Stomatološka Ordinacija Vuković vas vodi kroz pravilno pranje zuba za optimalno oralno zdravlje. Pročitajte naš blog za stručne savete i preporuke.

08.12.2023

Pravilna tehnika pranja zuba je neophodna za održavanje dobre oralne higijene i sprečavanje zubnih problema kao što su karijes i bolesti desni. Ovaj blog će vam dati odgovore na najčešće postavljena pitanja o oralnoj higijeni.

Koja je pravilna tehnika pranja zuba?

Pravilna tehnika četkanja podrazumeva temeljno čišćenje svih površina zuba nežnim i efikasnim pokretima. Četkica za zube se postavlja tako da glava četkice bude pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Ovo pomaže u čišćenju duž linije desni i sprečava oštećenje desni i gleđi. Čistite spoljne površine koristeći kratke pokrete gore-dole. Obratite pažnju na svaki pojedinačni zub, pomerajući četkicu duž linije desni i pokrivajući celu površinu zuba. Nagnite četkicu vertikalno i napravite poteze gore-dole da biste očistili unutrašnje površine zuba. Opet, fokusirajte se na svaki zub. Koristite pokrete napred-nazad da četkate površine za žvakanje kutnjaka. Nezaobilazan deo pranja zuba jeste i održavanje higijene jezika. Nežno operite jezik da biste uklonili bakterije i održali dah svežim. Možete koristiti četkicu za zube ili strugač za jezik. Jedan od mogućih posledica neadekvatne higijene jezika može biti i pojava belih naslaga na jeziku, koji se takođe mogu povezati sa postojanjem infekcije kandide albikans. 

Pored neprijatnog zadaha može se manifestovati belim naslagama na jeziku, obrazu i nepcu, osećajem peckanja i žarenja u ustima, pojavom crvenila i bolnih površina. Pojava infekcije kandidom povezana je sa padom imuniteta ili primenom visoke doze antibiotika. Terapija infekcije kandide albikans podrazumeva primenu antifugalne terapije (nistatin) u obliku gelova ili rastvora, antiseptičnih rastvora sode bikartone ili hlorheksidina, eliminisati predisponirajuće faktore i lečiti opšte oboljenje ukoliko je ono uzrok kandidijaze. Ukoliko uočite neke od simptoma kandide obratite se specijalisti parodontologije i oralne medicine koji će vam prepisati adekvatnu terapiju i dati odgovarajući savet.

Prilikom pranja zuba izbegavajte agresivno četkanje, jer može oštetiti gleđ i iritirati desni. Pored toga, važna je i dužina pranja zuba. Cilj je da perete zube najmanje 2 minuta. Možete da koristite tajmer ili pustite kratku pesmu da biste osigurali da četkate preporučeno vreme. Zube je vazno prati najmanje dva puta dnevno, najbolje ujutru i pre spavanja. Pored redovnog četkanja zuba važna je i internetalna higijena interdentalnim četkicanama, koncem ili tušem. Kvalitetna oralna higijena je neizostavna stavka u oralnom zdravlju pored redovnih stomatoloških pregleda. Zakažite redovne stomatološke preglede i ultrazvučno uklanjanje kamenca i mekih naslaga kako biste održali optimalno oralno zdravlje. 

Zapamtite, doslednost je ključna. Razvijanje redovne i temeljne rutine četkanja, zajedno sa pravilnim navikama za negu zuba, doprinosi održavanju zdravog osmeha. Ako imate određene nedoumice ili pitanja, obratite se timu Ordinacije Vuković za personalizovan savet.

Kako odabrati pravu četkicu za zube?  

Odabir prave četkice za zube je od suštinskog značaja za održavanje dobre oralne higijene. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izaberete pravu četkicu za zube za vaše potrebe:

Izaberite četkicu za zube sa mekim vlaknima. Odabir tvrdih ili srednje tvrdih četkica može biti previše abrazivno i vremenom mogu oštetiti vaše zube i desni. Izaberite četkicu za zube sa veličinom glave koja vam omogućava da lako dođete do svih delova usta, uključujući zadnje kutnjake.

Većina zubara preporučuje upotrebu četkice za zube sa zaobljenim ili poliranim vrhovima vlakana. Izbegavajte četkice za zube sa oštrim ivicama, jer mogu oštetiti desni.

Električne ili manuelne četkice?

