Zubna fistula, je bolno stanje koje uključuje mali kanal formiran od inficiranog područja zuba, koji se obično širi sa vrha korena, do spoljašnje površine desni.

13.03.2024

Rezultat je bakterijske infekcije koja se proširila iz kanala korena zuba na okolna tkiva. Akumulacija gnoja može dovesti do stvaranja otoka poznatog kao zubni apsces.

Infekcija koja uzrokuje zubnu fistulu često potiče od karijesa, napuklog zuba ili povrede zuba. Kada bakterije napadnu pulpu zuba, imuni sistem tela reaguje pokušavajući da obuzda infekciju. To može dovesti do stvaranja apscesa, a ako se pritisak poveća, može se formirati fistula koja omogućava da gnoj iscuri. 

Zubne fistule obično imaju mali otvor na desnima, omogućavajući drenažu gnoja i ublažavajući deo pritiska i bolova povezanih sa infekcijom. Međutim, ključno je pozabaviti se osnovnim stomatološkim problemom koji uzrokuje infekciju kako bi se sprečilo njeno dalje širenje.

Zašto nastaje fistula?

Zubna fistula obično se javlja kao posledica bakterijske infekcije iz kanala korena zuba. Evo detaljnog objašnjenja o tome kako se fistula zuba razvija:

Proces obično počinje prisustvom bakterija u pulpnoj komori zuba. Što se dešava zbog karijesa ,frakture zuba ili traume koja izlaže pulpu bakterijama.

Bakterije u pulpi mogu izazvati upalu i infekciju zubne pulpe. Pulpa je meko tkivo koje sadrži nerve i krvne sudove unutar zuba. Ako se ne leči, infekcija se može proširiti kroz kanale korena zuba i u okolna tkiva, uključujući periapikalno područje (područje oko vrha korena zuba). Kako infekcija napreduje, imuni sistem tela pokušava da je obuzda. Ovo može dovesti do stvaranja kolekcije gnoja (apscesa) unutar periapikalnih tkiva. Pritisak gnoja koji se nakuplja može biti izuzetno bolan. U nastojanju da se smanji pritisak i isprazni gnoj, telo može stvoriti put za njegov izlazak. Ovo rezultira formiranjem fistule, što je mali kanal ili trakt koji povezuje apsces sa površinom desni. Ovo se često vidi kao bubuljica na desnima.

Prisustvo fistule ukazuje na tekuću infekciju, i iako može pružiti privremeno olakšanje omogućavanjem drenaže, ne rešava osnovni stomatološki problem. Stomatološki tretman je neophodan za rešavanje infekcije na njenom izvoru, što može uključivati procedure kao što su operacija koja podrazumeva hirusko uklanjanjanje vrha korena zuba (do u zdravo),definitivno punjenjenje kanala korena adekvatnim materijalom ili vađenje zuba. Operacija kojom se uklanja vrh korena se naziva apikotomija ili reskcija korena zuba.Ignorisanje ili odlaganje lečenja može dovesti do komplikacija i širenja infekcije na druge delove tela, kao što su kolena, zglobovi, oči, bubrezi, čak i srce.

Šta je uzrok nastanka fistule?

Prisustvo fistule ukazuje na tekuću infekciju, i iako može pružiti privremeno olakšanje omogućavanjem drenaže, ne rešava osnovni stomatološki problem. 

Koji su simptomi fistule?

Uobičajeni simptomi zubne fistule uključuju:

Uporan, pulsirajući ili oštar bol u zahvaćenom zubu ili okolnom području je čest simptom dentalne fistule. Otok se može pojaviti u predelu desni, vilica ili drugim područjima u blizini zahvaćenog zuba. Područje može biti nežno ili osetljivo na dodir. Desni oko zahvaćenog zuba mogu biti crvene i upaljene. Vidljiva tvorevina nalik bubuljici ili drenaža gnoja može biti prisutna na desni u blizini zahvaćenog zuba. Ova drenaža je često znak da telo pokušava da oslobodi nagomilani gnoj i ublaži pritisak.

Ako apsces pukne i iscuri, može postojati loš ukus u ustima ili neprijatan miris povezan sa drenažom gnoja. U nekim slučajevima, zubni apsces može dovesti do sistemskih simptoma kao što su groznica i opšti osećaj bolesti, što ukazuje na težu infekciju koja zahteva hitnu pažnju.

Važno je da ne zanemarite ove simptome, jer nelečeni zubni apscesi mogu dovesti do komplikacija i širenja infekcije na druge delove tela. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, preporučljivo je da posetite stomatologa što je pre moguće. Stomatolog će proceniti stanje, može izvršiti dijagnostičke testove, kao što su rendgenski snimci, i preporučiti odgovarajući tretman, koji može uključivati antibiotike, apikotomiju, drenažu apscesa, terapiju korenskih kanala ili vađenje zuba. Rana intervencija je ključna za sprečavanje širenja infekcije i očuvanje oralnog zdravlja.

Kako se leči fistula na zubu?

Lečenje fistule zuba podrazumeva rešavanje osnovni uzrok, koji je tipično bakterijska infekcija. Specifičan pristup može varirati u zavisnosti od težine infekcije i stanja zahvaćenog zuba. Evo uobičajenih metoda koje se koriste u lečenju fistule zuba:

Drenaža apscesa: Prvi korak je dreniranje apscesa ispunjenog gnojem povezanog sa fistulom, ukoliko je process opsežan. Ovo može pružiti olakšanje od bolova i pomoći u kontroli širenja infekcije. Stomatolog može napraviti rez kako bi omogućio da se gnoj iscuri, ili u nekim slučajevima, drenaža se javlja prirodno kroz desni.

