekonstrukcije manjeg ili većeg broja zuba. Pored toga, minimalno brušenje pri izradi faseta štedi zubnu supstance. Viniri i bezmetalne krune se savršeno uklapaju jer su izrađene od istog materijala, čineći estetsku celinu.
Na trajnost vinira za zube velikim delom utice njihovo održavanje, što se prevashodno odnosi na adekvatno održavanje oralne higijene. Pored upotrebe četkica sa mekanim vlaknima i paste važno je koristiti konac I interdentalne cetkice, za higijenu međuzubnih prostora. Neadekvatna oralne higijena može dovesti do pojave karijesa što kompromituje trajnost faseta za zube. Iz tih razloga pacijent mora imati u vidu važnost redovne oralne higijene nakon izrade vinira.

Zakažite pregled?

Cena kompozitnih i kemačkih faseta za zube - kvalitet povrh svega

Jedna od često postavljanih pitanja je cena faseta za zube. U ordinaciji Vuković cena kompozitnih vinira iznosti 80 eura ( u dinarskojprotivvrednosti ) po zubu, dok je cena keramičkih 280 eura ( u dinarskojprotivvrednosti ) po zubu.


Pozovite i zakažite pregled
fasete ili viniri cena

Kvalitetni viniri ili fasete za zube u stomatološkoj ordinaciji Vuković

U stomatološkoj ordinaciji Vuković izradu i ugradnju vinira za zube i faseta za zube rade stomatolozi- spec.dr Blažo Vuković i spec. dr Marija Vuković Stevanov. Zakažite pregled i naš stručni tim stomatologa će naći najbolje rešenje za vas.

poziv
Zakažite pregled