I električne i ručne četkice za zube mogu biti efikasne ako se pravilno koriste. Električne četkice za zube mogu biti korisne za one sa ograničenom spretnošću ili specifičnim zubnim stanjima. Neki ljudi ih smatraju prijatnijim za upotrebu, što može podstaći bolje navike četkanja.

Bez obzira na vrstu četkice za zube koju odaberete, menjajte je ili njenu glavu na svaka 3 do 4 meseca ili ranije ako se četkice istroše.

Ne zaboravite da kombinujete redovno pranje zuba sa koncem, uravnoteženom ishranu i redovnim stomatološkim pregledima za sveobuhvatnu oralnu negu. Ako imate bilo kakve posebne nedoumice ili pitanja, obratite se svom stomatologu za personalizovan savet

Šta podrazumeva odabir adekvatne paste za zube?

Odabir prave paste za zube je važan za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Pasta za zube nije primarno sredstvo za održavanje oralne higijene, ali je od velikog značaju u povećavanju mehaničkog dejstva četkanja četkicom za zube. Postoji nekoliko nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru paste za zube. Potražite pastu za zube koja sadrži fluor, mineral koji pomaže u sprečavanju karijesa i jačanju gleđi. Većina marki pasta za zube uključuje fluor, ali je neophodno to potvrditi na etiketi proizvoda. Pri odabiru paste uzmite u obzir svoje stomatološke potrebe. Ako imate specifične probleme sa zubima, kao što su osetljivost, gingivitis ili erozija gleđi, izaberite pastu za zube koja rešava te probleme. Postoje vrste paste za zube formulisane za osetljivost, zdravlje desni ili zaštitu gleđi.

Pasta za zube dolazi u različitim ukusima i teksturama. Izaberite ukus i teksturu koje vam se sviđaju, jer to može podstaći dosledno četkanje.

Neke formulacije paste za zube mogu da sadrže oštre abrazive koji mogu biti štetni za zubnu gleđ. Izbegavajte pastu za zube sa abrazivnim česticama koje su previše grube.

Ispljunite višak paste za zube nakon pranja zuba, ali nemojte odmah ispirati. Ovo omogućava fluoru da nastavi da štiti vaše zube.

Koji su kriterijumi za odabir paste za zube kod dece?

Odabir prave paste za zube za decu je važan da bi se podstakle dobre navike oralne higijene i obezbedilo zdravlje njihovih zuba. Odabir paste prevashodno zavisi od starosti deteta . Svakako bi trebalo koristiti paste za zube koje sadrže fluoride, samo bi trebalo voditi računa o količini i koncentraciji flourida. Paste za zube za malu decu bi trebalo da sadrže oko 500 ppm flourida, dok deca nakon šeste godine mogu da korise paste sa 1450 ppm flourida, što je koncetracija flourida koju bi trebalo da koriste i odrasle osobe.

Izaberite pastu za zube sa blagim ukusom koju vaše dete smatra privlačnom. Mnoge opcije dečje paste za zube dolaze u voćnim ukusima ili karakterima koji čine pranje zuba prijatnijim.

Odlučite se za pastu za zube bez oštrih abraziva ili aditiva koji mogu biti prejaki za zube dece u razvoju.

Uzmite u obzir želje vašeg deteta, uključite svoje dete u proces izbora paste za zube. Omogućavanje im da izaberu pastu za zube sa ukusom koji im se sviđa ili sa njihovim omiljenim likovima može učiniti pranje zuba zabavnijim.

Dok deca ne napune oko 6 godina, savetuje se da roditelji nadgledaju pranje zuba kako bi se uverili da koriste odgovarajuću količinu paste za zube i da je posle ispljunu.

Ako imate određene nedoumice ili pitanja o oralnoj nezi vašeg deteta, konsultujte se sa  stomatologom. 

Zapamtite da je uspostavljanje dobrih oralnih higijenskih navika u ranom životu ključno za održavanje zdravih zuba i desni vaše dece. 

Pravilna tehnika i konzistentnost četkanja jesu važni za održavanje dobre oralne higijene. Kombinujte redovno pranje zuba sa koncem, uravnoteženu ishranu i redovne stomatološke preglede za sveobuhvatnu negu zuba vaše dece. Važno je naglasiti i važnost preventivnih mera koje se sprovode u okviru redovnih stomatoloških pregleda kao što su ultrazvučno uklanjanje čvrstih I mekih naglaga, zalivanje fisura i florisanje zuba koji pored redovne oralne higijene doprinose održavanju oralnog zdravlja vase dece. 

