Zalivanje fisura

U dečijoj stomatologiji je najbitnija PREVENCIJA. To podrazumeva pravovremenu zaštitu zuba od karijesa zalivanjem fisura zuba. Fisure su udubljenja na površini zuba, koja nekada mogu izgledati kao oštri useci ili zarezi i predstavljaju tzv. predilekciono mesto za nastanak karijesa.

 

Zašto se radi zalivanje fisura

 

Ukoliko se pranje zuba ne radi dovoljno često i na adekvatan način, hrana se lako zadržava i predstavlja idealnu podlogu za razvoj bakterija, što rezultira na kraju nastankom karijesa. Da bi se izbeglo zadržavanje hrane u fisurama, potrebno je zalivanje fisura, da bi grizne površine bile glatke, što onemogućuje zadržavanje hrane na njima, pa samim tim je i sprečen nastanak karijesa.

 

Kad se ne radi zalivanje fisura

 

Kod zalivanja fisura je bitno da su zubi koji se zalivaju potpuno zdravi. Ukoliko bi postojala i najmanja karijesna lezija i takav zub se zalio, došlo bi do brzog širenja karijesa prema središtu zuba i prodora bakterija u komoru pulpe, te bi se taj zub morao devitalizovati.

 

Dakle, nastao bi veliki problem kada bi se zalivanje fisura radilo na pokvarenom zubu, umesto da se popravi uklanjanjem kvara i plombiranjem. Zalivanje fisura je naročito bitno kod stalnih šestica, odmah po njihovom nicanju. One se najčešce prve pokvare, jer niču oko šeste godine života, kada deca još ne vladaju dobro tehnikom pranja zuba, jedu dosta slatkiša, a pranje zuba ima najčešće samo kozmetski efekat.

 

Takođe, mogu se zalivati i mlečni zubi, jer njihovim zdravim statusom se obezbeđuje mesto i zdrava mikrosredina za nicanje stalnih zuba.

 

U stomatološkoj ordinaciji Vuković se obavlja zalivanje zuba najsavremenijim preparatima, koja garantuju zdravlje zuba Vaših mališana, a naš stručni tim će učiniti da se deca osećaju sigurno i sa radošću dolaze kod stomatologa.

 

Kontaktirajte nas za sve detaljnije infrmacije.

 

Telefon: +381 11 24 62 040

 

Adresa: Ulica Triše Kaclerovića 10/3

Radno vreme: 10-14h i 17-19h