Prvi zubi ili tzv mlečni zubi niču oko 6.meseca života i po pravilu počinju u 6.godini života da ispadaju, kada počinje smena zuba tj. nicanje stalnih zuba koji zamenjuju mlečne zube.

29.11.2021


Prvo se rasklaćuju i ispadaju mlečne jedinice i dvojke u 6.godini a do 12.godine ispadaju i preostali mlečni zubi. Koren mlečnih zuba se resorbuje i polako nestaje, tako da kada ispadaju, uglavnom ispada samo krunica mlečnog zuba jer je koren potpuno resorbovan. Resorpciju korena mlečnih zuba izaziva nicanje stalnih zuba koji potiskuju i na taj nacin resorbuju koren mlecnih zuba.-

Koji su mlečni zubi?

Mlečnih zuba ima brojčano manje od stalnih u skladu sa veličinom vilice kod dece. Ukupno ima 20 mlecnih zuba, od 1 do 5 sa svake strane u obe vilice.

Pokvareni mlečni zubi- Kada je potrebno javiti se dečijem stomatologu

Veoma je vazno sačuvati mlecne zube zdravim i sanirati svaki pokvareni zub na vreme iz vise razloga. Karijes na mlečnim zubima daleko brže napreduje i progredira ka pulpi zuba. Na taj način brže nego kod stalnih zuba dolazi do prodora bakterija u komoru gde se nalazi pulpa (živac), što se manifestuje bolom. Deca se zale da ih boli kada zvaću, naročito pod pritiskom hrane, a ukoliko imaju loša iskustva kod stomatologa (rad bez anestezije), idu linijom manjeg otpora, izbegavaju da zvaću na strani obolelog zuba i ne prijavljuju bol roditeljima, dok oni sami ne primete prinudan način zvakanja. Ukliko karijes toliko destruiše zub da on izgubi morfoloske karakteristike, potrebno ga je sanirati koliko god postoji mogucnost, da bi izbegli kasnije ortodontske komplikacije. Ukoliko se prerano izvadi mlecni zub, dolazi do remecenja rasporeda, pomeranja susednih zuba i kada počne nicanje stalnih zuba, često postoji nedovoljno prostora za stalne zube i pratećih ortodontskih nepravilnosti u vidu nepravilnog polozaja zuba i vilica. Od momenta nicanja prvih zubića potrebno je da redovno perete zubiće detetu i da ga naučite oralnoj higijeni. Takođe, gledajte da dete redovno vodite dečijem stomatologu koji vam može pomoći i dati konkretan savet kako pravilno prati zube, a i na taj način dete će se osloboditi straha od zubara.

Da li se mlecni zubi popravljaju?

popravljanje mlečnih zuba

Iz svega navedenog zakljucak je da je neophodna sanacija (popravljanje) mlecnih zuba da bi se omogucilo:

  1. pravilno i bezbolno zvakanje hrane
  2. prostor u vilici (jer su zdravi mlecni zubi prakticno cuvari prostora za buduce stalne zube)
  3. fiziolosko funkcionisanje celokupne usne duplje

Vadjenje mlečnih zuba

Vadjenje mlečnih zuba je indikovano u slučaju kada postoje gangrenozni zubi sa fistulama, koji mogu ugroziti zdravlje deteta, ali samo ukoliko je zaista neophodno. Vadjenje mlečnih cetvorki i petica je prilično stresno i traumaticno za dete, te ukoliko postoji mogucnost trebalo bi izbeći takvu intervenciju, bar dok se koren dovoljno ne resorbuje da predstavlja daleko relaksiraniju intervenciju.

Zalivanje fisura mlečnih zuba

Potrebno je preduzeti sve preventivne mere koje su moci roditelja. Dakle osim redovnog i pravilnog pranja zuba kod dece, potrebno je zaliti fisure na mlečnim cetvorkama i peticama. Poznato je da se zalivaju fisure prvih stalnih zuba, tzv.šestica iz preventivnih razloga zaštite i sprecavanja nastanka karijesa. Zasto bismo rizikovali da se mlecni zubi pokvare,ako postoji mogucnost sprecavanja svih naknadnih komplikacija koje karijes uzrokuje jednostavnim zalivanjem fisura!!!

Zalivac za fisure sadrži u sebi visoku koncentraciju fluorida koji sprecavaju nastanak karijesa ojacavajuci kristalnu resetku gledji zuba! Takodje fizički popunjava fisure (useke) na griznoj povrsini zuba, sprecavajući na taj nacin da se hrana u njima zaglavljuje,što omogucuje posle bakterijama da razaraju gledj zuba. Zato je vrlo lako i jednostavno zaliti sve zdrave zube i mogućnost pojave karijesne lezije svesti na minimum!!!

Zato je potrebno izabrati dobrog dečijeg stomatologa- koji će vašeg mališana opustiti, uliti mu poverenje i pomoći da prevazidje strah od zubara. Jedna od proverenih stomatoloških ordinacija koja već duži niz godina uspešno i provereno vodi računa o oralnoj higijeni  zuba vaših mališana jeste- Stomatološka ordinacija Vuković

Pozovite nas i zakažite svoj termin.

poziv
Zakažite pregled