Pigmentacija zuba podrazumeva promenu boje zuba. Može se manifestovati kao žućkaste, svetlije, bele ili crne mrlje. Uzroci njihovog nastanka mogu biti raznoliki kao što su upotreba cigareta, traume zuba, loša oralna higijena, takođe uzrok mogu biti i određena hrana piće i medikamenti.

16.06.2023

Šta su pigmentacije zuba?

Pigmentacije zuba odnose se na prebojenosti, odnosno fleke na zubima. Možete razviti prebojenosti na zubima iz različititih razloga. Neki uzroci su neizbežni kao što su godine, traume i oboljenja. Dok je druge uzroke moguće prevenirati, kao što su pušenje i loša oralna higijena.

Vrste pigmentacija na zubima

Mogu se razlikovati dva tipa pigmentacija na zubima:

  • Eksterni: Ovaj tip fleka na zubima zahvata površinske slojeve vaših zuba odnosno gleđi. Izloženost određenih faktora sredine kao što su određena hrana i napici mogu uzrokovati pojavu eksternih fleka na zubima.
  1. Interni:  Ovaj tip pigmentacija na zubima razvija se unutar vaših zuba i zahvata dentin, sloj koji se nalazi ispod gleđi. Uzroci mogu biti trume zuba ili određeni medikamenti.

Koji su najčešći uzroci uzroci pigmentacije zuba


uzroci pogmentacije zuba


Nekoliko je mogućih uroka pojave pigmentacija zuba. Neke uzroke je moguce izbeći, dok su drugi nezaobilazni. Uzroke nastanka fleka na zubima koje je moguće sprečiti jesu:

  1. Tamno obojena hrana i napici: Kao što su na primer kafa, čajevi, bobičasto voće, crveno vino i soja sos mogu vremenom prebojiti vaše zube

  2. Pušenje i upotreba duvana: Istraživanja ukazuju da je pojava fleka na zubima češća među ljudima koji su pušači u poređenju sa ljudima koji su nepušači

  3. Loša oralna higijena:  Fleke se mogu razviti na dentalnom plaku. Ukoliko se dentalni plak regularno ne uklanja četkicom i koncem za zube, mogu nastati pigmentacije zuba

  4. Preterana upotreba fluorida: U preporučenoj dozi upotreba fluorida je odličan način da se zubi zaštite od karijesa. Međutim, osobe koje su tokom detinjstva konzumirale visoke doze fluorida mogu razviti fluorozu- stanje koje se karakteriše pojavom belih fleka na gleđi zuba.

Uzroci razvoja pigmentacija zuba koje nije moguće izbeci 

  1. Genetika: Prirodna boja zuba, svetlina i translucencija variraju od osobe do osobe

  2. Trauma zuba: Pad, saobračajna nesreća, prilikom bavljenja sportom mogu biti uzrok traume zuba koji može dovesti do pojave fleka na zubima

  3. Starenje: Starenjem gleđ zuba postaje tanja što više eksponira boju dentina, koja ima žućkastu nijansu. Kao rezultat toga, može doći do pojave pigmentacije zuba starenjem.

  4. Dentalni tretmani: Neki materijali koji se koriste u terapiji kanala korena mogu dovesti do pojave pigmentacije zuba. (endometazon, srebro nitrat)

  5. Određene bolesti: Neka sistemska oboljenja mogu biti uzrok fleka na zubima kao što su bolesti jetre, celijakija, deficijencija kalcijuma, poremećaji ishrane i metaboličke bolesti

  6. Lekovi: Pojedini medikamenti, kao što su određeni antihistaminici i lekovi za povišeni krvni pritisak, mogu uzrokovati pigmentacije zuba. Takođe, kod pacijenata koji su tokom svog odrastanja uzimali tetracikline može doći do pojave fleka na zubima. Oni predstavljaju širok spektar antibiotika koji imaju specijalan afinitet ka taloženju u zube i kosti. On se direktno ugrađuje u strukturu zuba u toku procesa mineralizacije.

