Privremene krunice su kapice oblika zuba koje štite prirodne zube ili implante dok trajne krunice ne budu završene i postavljene na zbrušen zub.

18.07.2023

Za razliku od trajnih krunica, privremene krunice su fragilne i delikatne, što se onosi na važnost brige o njima do cementiranja trajnog protetskog rada. Pacijenti sa privremenim krunicama trebaju biti obazrivi prema istim, pre svega kada govorimo o upotrebi konca i četkica za zube. Proces izrade trajnog protetskog rada podrazuva period od nekoliko nedelja, te se privremene krunice izrađuju i pozicioniraju na izbrušene zube dok definitivne ne budu izrađene. Privremen krunice se ne izrađuju na isti način kao i trajne, to jest izrađene su od različitog materijala. Najčešće su iražene od akrilata ili kompozita. Sličnog su oblika i boje kao prirodni zubi, međutim manje estetski zadovoljavaju nego kada je reč o definitivnom radu. Izrađuju se u cilju zaštite zbrušenih zuba od dodatnih oštećenja do cementiranja definitivnih. 

Koja je uloga privremenih krunica?

uloga privremenih krunica za zube


  • Štite zbrušene zube i desni

  • Estetski zadovoljavaju do definitivnog rada

  • Štite zbrušene zube i desni od preosetljivosti na spoljne nadražaje

  • Održavaju pravilan odnos između zbrušenih zuba

  • Omogućavaju žvakanje i normalnu ishranu bez iritacija

Privremene krunice se mogu izraditi kao singl, individualne krunice ili kao mostovi preko implanata i zbrušenih zuba.

Glavni razlog njihove izrade u stomatologiji jeste vreme koje je potrebno za izradu trajnih protetskih nadoknada.

Koliko dugo privremene krunice ostaju na zbrušenim zubima?

Vreme ostajanja privremenih krunica na zbrušenim zubima ili implantima zavisi od Vašeg stomatologa. Obično, stomatologu je potreno nekoliko nedelja za izradu definitivnih krunica. Dakle, pacijent treba da ih ima dve do tri nedelje. Što podrazumeva da ih pacijent nosi tokom svih faza izrade trajnog rada.

Kada je reč o implantima, naprimer, potrebno je nekoliko nedelja ili nekoliko meseci da bi se tkivo oporavilo. U tom periodu privremene krunice mogu biti pozicionirane na njih, kako iz estetskih razloga tako i sa aspekta funkcije.

Šta se dešava ukoliko privremene krunice spadnu?

Spadanje privremenih krunica je normalno i može se desiti bilo kome. Međutim, jedina ispravna stvar koju pacijent treba da uradi u datoj situaciji jeste da pozove svog stomatologa i da zakaže svoj termin. Stomatolog će privreme krunice recementirati što će sprečiti  moguće oštećenje zbrušenih zuba.

Važno je da pacijent u slačaju spadanja privremenih krunica što pre pozove stomatologa jer zbrušene zube i desni ostaju eksponirani što ih može oštetiti i dovesti do infekcije.

Kako se pacijent treba ophoditi prema privremenim krunicama?


ophodjenje prema privremenim krunicama


Pacijenti sa privremenim krunicama treba da znaju da treba dodatno da obrate pažnju o njihovoj brizi. Šta to u stvari znaci?

Pacijnetni treba da budu pažljivi prilikom upotrebe konca i pranja privremenih krunica, kako ih ne bi dislocirali ili rascementirali. Najbolji načinza cišćenje međuzubnih prostora jeste da se konac pažljivo postavi u interdentalni prostor i nežno izvuče. Savetuje se i nežnije ćetkanje privremenih krunica prilikom pranja.

Veoma je važno da pacijen održava regiju oko privremenih krunica čistom.

Budite pažljivi prilikom jela

Privremene krunice su cementirane privremenim cementom. Mnogi stomatolozi tvrde da je njihova funkcija potpuna, što podrazumeva da pacijenti mogu da žvaću normalno. Međutim, uzimajući u obzir da one nisu trajne krunice, pacijenti treba da izbegavaju jako tvrdu i lepljivu hranu.

