Ortodoncija

Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi saniranjem nepravilnosti u razvoju vilice i rastu zuba. Nepravilan rast zuba i asimetričnost vilice predstavljaju estetski i funkcionalan problem.

Stomatološka ordinacija Vuković, nakon stručnog pregleda i razgovora sa pacijentom, predlaže terpiju koja će dati najbolje rezultate. Uz redovno praćenje zajedno ćemo učiniti da vaši zubi ponovo budu pravilni, a osmeh savršen.

Ortodontski tretmani se mogu sprovoditi u svim životnim dobima, samo je potreban adekvatan izbor ortodontskog aparata: fiksni ili mobilni. Mobilni se koristi obično kod dece, mada i u odraslom dobu može uspešno rešavati pojedine probleme. Za fiksne ortodontske aparate donja starosna granica je oko 13. godine, sa nicanjem drugih stalnih molara, a gornja granica ne postoji. Odrasli se podvrgavaju ortodontskom tretmanu iz estetskih i funkcionalnih razloga, ali i zbog preprotetske pripreme zuba. Detaljnije informacije o fiksnim i mobilnim ortodontskim aparatima potražite ovde.


U stomatološkoj ordinaciji Vuković dobićete idealno rešenje za ispravljanje zuba u svakoj situaciji i za svako životno doba.

 

Šta nakon završenog ortodontskog tretmana

 

Nakon zavrsetka tretmana i postizanja željenog rasporeda zuba i okolnih struktura može se uraditi tretman izbeljivanja zuba koji ne oštećuje zube i upotpuniti estetsku sliku savršenog osmeha.


Da bi se sačuvali novonastali željeni međuvilicni odnosi i raspored zuba, potrebno je uraditi RETENCIONU FOLIJU (OKLUZALNI SPLINT), koja se nosi tokom spavanja i veoma je komforna za pacijenta. Ispravljeni zubi imaju tendenciju da se vraćaju u prvobitni položaj, pa je zato folija idealno rešenje za očuvanje željenog rasporeda zuba. Folija se jednostavno i brzo izradjuje na osnovu otiska zuba koji se uzima u ordinaciji.

 

U stomatološkoj ordinaciji Vuković retencione folije za zube prave se od izuzetno kvalitetnih materijala koji obezbedjuju pacijentu visoki nivo komfora, a istovremeno postižu odličan funkcionalni učinak.

 

Cilj ortodontskog tretmana

 

Cilj je uspostavljanje kontakata susednih zuba u jednoj tački i kontakata suprotnih vilica kako bi se zubi uklopili po principu „ključ-brava“ kao i očuvanje ovih odnosa, nošenjem retencionih folija (okluzalni splint)