Operacija zuba je relativan i širok pojam, jer podrazumeva nekoliko potpuno različitih hirurških intervencija, koje su indikovane u različitim situacijama i sprovode se na osnovu datog slučaja.

26.01.2016

Iz toga zaključujemo da postoje:

U ovom blogu stomatološke ordinacije Vuković, daćemo detaljan opis za operaciju zuba koju zovemo apikotomija (resekcija) i navesti indikacije i kontraindikacije za izvođenje ove intervencije. U narednim blogovima ćemo detaljno obraditi druge intervencije, zato nas redovno pratite i saznajte sve što vas interesuje iz stomatologije na jednom mestu.

Apikotomija (resekcija zuba) - tok intervencije

Ukoliko na vrhu korena zuba postoji proces koji nije moguće konzervetivno izlečiti, ili ukoliko je uspešno sproveden endodontski tretman, a proces recidivira, tj. vrati se opet posle nekog vremena, potrebna je operacija zuba, odnosno potrebno ga je hirurški odstraniti. Resekcija (apikotomija) se planira na osnovu rendgenskog snimka, koji je obavezno uraditi pre operacije zuba. Ova intervencija podrazumeva da se napravi rez na alveolarnom grebenu, u visini projekcije vrha korena zuba, na strani prema obrazu, kojim se obezbeđuje odizanje režnja sluzokože, mekih tkiva i periosta, čime se stiče potpuna preglednost kosti.

apikotomija 1


Potom se perforira kost i specijalnim borerima dolazi do periapikalnog područja (porostor oko vrha korena). Odstranjuje se vrh korena zuba ,otprilike jedna trećina ukupne dužine korena zuba,i prostor oko vrha korena, gde se nalazi proces, kiretira „do u zdravo“. To znači da se celokupna patološka formacija (bilo da je u pitanju granulom, cista ili periapikalna infekcija) potpuno uklanja i da ostaje zdrava kost. Da bi se zub u potpunosti zatvorio sa obe strane i sprečio recidiv patološkog procesa potrebno je, pre pravljenja reza na alveoli, endodontski napuniti kanal zuba, tako da se sa suprotne strane (strana novog vrha korena) jasno vidi da je zub napunjen.

Punjenje kanala zuba se vrši neposredno pre nego što počne operacija zuba, tako da je i za pacijenta komfornije da se sve uradi u jednoj poseti. Nakon detaljnog pregleda periapikalnog prostora, kada se ustanovi da je regija potpuno čista, detaljno se ispira ceo prostor specijalnim antiseptičkim rastvorima i pristupa šivenju. Konci se uklanjaju nakon 7 dana.

apikotomija 2

Operacija zuba (apikotomija) - Važna napomena

Ukoliko je ova intervencija indikovana i ne postoje kontraindikacije, obavezno je treba uraditi u što kraćem vremenskom roku (naročito ako je patološki proces već prisutan duži vremenski period) jer iskustva pokazuju da prisustvo svakog procesa na zubu utiče izuzetno negativno na udaljene organe: srce, bubrege, zglobove i druge. To je posledica širenja bakterija iz zubnog procesa (neki sojevi mogu biti izrazito patogeni) krvotokom, po organizmu, koje lako mogu dovesti do oštećenje drugih organa.

Kada je operacija zuba završena, postoperativni tok podrazumeva:

  • uzimanje antibiotika (koje započinje 24-48 sati pre intervencije)
  • uzimanje analgetika, jer se najveći bol razvija nekoliko sati nakon intervencije (kada anestezija potpuno prestane da deluje)
  • eventualno uzimanje kortikosteroida (ukoliko hirurg proceni da je neophodno)
  • hladne obloge (led zamotan u krpi) 5-10 minuta držati na mestu zahvata, sa pauzama od 20 do 30min. Obloge su od izuzetnog značaja za smanjenje otoka i ni slučajno ih ne treba zanemariti. Otok je najveći 2.i 3.dana od operacije, a onda počinje da se povlači
  • pranje zuba bi trebalo izbegavati prvi dan posle operacije, ali već drugi dan se zubi mogu prati bez preteranog bućkanja (da se ne bi izazvalo da rana prokrvari) i obavezno izbegavati prelazak četkice preko konaca
  • ishrana treba da bude bazirana na kašastoj i mekanoj hrani, da se ne provocira bol prilikom žvakanja, a temperatura jela mlaka ili hladna (nikako jako topla ili vruća)
  • Indikacije (situacija u kojoj treba da se radi operacija zuba - apikotomija) za resekciju su:
  • patološki proces u periapikalnoj regiji (prostor oko vrha korena zuba) koji se ne može konzervativno izlečiti
  • anatomija zuba: krivi kanali kroz koje ker igla ne može da prođe do vrha korena, da bi se zub endodontski zbrinuo. Tada se mora pristupiti operativno
  • ukoliko je zub prethodno neadekvatno endodontski lečen, pa je napravljen fos rut korena (probijanje korena na mestu gde se anatomski ne nalazi kanal)
    ako je zub već endodontski zbrinut ali je punjenje preforsirano,odnosno preko vrha korena isprovociralo okolno tkivo
  • ukoliko je došlo do zalamanja instrumenta, tj. nerv iglice ili proširivača prilikom endodontskog tretiranja kanala i nemoguće ga je na drugi način izvući, osim operativno

Kontraindikacije (situacije kada treba da se izbegne operacija zuba - apikotomija) su:

  • loše opšte stanje oganizma i generalno narušeno zdravlje
  • sistemska oboljenja: diabetes, endokarditis, reumatizam, multipla skleroza
  • kada je zub parodontološki neprihvatljiv: klati se ili ima velike i duboke džepove
  • višekoreni zubi, gde proces teško može da se locira, ili su ostali korenovi nepristupačni, ili anatomski kompromitujuće postavljeni u odnosu na sinus u gornjoj vilici ili vilični kanal u donjoj vilici

Ukoliko postoji bilo kakvo pitanje ili nedoumica u vezi sa ovim ili bilo kojim drugim pitanjem vezanim za neku od stomatoloških intervencija, zakažite pregled ili konsultacije koji su potpuno besplatni i saznajte sve što Vas interesuje, kada je u pitanju operacija zuba ili bilo koja druga stomatološka usluga! 

Vaš pregled možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22


poziv
Zakažite pregled