Gangrena zuba - simptomi i lečenje

Kada bakterije prodru u komoru pulpe (zubnog živca), svojim toksinima počinju da je uništavaju. To stanje je poznato kao pulpitis, i ono se manifestuje intenzivnim bolom.

U jednom trenutku, kako ovo stanje napreduje, produkti bakterijskog metabolizma oštete veći deo pulpe tj. zubnog živca i tada dolazi do prestanka bolova, zbog čega pacijent može pomisliti da je bolest prošla. To je velika zabluda, jer se u tom trenutku razvijaju bakterijski toksini koji, ukoliko se zub ne leči, napreduju dalje ka vrhu korena zuba, prelazeći na okolno tkivo oko korena.

Kada bakterije prodru oko korena zuba, izazivajući dalje uništenje okolnog tkiva (koje vezuje zub u zubnoj čašici) i kosti, nastaje infekcija oko korena zuba koja se naziva paradontitis.

 

Gangrena zuba - simptomi


Gangrena zuba napreduje sporo i u početku simptomi ne moraju biti izraženi. Ipak, neki od simptoma koji mogu ukazivati na postojanje tj. razvijanje gangrene zuba su neprijatan zadah, otečene desni, oštar bol, ali i promena boje zuba.

Gangrena zuba svakako ne nastaje preko noći i zbog toga je veoma važna redovna kontrola i prevencija. Odžavajte higijenu zuba i usne duplje na pravi način, redovno odlazite na preventivne preglede u stomatološku ordinaciju, a obavezno i prilikom pojave nekog od navedenih simptoma gangrene zuba.

Ukoliko imate problem sa zdravljem zuba, reagujte na vreme i zakažite pregled
+381 11 24 62 040
info@ordinacijavukovic.rs

 

Lečenje gangrene zuba (terapija)

 

Potrebno je da se pacijent što pre od trenutka prestanka jakog bola, u gore opisanoj situaciji, javi stomatologu.

Lečenje gangrene zuba stomatolog sprovodi tako što vrši otvaranje komore pulpe i ulazak iglicama u kanal. Kada je u pitanju gangrena zuba, prilikom ovog zahvata će se osetiti karakterističan neprijatan miris, koji izazivaju bakterijski toksini.

Potrebno je da stomatolog obeskliči kanal i u više seansi aplikuje paste za lečenje gangrene. Tek kada se kanali potpuno očiste i sterilišu definitivno se pune i zub se zatvara.

Gangrena zuba je vrlo kompleksno stanje i ne moze se jednostavno i brzo izlečiti. Zato lečenje gangrene zuba zahteva strpljenje pacijenta i maksimalnu posvećenost stomatologa, koju ćete dobiti u stomatološkoj ordinaciji Vuković u svakom trenutku.