Kada se spomene „zubar“, većina ljudi prvo oseti nelagodu, a zatim se smenjuju osećaji straha od potencijalnog bola, neprijatnosti od zvuka bušilice i naravno odlaganje posete do daljnjeg po principu „sve je u redu, ništa me ne boli“.


14.03.2016

Međutim, kada postanemo roditelji, moramo se odgovorno i savesno odnositi prema zdravlju svoje dece, a to uključuje i redovan odlazak kod stomatologa, kao i održavanje oralne higijene od najranijeg detinjstva, odnosno već sa nicanjem prvih zubića.

Prvi zubi niču obično oko šestog meseca, mada se ne treba brinuti ukoliko su zubići poranili ili zakasnili koji mesec. Bitno je početi sa pranjem zubića odmah po njihovom nicanju. Naravno, u početku je to više igra i detetu treba dati četkicu da se navikne postepeno, ali su roditelji ti koji sa minimalnom količinom paste (veličine zrna graška), predviđenom za uzrast mališana, peru zubiće. Naročito je bitno da se nakon definitivnog pranja zuba, nakon poslednjeg večernjeg obroka, deci ne daje zasladjena hrana i napici (sok, čaj sa šećerom, cucla umočena u med).

Deca kod zubara mogu doći u prvu posetu već od druge godine, da bi na vreme sticala naviku i postepeno se upoznavala sa ambijentom stomatološke ordinacije. U početku, u kom god uzrastu da se deca susretnu prvi put sa stomatologom, ne treba insistirati čak ni na pregledu. Iako je to uglavnom opterećenje roditeljima, najviše zbog nedostatka vremena, potrebno je pustiti mališana da se upozna sa prostorom, stomatološkom stolicom, a najvažnije da uspostavi kontakt sa svojim budućim stomatologom. Od tog prvog kontakta mnogo zavisi, zato ne treba insistirati na pregledu odmah, osim ako dete samo želi da sedne na stolicu. Izuzetno je važno da stomatolog ima strpljenja i da uspostavi prisan odnos sa mališanom, pun razumevanja i poverenja.

Decu ne treba lagati, već ukoliko predstoji bolna intervencija, objasniti detetu (prvo kod kuće roditelji, a zatim stomatolog u ordinaciji) da zna šta da očekuje i da se uspostavi dogovor koji će se poštovati. Ukoliko je znak za prestanak rada, podizanje ruke ili zvuk “a“ ,bitno je da se dogovor poštuje. Iako iziskuje vreme i strpljenje, od krucijalnog značaja za budućnost odlaska deteta na redovne kontrole stomatologu je baš taj prvi kontakt.

Naravno, nije svaki odlazak kod stomatologa bolan i neprijatan. Ukoliko se na vreme počne sa održavanjem oralne higijene i navikavanjem deteta na odlazak kod zubara, makar i da samo pravi društvo roditeljima, ne bi trebalo da bude problema. Roditelji su uzor svojoj deci u svakom smislu, pa tako gledajući njihove navike i odnos odgovornosti prema sopstvenom zdravlju, mališani prihvataju odlazak stomatologu kao sastavni deo zdravog života, kao uobičajenu obavezu.

Prvi put kod zubara

Već smo rekli da se taj prvi put dete upoznaje sa ordinacijom, instrumentima, stolicom, gde se vozi, samo sipa vodu (pritiskom na dugme), što na decu ostavlja poseban utisak. Bilo bi dobro da u ordinaciji postoje šarene čaše, maske, komprese, koje će animirati dete i ostaviti utisak sredine prihvatljivije dečijoj mašti. Stomatolog treba da proceni tip deteta, i uspostavi komunikaciju šaljivu ali autoritativnu, radi buduće kvalitetne saradnje. Ukoliko su deca kod zubara već u prvoj poseti raspoložena i žele, može se obaviti pregled i eventualno zaliti fisure. Takođe, ukoliko je dete raspoloženo i želi da sarađuje, treba mu demonstrirati pravilnu tehniku pranja zuba na modelu, uz obaveznu napomenu da sledeći put želimo da vidimo rezultate pranja zubića. Roditelj treba da objasni detetu šta da očekuje kod zubara i da mu prezentuje pregled zubića na najbolji i najprijemčiviji način, a na stomatologu je da to i realizuje. Ukoliko dete prvi put iz ordinacije izadje zadovoljno, velika je verovatnoća da će odlasci stomatologu u budućnosti biti zabavna, a ne mučna i neprijatna obaveza.

pranje zuba

Dečiji stomatolog - Popravka zuba

Popravka zuba, koja uključuje eliminaciju karijesa i bušenje zuba, je uglavnom bolna i treba joj pristupiti sa puno strpljenja. Najbolje je koristiti gel anestetik koji lokalno deluje na sluzokožu, pri čemu se bol od uboda igle anestetika svodi na najmanju moguću meru. Tada će intervencija biti bezbolna za malog pacijenta i omogućiti doktoru saniranje zuba bez kompromisa.
Ukoliko deca kod zubara dođu sa već postojećim bolom, znači da je karijesna lezija (šupljina) došla do komore pulpe (živca) i uzrokovala njeno otvaranje. U tom slučaju se vrši devitalizacija mlečnog zuba, koja može biti vitalna i mortalna, a o samoj tehnici odlučuje stomatolog prema situaciji. U takvim slucajevima je potrebna uglavnom još jedna poseta stomatologu radi definitivnog saniranja i plombiranja zuba. Od izuzetnog značaja je saniranje karijesa mlečnih zuba i maksimalno odlaganje njihove ekstrakcije (vadjenja) u ranom uzrastu, jer oni čuvaju mesto stalnim zubima. Po pravilu, kod prerano izvađenih mlečnih zuba, javlja se nedovoljan razvoj vilica i nastaje teskoba kada dodje do nicanja stalnih zuba. Zato je jako bitno popravljati mlečne zube i sanirati ih blagovremeno, a kod zdravih, zaliti fisure preventivno.
Kompletnu brigu o zubima Vašeg mališana možete sa sigurnošću i poverenjem prepustiti našem stručnom timu u stomatološkoj ordinaciji Vuković i biti sigurni da ste svom detetu obezbedili najbolji i najstručniji stomatološki tretman. Kontaktirajte nas preko Konktak strane i zakažite posetu sa svojim detetom, a za još korisnih saveta pratite našu fejsbuk stranicu.

poziv
Zakažite pregled