Parodontopatija: uzroci, tok i terapija

08.05.2019  |  Komentari: 0

Parodontopatija je progresivno degenerativno oboljenje potpornog tkiva zuba (parodoncijuma), koje za posledicu ima klaćenje,migraciju i ispadanje zuba u terminalnoj fazi. Danas je sve više prisutna i kod mladje populacije, a granica prvih simptoma ove bolesti se spustila sa kasnih tritesetih na rane dvadesete godine. Ova bolest se ne može izlečiti, već samo zaustaviti u odredjenoj fazi i blagovremeno usporiti. Zato je prevencija parodontopatije najbitnija, a to podrazumeva redovne posete stomatologu, jednom u 6 meseci, redovno uklanjanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga (kamenca), kao i svakodnevno besprekorno održavanje oralne higijhene (pranje zuba, korišćenje konca, rastvora..).

 

Sta izaziva parodontopatiju?

 

Parodontopatija je rezultat više različitih uzročnika: genetika,neka hronična oboljenja,stres,ali se glavnim uzročnikom u najvećem broju slučajeva smatra zubni plak,odnosno mikrorganizmi, koji se u njemu nalaze. Zubni plak čine meke naslage, koje se mogu ukloniti svakodnevnim pranjem zuba,a ukoliko se na postojeći plak istalože minerali iz pljuvačke nastaje zubni kamenac. On dvostruko izaziva razvoj parodontopatije:onemogućava čišćenje pljuvačkom, tako da bakterije iz plaka mogu nesmetano da razaraju periodoncijum (tkivo koje vezuje zub za alveolarnu kost) i vrši mehanički pritisak na desni, dovodeći do poremećaja cirkulacije.

 

parodontopatija

 

Simptomi parodontopatije

 

  • permanentno prisutan zadah
  • crvene i otecene desni koje krvare na neznatan dodir četkicom prilikom pranja zuba(gingivitis),bolno žvakanje
  • osetljivost zuba na termičke,mehaničke i druge nadražaje
  • produženje kliničke krune zuba uzrokovane povlačenjem desni ,rasklaćenost

 

Proces razvoja bolesti

 

Gingivitis je reverzibilno stanje koje se može izlečiti, a ako se zapusti, sa vremenom prerasta u periodontitis (upaljeni parodontalni dzepovi). Upalu dzepova izazivaju subgingivalni konkrementi-čvrste naslage,koje su pokrivene gingivom i ne vide se golim okom. Daljim nelečenjem dolazi do oštećenja kosti,rasklaćenja i ispadanja zuba u terminalnoj fazi.

 

Parodontopatija - terapija

 

S obzirom na to da je parodontopatija progresivno oboljenje, koje se ne može u potpunosti izlečiti, već zaustaviti na odredjenom stadijumu,lečenje može biti: konzervativno,hiruški,protetski ili kombinovano.

 

U početnoj fazi plak i kamenac se uklanjaju ultrazvukom koji mikrovibracijama vrši odvajanje kamenca od zuba bez oštećenja površine zuba. Potom se zubi poliraju četkicom i specijalnim pastama sa visokim procentom fluora. Kod uznapredovale parodontopatije se vrši obrada dzepova (kiretaza). Najradikalnije, a istovremeno i najdelotvornije i na duži vremenski rok najefikasnije lečenje jeste režanj operacija. To je bezbolna intervencija,koja se radi u lokalnoj anesteziji. Pravi se rez na gingivi,koja se odiže u obliku režnja,čime se dobija direktan pristup parodontalnom dzepu, a patološki promenjeno tkivo se potpuno uklanja „do u zdravo“. Nakon toga se ubacuju granule veštačke kosti koje imaju dvostruki efekat : stimulišu stvaranje prirodne kosti na mestu aplikovanja, i stapaju se sa prirodnom kosti fizički popunjavajući defekt. Savetuje se da se nakon hiruške intervencije,uradi protetsko zbrinjavanje zuba, povezivanje u tzv. „blok“ fiksnim protetskim nadoknadama gde god je to moguće, radi dugotrajnog očuvanja rezultata.

 

Faktori rizika

 

  • pušenje
  • hormonske promene kod žena (ciklus, trudnoća)
  • genetika
  • dijabetes
  • ostale bolesti (sida,karcinom..)
  • lekovi koji smanjuju lučenje pljuvačke (za regulaciju krvnog pritiskla, antidepresivi)

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :