Frenektomija

Frenektomija je operacija resice koja povezuje gornju ili donju usnu za alveolarni greben gornje ili donje vilice. Takođe, postoji i lingvalna resica koja spaja jezik sa podom usne duplje.

 

Kada je operacija resice neophodna

 

Ukoliko je labijalna (usna) resica jako razvijena i izrazito koronarno pripojena tako da utiče svojom snažnom vučom na razdvajanje prednjih zuba (jedinica) i pravi razmak između zuba (dijastema) potrebno je hirurški ukloniti resicu i omogućiti adekvatnu ortodontsku terapiju kako bi se razdojeni zubi spojili.

 

Takođe, jako razvijena usna resica (frenulum) može izazvati povlačenje desni (recesije gingive) iznad gornjih ili donjih prednjih zuba. Tada je indikovana frenektomija kojom se obezbeđuje da prestane dalja vuča desni i njihovo povlačenje sa fiziološkog mesta pripoja (gleđno cementne granice).

 

U slučaju jako razvijenog lingvalnog frenuluma (jezične resice) moze doci do deformiteta govornog aparata jer razvijen jezicni frenulum ometa normalnu funkciju govora, i tada ga treba hiruski ukloniti.

 

Frenektomija - tok i oporavak

 

Frenektomija je intervencija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, kratko traje (10 do 15 minuta), nakon čega se postave šavovi koji se uklanjaju nakon 7 dana. Nakon intervencije poželjno je držati hladne obloge po uputstvu stomatologa, eventualno popiti analgetik protiv bola i ne jesti i ne piti ništa vruće. Poželjno je jesti i piti hladno, na primer sladoled. Svakodnevne aktivnosti se mogu normalno nastaviti.

 

Frenektomiju je najbolje uraditi u periodu između 10. i 12. godine života, kada se sve nastale anomalije mogu relativno lako korigovati, osim u slučaju lingvalne resice, koju je potrebno što pre ukloniti ako izrazito ugrozava funkciju govora.

 

Za sva dodatna pitanja o samom postupku ili ceni operacije resice, budite slobodni da nas kontaktirate

 

Pozovite nas na i zakažite pregled.