Apikotomija(resekcija) vrha korena: Podrazumeva hiruršku intervenciju uklanjanja vrhva korena do u zdravi deo korena zuba. Antibiotici: Antibiotici se obično propisuju da bi se eliminisala bakterijska infekcija i sprečilo njeno širenje. Ovo može biti neophodno u slučajevima kada infekcija ima potencijal da se proširi na druge delove tela.

Terapija kanala korena: Ako je infekcija povezana sa pulpom zuba, zbog čega se pristupa terapiji inficiranog kanala korena. Tokom ove proceduse se inficirana pulpa uklanja, kanali korena se čiste i pune, a zub se restaurira plombom ili krunom.

Vađenje zuba: U slučajevima kada je zub ozbiljno oštećen i ne može se spasiti, ili ako je infekcija preopsežna, možda će biti potrebno izvaditi zahvaćeni zub. Ovo se obično radi kako bi se sprečilo širenje infekcije na okolna tkiva.

Parodontalno lečenje: Ako je infekcija povezana sa oboljenjem desni (parodontitis), može biti potrebno parodontalno lečenje. Parodontalna terapija može biti kauzalna ako je reč o manjoj dubini džepa i stadijumu parodontopatije ili naprednijim slučajevima mogu biti potrebna hirurška terapija kao što je režanj operacija za rešavanje dubokih džepova i vraćanje zdravlja desni.

Fistula na zubu kod dece

Fistula zuba može se pojaviti i kod dece. Uzroci i simptomi su generalno slični onima kod odraslih, ali postoje neka razmatranja specifična za decu. Karijes u dečijim zubima može dovesti do bakterijskih infekcija, slično kao kod odraslih, što
usled netrtemana karijesa može dovesti do daljeg širenja infekcije i razvoja fistule.

Takođe, deca su često aktivna i mogu doživeti povrede zuba ili traume koje mogu dovesti do apscesa. Infekcije se takođe mogu javiti kod mlečnih zubima, a nelečeni karijesi ili povrede mogu dovesti do apscesa. Podsticanje dobre oralne higijene kod dece, kao što su redovno četkanje i čišćenje koncem, i obezbeđivanje pravovremenih stomatoloških pregleda, mogu pomoći u sprečavanju problema sa zubima koji mogu dovesti do fistula.

Važno je da roditelji budu pažljivi na bilo kakve znake dentalne nelagodnosti ili promene u oralnom zdravlju svog deteta. Traženje brze stomatološke nege je ključno za rano rešavanje stomatoloških problema i sprečavanje komplikacija. Posete stomatologu kod dece treba da počnu od ranog uzrasta kako bi se uspostavile dobre navike oralne higijene i pratio razvoj zuba. Ako sumnjate na fistulu zuba ili bilo kakve probleme sa zubima kod vašeg deteta, konsultujte se sa pedijatrijskim stomatologom za odgovarajuću procenu i lečenje.

Da li je fistula na zubu opasna?

Da, fistula na zubu može biti znak zubnog apscesa, a ako se ne leči, može dovesti do potencijalno ozbiljnih komplikacija. Iako samo prisustvo fistule nije opasno, osnovna infekcija koja je izaziva može predstavljati rizik za oralno i opšte zdravlje. Evo nekih potencijalnih komplikacija povezanih sa nelečenim zubnim apscesima:

Infekcija u zubu ili okolnim tkivima može se proširiti na susedne zube, desni, pa čak i na kost vilice. U teškim slučajevima, infekcija se može proširiti na druge delove glave i vrata. Ako se infekcija proširi na okolna meka tkiva, to može dovesti do celulitisa, bakterijske infekcije kože koju karakteriše crvenilo, otok i bol.

U nekim slučajevima, apsces može da pukne, ispuštajući gnoj u usta ili kroz desni. Iako ovo može pružiti privremeno olakšanje, ne eliminiše infekciju i može dovesti do stvaranja hronične drenažne fistule. U retkim slučajevima, infekcija može ući u krvotok, izazivajući sistemske komplikacije kao što je sepsa. Ovo je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Ako je infekcija teška i nepovratno oštećuje zub, možda će biti potrebno da se izvadi kako bi se sprečile dalje komplikacije.

Redovni stomatološki pregledi, dobra oralna higijena i pravovremeno rešavanje stomatoloških problema su ključni u prevenciji zubnih apscesa i povezanih komplikacija. 

Ako imate stomatološke simptome posetite stomatološku ordinaciju Vuković gde ćete dobiti stručne odgovore i rešenja od dr spec. Marije Vuković Stevanov.

hijaluronski fileri i botoks - dr marija vuković stevanov

Spec. Dr Marija Vuković Stevanov 

U stomatološkoj ordinaciji Vuković sve usluge lepote u pogledu primene hijaluronskih filera i botoksa pruža iskusan stomatolog- spec. dr Marija Vuković Stevanov.  Takođe, ovde možete da u potpunosti osvežite svoje lice uz primenu posebnog tretmana - Mezoterapija. Budite lepi i osećajte se zadovoljno i srećno nakon tretmana hiajluronskim filerima. Zato ne čekajte već danas zakažite pregled.


poziv
Zakažite pregled