Pored redovnih poseta stomatologu koji brine o zdravlju Vaših zuba i desni, najvažnije je da sami vodite računa održćavajući oralnu higijenu na najvišem nivou. 

17.08.2016

To podrazumeva svakodnevno pranje zuba najmanje dva puta u toku dana: ujutru i uveče.

Seansa pranja zuba treba da traje optimalno dva minuta. Ovim postupkom se očisti oko 60% površina dok je za ostatak potrbno korišćenje dodatnih alternativnih sredstava: konac, interdentalne (medjuzubne) četkice, rastvori za ispiranje usne duplje...

pranje zuba

Za pranje zuba osim pravilne tehnike najbitnija je adekvatna četkica za zube. Na tržištu postoji veliki broj modela i teško je odlučiti se, ali osnovni kriterijumi po kojima treba birati četkicu su sledeći:

  1. Glavica četkice za zube ne bi trebalo da je prevelika jer neće moći da „se zavuče“ u prostore iza poslednjih kutnjaka, naročito neće moći da očisti prostore griznih površina umnjaka, ukoliko nisu u ravni sa griznim površinama ostalih kutnjaka. Takodje ukoliko je predimenzionirana glavica, teže se manipuliše četkicom, pa je samim tim i tehnika pranja ograničena i nepotpuna.
  2. Vlakna četkice mogu biti od prirodnih i veštačkih materijala. Uglavnom je sve prirodno bolje, ali kod četkica za pranje zuba situacija je suprotna. Prirodna vlakna su od prirodne dlake koja bubri prilikom natapanja vodom i samim tim vlakna koja postanu predimenzionirana ne mogu da udju u sve prostore koje bi trebalo te čišćenje nije potpuno. Kod sintetičkih vlakana nema bubrenja, već zadržavaju isti volumen i elastičnost pa lakše dospevaju u sve prostore koje je potrebno očistiti. Takodje prirodna vlakna se nakon pranja sporije suše pa se bakterije lakše zadržavaju i razmnožavaju u vlažnoj sredini,za razliku od sintetičkih koja se brzo suše, pa je manja mogućnost zadržavanja bakterija na njima.
  3. Mekane, tzv. "Soft" četkice se preporučuju jer se pranjem zuba vrši istovremeno i blaga masaža desni i podstiče cirkulaciju u njima, što izuzetno blagotvorno deluje na celokupni potporni aparat zuba. Tvrde četkice često stvaraju mikrooštećenja na površini mekog tkiva i ozledjuju ga, a na griznim površinama zuba ne daju bolji efekat od mekanih. Kod problema sa desnima: gingivitisa i parodontoze savetuju se ULTRASOFT cetkice koje blagotvorno deluju na već upaljene desni i ne oštećuju ih dodatno.
  4. Drška četkice za zube je potrebno da ima izvesni prag elastičnosti, da bi laganom manipulacijom ruke prilagodila glavicu četkice svim griznim površinama.

Uz sve ove parametre treba dodati da četkica za zube ima svoj rok trajanja i da i najbolja četkica ukoliko joj rok istekne postaje štetna, jer vlakna gube elastičnost i počinju da oštećuju meka tkiva, a ne treba izostaviti i negativan uticaj dugotrajnog prisustva bakterija u „ostarelim“ četkicama. Optimalni rok trajanja četkice za pranje zuba je oko 1,5- 2 meseca.

Naši stručnjaci su tu da vam pomognu. Za još korisnih saveta pogledajte naš blog, a za zakazivanje pregleda nam se obratite preko stranice Konktakt.


poziv
Zakažite pregled