  7. Terapija kancera: Hemoterapija ili radioterapija glave i vrata mogu biti uzrok pojave pigmentacija zuba

Boje pigmentacija

Ponekada boja pigmentacija zuba može ukazati na uzrok

  • Žute pigmentacije su obično povezane sa jelom i pićem tamno bojene hrane i napitaka. Takođe može ukazati da treba poboljšati oralnu higijenu.

  • Braon pigmentacije zuba su rezultat pušenja i upotrebe duvana. Međutim, braon pigmentacije i promena površine zuba, takođe može ukazati na postojanje karijesa.

  • Ljubičaste pigmentacije obično zahvataju zube kod osoba koje često konzumiraju crveno vino

  • Sivkaste pigmentacije mogu ukazati da je živac unutar zuba nekrotičan, obično uzrokovane traumama zuba.

  • Bele fleke na zubima mogu biti pobuditi indiciju na fluorozu zuba. Što ukazuje na upotrebu visoke doze fluorida u detinjstvu tokom razvoja zuba.

  • Crne pigmentacije zuba obično ukazuju na opsežan karijes

Kako stomatolozi tretiraju pigmentacije zuba?

Stomatolozi primenjuju različite tretmane za pigmentacije zuba u zavisnosti od osnove uzroka i da li je su zahvaćeni spoljasnji ili unutrašnji slojevi zuba. Boje se mogu poboljšati različitim metodama i pristupima uključujući i paste za izbeljivanje zuba, profesionalno čišćenje zuba, uklanjanje mekih i tvrdih naslaga, unutrašnje beljenje depulpisanih zuba, mikroabrazije, postavljanje krunica i vinira.

U početnom tj. ranom stadijumu pigmentacije zuba mogu da se odstrane zubnim pastama, profesionalnim čišćenjem abrazivnim pastama ili peskiranjem zuba. Međutim, tokom godina diskoloracija postaju sve intenzivnije i sve se teže odstranjuju , tako da se u tim slučajevima, pod uslovom da površina zuba nije oštećena, izbeljivanjem postižu dobri rezultati.

Prvi način uspešnog rešenja pigmentacije - Beljenje zuba

boje zuba

U stomatološkoj ordinaciji Vuković nudimo mogućnost ordinacijskog ili kućnog beljenja. Ove metode beljenja podrazumevaju upotrebu vodonik peroksida ili karbamid peroksida u određenim koncentracijama za uklanjanje pigmentacija zuba. Profesionalno izbeljivanje zuba najbolje efekte ostvaruje na eksterne pigmentacije. U većini slučajeva može se postići značajno posvetljenje boje zuba, iako konačan rezultat zavisi od uzroka diskoloracije zuba. Na primer prognoza beljenja diskoloracija kao posledica nekroze pulpe je bolja od prognoze beljenja diskoloracija nastalih od strane dentalnih materijala. Plan terapije određuje se na osnovu postavljenje dijagnoze, želje pacijenta ali i od njegove saradnje. Tehnika beljenja određuje se u zavisnosti od vrste diskoloracije kao i od toga da li se radi o pojedinačnoj ili generalizovanjoj prebojenosti.

Ordinacijsko izbeljivanje podrazumeva beljenje zuba u ambulantnim uslovima od strane stomatologa. Koristi  se gel na bazi vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida u visokim koncentracijama. Kućno beljenje podrazumeva izradu meke individualne kašike ili treja u koji se aplikuje gel za izbeljivanje, a pacijent je nosi najmanje osam sati tokom noći. Čitav tretman može trajati od nekoliko dana, a najčešće od 2 do 6 nedelja u zavisnosti od intenziteta diskoloracije, dok tetraciklinske prebojenosti zahtevaju od 6 do 12 meseci.

Kod malog broja pacijenata može se javiti preosetljivost na hladno. Njima se savetuje posebno prilagođavanje, tako što će trej nositi u toku dana jedan sat dnevno, zatim svaki sledeći dan po jedan sat više. Druga mogućnost je da se naizmenično nosi kašika za izbeljivanje jednu noć, a sledeću noć sa nekim preparatom na bazi fluorida.  

