Proučite uzroke i terapije recesije desni, od parodontalnih bolesti do prirodnih lekova. Otkrijte kako zaštititi oralno zdravlje uz stručne savete.

01.12.2023

Recesija desni se odnosi na postepeni proces povlačenja desni , otkrivajući veći deo zuba ili njegovog korena. Praćena je stvaranjem praznina ili džepova između zuba i desni tj. gingivalnih ili parodontalnih džepova, što olakšava akumulaciju bakterija. Recesija desni je prevashodno praćena gubikom kosti, koji za krajnji ishod usled netretmana dovodi do gubitka zuba. Recesija desni je uobičajen stomatološki problem i može imati različite uzroke.

Koji su uzroci recesije?

1. Parodontalne bolesti: Recesija desni je često rezultat parodontalnih bolesti kao što su gingivitis ili parodontitis. Ova stanja mogu izazvati upalu i uništavanje potpornih struktura zuba.

2. Agresivno četkanje zuba: Prejako četkanje zuba ili korišćenje četkice za zube sa tvrdim vlaknima može doprineti recesiji desni tako što će istrošiti tkivo desni.

3. Genetika: Neki ljudi mogu biti genetski predisponirani da imaju tanje ili delikatnije tkivo desni, što ih čini podložnijim recesiji.

4. Loša oralna higijena: Neadekvatna oralna higijena, kao što je neredovno čišćenje koncem ili neredovni stomatološki pregledi I neredovno uklanjanje kamenca, može doprineti recesiji desni.

5. Bruksizam (škrgutanje zubima): Stiskanje ili škrgutanje zubima može dovesti do prekomerne sile na zube i desni, što dovodi do recesije.

6. Trauma: Fizičke traume u ustima, kao što su povrede ili nezgode, mogu izazvati recesiju desni.

7. Pogrešno postavljeni zubi: Zubi koji nisu pravilno postavljeni mogu vršiti neujednačene sile na desni, doprinoseći recesiji.

8. Upotreba duvana: Pušenje ili upotreba bezdimnih duvanskih proizvoda može povećati rizik od bolesti desni, što je čest uzrok recesije desni.

9. Hormonske promene: Promene u nivou hormona, kao što su one povezane sa trudnoćom, menopauzom ili upotrebom kontracepcije, mogu uticati na desni i potencijalno doprineti recesiji.

10. Neadekvatne protetske nadoknade

Terapija recesije

Ukoliko primetite ili posumnjate na povlačenje desni, važno je da posetite specijalistu parodontologije. Gingivalna recesija ima uticaj na nastanak i prognozu parodontopatije i ukoliko se ne leči može da dovede do gubitka zuba. Odlikuje se gubitkom mekih i čvrstih tkiva u mukogingivalnom regionu, što dovodi do povećane osetljivosti eksponiranog korena zuba na nadražaje i nepovoljnog estetskog izgleda i povećanog rizika od karijesa. Prvi korak koji treba da preduzmete jeste da konsultujete parodontologa. Zakažite pregled kod stomatologa da procenite situaciju. Vaš stomatolog će ispitati stepen recesije desni, proceniti stanje  i utvrditi osnovni uzrok. Nakon utvrđivanja uzroka osnove  problema koji doprinose recesiji desni, kao što su parodontopatija, agresivno pranje zuba ili bruksizam (škrgutanje zubima), itd. važno je pristupiti eliminaciji ili lečenju osnovnog uzroka što ključno za sprečavanje dalje recesije desni.

Procena kvaliteta protetskih nadoknada, ukoluko postoje je jedna od značajnih stavki u utvrđivanju potencijalog uzroka povlačenja desni. Važno je proceniti da li krunica pravilno pristaje. Ako krunica ne pristaje ili postoje problemi sa njenom marginom, to može doprineti recesiji desni. Vaš stomatolog će možda morati da prilagodi, popravi ili zameni krunicu po potrebi. Takođe uzrok mogu biti I neadekvatne, predimenzionirane plombe sa nekorektnim međuzubnim kontaktima. Prvobitno je važno pristupiti njihovoj zameni I korigovanju postojećih ispuna, a potom I terapiji recesije.

Nepravilna tehnika pranja zuba uz primenu horizontalnih pokreta četkanja dovodi do mehaniĉkih povreda gingive i sledstvene degeneracije. Veličina i lokalizacija gingivalne recesije u ovom slučaju zavisi i od toga kojom rukom pacijent pere zube. U okviru redovnih stomatoloških pregleda ordinacije Vukovic pacijenti se obučavaju adekvatnoj tehnici paranja zuba I održavanju oralne higijene.

Bruksizam može biti jedan od faktora koji su u osnovi recesije. Delovanjem velikih mastikatornih sila koji dovode do škripanja zuba doprinose recesiji. Izrada folija koje se nose tokom noći smanjuje se delovanje ovih sila. Međutim, njihova izrada I nošenje je samo jedan od segmenata terapije koja pored folija podrazumeva I dalju parodontološku terapiju koja zavisi od stepena receije.

Neadeknavtan položaj zuba u vilici kao I neadekvatan međusobni odnos vilica može biti potencijalni uzrok povlačenja desni. Eliminacija uzroka recesije u ovom slučaju, tj. nepravilan položaj zuba podrazumeva ortodontsku terapiju fiksnim ili mobilnim ortodontskim aparatima u korelaciji sa parodontološkom terapijom.
Izraženi pripoji frenuluma i mišića posredstvom kontinuirane vuče mogu da dovedu do apikalne migracije ivice desni. Prva faza terapije podrazumeva eliminaciju frenuluma, kratkom hirurškom procedurom, frenektomijom. Nakon čije realizacije se pristuma proceni stepena recesije I predlaganja moguće parodontološke terapije.

Terapija gingivalne recesije je hirurška. Realan cilj terapije gingivalne recesije jeste kompletno i stabilno prekrivanje površine korena zuba. U hirurškom lečenju gingivalne recesije korištene terapijske metode jesu Transplantat vezivnog tkiva (TVT) u kombinaciji sa koronarno pomerenim režnjem i vertikalnim relaksacijama, koja je izvodi i u gornoj i u donjoj vilici. Dok se u terapiji gingivalne recesije donjih zuba  primenjuje Slobodni mukozni autotransplantat (SMAT). O izboru terapije odlučuje parodontolog koji izvodi intervenciju na osnovu individualnog stanja. Hirurški postupak uključuje uzimanje malog komada tkiva iz drugog dela usta (obično nepca) i postavljanje na područje sa recesije. Hirurška terapija recesije, kao jedan od znakova parodontopatije, jeste i režanj operacije (MWRO) podrazumeva odizanje reznja i direktno pristupanje sadržaju parodontalnog džepa i nadoknadu resorbovane kosti, kojom je recesija uvek praćena. Prilikom koje se u okviru jedne posete podize režnj i  ukanjaju sve cvrste naslage i patološki razoreno tkivo. Nakon čega se na zdravo tkivo postavlja veštačka kost (Bio-oss). Režanj operacija je bezbolna intervencija, nakon 2 dana od operacije pacijenti mogu da se vrate uobičajenim životnim aktivnostima bez većeg fizičkog napora. Konci se uklanjaju nakon sedam dana, a redovnim kontrolama se prate postignuti rezultati.
 
Prilikom prvog specijalističkog parodontološkog pregleda utvrđuje se nivo recesije I ukupno stanje parodnociju. Takođe nivo resorbovane kosti, koje se određuje na osnovu kliničkog pregleda I ortopan snimka određuje terapijsku proceduru.

Prevencija recesije

Održavajte dobru rutinu oralne higijene kako biste sprečili dalju recesiju desni. Koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima i vežbajte nežne tehnike četkanja i čišćenja koncem. Razmislite o upotrebi antiseptičke vodice za ispiranje usta koju vam je preporučio stomatolog.

Posećujte redovne stomatološke preglede kako biste pratili zdravlje desni i zubnih nadoknada I plombi. Takođe redovno ultrazvučno uklanjanje kamenca I mekih naslaga predstavlja značajan korak u prevenciji recesije I nastanka parodontopatije. Redovna obrada postojećih parodontalnih džepova I njihova adekvatna higijena primenom oralnih tuševa imperativ je u prvenciji dalje progresije recesije I parodontopatije. Vaš stomatolog može rano identifikovati probleme i pružiti odgovarajuću terapiju.

Prirodan lek za povlacenje desni

Iako je važno da se konsultujete sa specijalistom parodontologije za pravilnu dijagnozu i lečenje povlačenja desni, postoje neki prirodni lekovi i promene u načinu života koji mogu pomoći u održavanju zdravlja desni i sprečavanju dalje recesije. Imajte na umu da ovi predlozi nisu zamena za profesionalnu stomatološku negu i uvek treba da sledite savete parodontologa. Evo nekih prirodnih lekova i praksi koje mogu pomoći:

Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv upale i promovisanju zdravlja desni. Redovno konzumiranje zelenog čaja može doprineti opštem oralnom zdravlju.

Hrana bogata vitaminom C: Hrana bogata vitaminom C, kao što su agrumi, jagode i kivi, može podržati zdravlje desni. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, koji je važan za održavanje tkiva desni.

Izbegavajte duvanske proizvode: Pušenje ili upotreba duvanskih proizvoda može doprineti oboljenju desni i ometati prirodni proces zarastanja. Prestanak ili smanjenje upotrebe duvana može imati koristi od opšteg zdravlja desni.

Zdrava ishrana: Održavajte uravnoteženu ishranu bogatu hranljivim materijama, jer to može podržati opšte zdravlje, uključujući oralno zdravlje. Uključite puno voća, povrća i integralnih žitarica u svoju ishranu.

Zapamtite da su ovi prirodni lekovi mere podrške i ne bi trebalo da zamene profesionalnu stomatološku negu. Ako imate recesiju desni ili bilo kakve probleme sa oralnim zdravljem, ključno je da se konsultujete sa stomatologom za odgovarajuću procenu i personalizovani plan lečenja.

Sva rešenja i odgovore na pitanja o recesiji i terapiji parodontopatije možete dobiti od  dr spec. parodontologije i oralne medicine Marije Vukovic Stevanov u stomatološkoj ordinaciji Vuković odgovoriće na sva vasa pitanja i nedoumice. Zakažite svoj pregled na vreme.


poziv
Zakažite pregled