Treba izbegavati i hranu bogatu šećerima. Šećer može naći svoj put između privrmene krunice i desni i može uzrokovati karijes

Hrana koju treba izbegavati u periodu privremenih krunica:

  • Stek i žilavo meso

  • Hrskav hleb

  • Tvrdo voće (jabuke)

  • Tvrdo povrće (šargarepa)

  • Kukuruz

  • Žvake

  • Kokice

  • Orašaste plodove

  • Karamela

  • Tvrdi slatkiši

  • Led

Mnogi pacijenti imaju isto pitanje, da li mogu da konzumiraju alkohol sa privremenim krunicama? Odgovor je da mogu, ali pacijenti bi tebalo da izbegavaju veoma hladnu i toplu hranu i napitke. Takođe pored vrste hrane koju treba jesti, pacijenti treba da obrate pažnju da ne odgrizaju hranu, posebno tvrdu koricu hleba, sveže voće i povrće ili orašaste plodove.

Da li se može javiti bol u periodu nošenja privremenih krunica?

Kod nekih pacijenata se javlja bol nakon cementiranja privremenih krunica. Ponekada su suviše dugački i sudaraju se sa zubima suprotne vilice, što može da prouzrokuje upalu.

Bol se takođe može pojaviti kada privremene krunice nisu ispavno cementirane, kada je dentin zuba eksponiran na vazduhu, što može dovesti do preosetljivost na hladne i tople nadražaje. Ako je reč o pulsirajućem bolu nakon cementiranja privremenih krunica, postoji verovatnoća da se u osnovi nalaze karijer ili inekcija kanalan korena koje treba sanirati.

Za manji diskomfor ili bol, savetuje se upotreba analgetika koja će dostesti do olakšanja. Ukoliko bol postane jak ili se prolongira nakon nedelju dana obratite se vašem stomatologu.

All on 4 privremena proteza

Provizorna, privremena proteza poznata kao fikna ili mobilna dentalna proteza, kreirana da unapredi stabilizaciju, estetiku i funkciju u limitiranom vrmenskog periodu od 2 do 6 meseci. Nakon tog perioda zamenjuje se definitivnim radom.

Šta je privremena proteza?


privremena proteza za zube


Privremena proteza predstavlja jednu od faza u tretmanu all on 4 ili više implanata. Nakon pozicioniranja implanata privremeni mostovi se odmah mogu fiksirati na implante. 

Potrebno je vreme da se popstavljeni implantati povežu sa koštanim tkivom, što je proces koji je poznat kao osteointegracija. Tokom tog perioda, privremeni mostovi održavaju funkciju orofacijalne regije.

Privremeni mostovi izrađuju zubni tehničari u laboratoriji, na osnovu otiska koju je uzeo stomatolog u ordinaciji. Većina pacijenata treba da bude upućena da je ovo privremena proteza koja je kratkoročno rešenje dok se ne završi proces oseointegracije i dok definitivan rad ne bude izrađen. Ove proteze pružaju zaštitu implantima i tkivu desni, pomažu u kontroli otoka i krvarenja. Takođe pomažu onima koji prvi put nose proteze da se prilagode razlikama između proteza i prirodnih zuba. Doprinose obnovi funkcije govora i žvakanja.

Privremene proteze se fiksiraju odmah nakon postavljanja implanata. Otisak za njihovu izradu uzima se pre ugradnje implanata. Nakon postavljanja na implante potrebno je nekoliko kontrola kako bi se zagrižaj prilagodio individualnim karakteristikama pacijenta.

Za savršen i lep osmeh zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Vuković

U stomatološkoj ordinaciji Vuković rešite se problema bezubosti jednom za svagda. Sve navedene intervencije postavljanja privremenih krunica za zube sprovode vrhunski stomatolozi -Sve o privremenim krunicama zaspec. dr Blažo Vuković i spec. dr Marija Vuković. Zato ne čekajte već na vreme zakažite pregled!

Vaš pregled možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22

poziv
Zakažite pregled