Kako se konac pravilno upotrebljuje?

Korišćenje zubnog konca je suštinski deo održavanja dobre oralne higijene, jer pomaže u uklanjanju plaka i ostataka između zuba i ispod desni. Četkica za zube doseže do svega 50%tak posto površine zuba, što ukazuje na važnost upotrebe konca za zube. Na tržištu postoje različite vrste konca za zube uključujući voštane i nevoštane, aromatizovane i trake. Izaberite onaj koji vam je udoban za upotrebu. Počnite sa odgovarajućom dužinom,  odrežite komad zubnog konca dužine oko 10tak cm. Ovo vam omogućava da koristite čist deo konca između svakog zuba. Omotajte krajeve konca oko srednjih prstiju, ostavljajući nekoliko centimetara konca između njih. Koristite palčeve i kažiprste da vodite konac.Nežno gurnite konac između zuba pokretima napred-nazad. Izbegavajte da škljocnete konac na mesto, jer to može da ošteti vaše desni. Pomerajte konac gore-dole uz bočnu stranu svakog zuba. Obavezno očistite obe strane svakog zuba, uključujući zadnje kutnjake. Dok prelazite sa jednog zuba na drugi, odmotajte svež deo konca kako biste bili sigurni da koristite čist deo između svakog zuba.

Ako smatrate da je tradicionalni zubni konac težak za upotrebu, razmislite o alternativnim alatima kao što su  interdentalne četkice ili oralni tuševi.

Budite strpljivi i odvojite vreme, posebno ako ste tek počeli da koristite konac. Uz praksu, to će postati lakše i efikasnije. Ako osetite krvarenje ili nelagodnost tokom čišćenja koncem, budite nežni i nastavite da redovno čistite konce. Ako problemi potraju, obratite se svom stomatologu.

Održavanje interdentatne higijene je od krucijalne važnosti kako za pojavu karijesa na bočnim površinama zuba, tako i sa aspetka parodontopatije. Zadržavanjem ostataka hrane i razmnožavanjem mikroorganizama u interdentalnim prostorima stvaraju se uslovi za razvoj parodontopatije. Pored redovnog korišćenja sredstava za interdentalnu higijenu, važno je rednovno ultrazvučno uklanjanje kamenca i mekih naslaga kao i obrada postojećih parodontalnih džepova, kako bi se održala adekvatna interdentalna higijena.

Uključivanje konca u vašu svakodnevnu rutinu oralne nege, zajedno sa redovnim pranjem zuba i pregledima zuba, ključno je za održavanje optimalnog oralnog zdravlja. 

Statistika Republike Srbije navodi da polovina građana ne pere zube svaki dan, takođe veliki broj pacijenata ne ide kod zubara redovno. Posledica takve kulture građana jeste pojava opsežnih karijesnih lezija, parodontopatije i preranih gubitaka zuba. Kvalitetna oralna higijena i preventivni stomatološki pregledi su osnova oralnog zdravlja. Preventivni stomatološki pregledi pružaju uvid u stepen oralnog zdravlja I ranu detekciju karijesa, kao I početne stadijume parodontopatije. Njihovom ranom dijagnostikom pruža nam se mogućnost da pravovremeno reagujemo adekvatnom terapijom. Pravovremena I adekvatna terapija će nam obezbediti zdrave zube I desni,  sve u cilju postizanja povoljnog stepena oranog zdralja I sprečavanja prevremenog gubitka zuba. Koliko je loša I ozbilja situacija oralnog zdravlja u Srbiji može se videti I u medijima gde tema kvaliteta oralnog zdravlja zauzima jedno od vodećih mesta, kada je zdravstvo u pitanju. Više o ovoj temi možete čuti uokviru priloga u nastavku teksta.

Sva rešenja i odgovore na pitanja o pravilnom održavanju oralne higijene, preventivnim I profilaktičkim merama u održavanju oralnog zdravlja možete dobiti od  dr spec. Marije Vukovic Stevanov I dr spec. Blažo Vukovića u stomatološkoj ordinaciji Vuković, odgovoriće na sva vasa pitanja i nedoumice. Zakažite svoj pregled na vreme.

poziv
Zakažite pregled