Upala desni - Gingivitis

Gingivitis (upala desni) je reverzibilno stanje, što znači da se može izlečiti i da se desni vrate u potpuno zdravo stanje. Ovo je ujedno i jedina faza u kojoj se parodontopatija moze potpuno izlečiti. Zato je vrlo bitno da pacijent prati stanje svojih desnih i na vreme se javi stomatologu, čim primeti neku od navedenih promena.

 

Upala desni (gingivitis) - simptomi

 

Gingivitis karakterišu izuzetno osetljive i bolne desni, pri najmanjem dodiru, žvakanju ili pranju zuba. Desni krvare prilikom pranja zuba ili korišćenjem konca i interdentalnih čačkalica. Oseća se neprijatan zadah, karakterističan za bakterijske produkte. Uzroci gingivita su brojni, a jedan od glavnih je prisustvo kamenca na rubu zuba, gde se spaja gingiva (desni) sa zubom, loša oralna higijena, deficit nekih vitamina, narušen imunološki status organizma (usled trudnoće, dugotrajnih i iscrpljujućih menstrualnih ciklusa ili nekih opštih oboljenja).

 

Uticaj zubnog kamenca na nastanak gingivitisa

 

Kamenac zatvara prostor kojim treba slobodno da cirkuliše pljuvačka da bi vršila samočišćenje parodontalnog prostora (prostor ispunjen parodontalnim tkivom koje vezuje zub za alveolu - zubnu časicu). Usled nemogucnosti čišćenja parodontalnog prostora dolazi do nagomilavanja bakterija ispod kamenca, koje tu luče svoje produkte i razaraju parodoncijum.

 

Faza gde još uvek nije došlo do razaranja tkiva, već tkivo reaguje upalom desnih na prisustvo bakterija ispod kamenca, naziva se gingivitis. Pošto još nije došlo do razaranja tkiva, to je jedina reverzibilna faza parodontopatije, tj. može se u potpunosti izlečiti.

 

Upala desni - lečenje

 

Lečenje gingivitisa podrazumeva pre svega uklanjanje glavnog uzročnika, tj. uklanjanje mekih i čvrstih zubnih naslaga (uklanjanje kamenca), ispiranje upaljenih prostora waterpick aparatom sa antibakterijskim rastvorima, masažu desnih antibakterijskim gelovima, obavezno korišćenje konca i interdentalnih četkica (po potrebi), kao i redovno ispiranje usne duplje adekvatnim rastvorima. Ukoliko je potrebno, prepisuje se i korišćenje antibiotika.

 

U stomatološkoj ordinaciji Vuković, uz besplatan pregled za odrasle i dijagnozu gingivitisa, dobićete adekvatnu terapiju i u najkraćem roku rešiti se upale desni, te ostati zdravih, svetloružičastih desni koje ne krvare.

 

>> Zakažite svoj pregled odmah <<