Drugi način - Kompozitna restauracija

Ukoliko su pigmentacije na zubima opsežne i ne poboljšavaju se izbeljivanjem, stomatolog vam može preporučiti kompozitnu restauraciju. Ova procedura podrazumeva aplikovanje kompozitne smole (bele plombe) odgovarajuće boje da bi se prekrile postojeće pigmentacije zuba. Ovaj način tretmana pigmentacija je značajno finasijski pristupačniji za pacijente u odnosu na vinire i krunice, ali je značajno kraća dugotrajnost. 

Treći način rešenja pigmentacije - Viniri

Jedna od mogućih rešenja za pigmentacije koje nije moguće ukloniti izbeljivanjem jesu viniri. Tanke ljuspice se postavljaju na prednje površine zuba čime se kamufliraju postojeće pigmentacije. 

Četvrti način rešenja - Krunice

Pigmentacije zuba su nekada simptom karijesa zuba. Pigmentacije koje su praćene slabljenjem strukture i pokvarim zubima koje zahvataju opsežne površine savetuje se izrada zubnih krunica. Krunice su kapice oblika zuba koji odgovaraju Vašem izbrušenom zubu, štiteći ga od daljih oštećenja. Zubne krunice unapređuju zdravlje i funkciju zuba, kao i njihov izgled.

Jedna od faza u rekonstrukciji osmeha jeste i odabir boje budućih krunica. Odabir najsvetlije boje zuba je obično u interesu pacijenata prilikom izrade novog osmeha. U praksi boja zuba se bira ili na osnovu postojećih prirodnih zuba, krunica i mostova ili se bira svetlija boja novih kruna.  Pri odabiru boje stomatolog koristi ključ boja (VITA). 

Ključ boja razvrstava boje u četiri kategorije, od crvenkaste, preko žućkaste do sivkaste. Svaka kategorija sadrži četiri boje koje se razlikuju po svetlini, pri čemu je broj 1 najsvetlija od njih. Boje su podeljene u četiri grupe na osnovu podtona:

  •  A- ton crvenkasto braon,
  •  B- ton crvenkasto žut, 
  • C- ton sivkast, 
  • D- ton crvenkasto sivkast. 

U svakoj grupi prva boja je najsvetlija progresivno prema tamnijim nijansama sa porastom broja. Npr. A1 je svetlija od A2. Najrasprostranjenije prirodne boje su A1, A2, A3. Pri čemu nisu sve boje kod određenog pacijenta iste, treba istaći da su trojke uvek nešto tamnije tj. „žuće“ u odnosu na sekutiće. Pri odabiru boja u domenu prirodnih zuba trebalo bi birati strandardne boje A1, A2, A3, B1 ili B2. A1 je najčešći izbor među prirodnim bojama, najsvetlija boja koja se može sresti u prirodi, dok je A2 boja svetlija nijansa boje slonovace. Nešto je tamnija od A1 i izgleda prirodnije. A3 je tamnija od A2 i zastupljenija je kod 60-70% populacije. Trend izbeljivanja i izrada Hollywood smile stavila je u prvi plan bleach boje. Paleta se sastoji od 4 nijanse, označene kao BL1-BL2-BL3-BL4. Ove boje se ne sreću na prirodnim zubima. Bleach 1 boja zuba je najsvetlija, poredi se sa bojom snega ili zida. Bleach 2 je tamnija, ali se na dnevnom svetlu tesko razlikuje od Bleach 1 boje. Bleach 3 i 4 su približno prirodnoj boji zuba, blago su sedefaste. 

Svaka pigmentacija zuba je rešiva - Tim ordinacije Vuković vam stoji na raspolaganju

O postupcima i mogućnostima promene boje pri rekonstrukciji vaseg osmeha konsultujste se sa našim stomatolozima. 

Sve navedene intervencije u pogledu rešavanja pigmentacije zuba možete obaviti  u STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI VUKOVIĆ!!!

Vaš pregled možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22


poziv
Zakažite pregled