Zubobolja u trudnoći je vrlo delikatna tema, veoma zahtevna i nezahvalna za davanje konkretnog uputstva  bez koordinacije sa lekarima drugih specijalnosti.

14.10.2021


U ovom blogu cemo se ograničiti na savete koji se tiču trudnoće uobičajenog toka, a za sve specifične slučajeve i situacije, molimo vas da se konsultujete za vašim doktorom. Postoje osnovne odrednice kojih je neophodno da se pridržavaju i stomatolog i pacijent kako bi se izbegle stetne posledice po buduću majku i plod!


Bol zuba u trudnoći

bol zuba u trudnoći

 Svakako ukoliko se planira trudnoća, svakoj budućoj majci se savetuje potpuno saniranje usta i zuba u svim elementima (ultrazvucno uklanjanje kamenca, obrada parodontalnih džepova, terapija kandide ukoliko postoji, saniranje i zamena neadekvatnih  postojecih ispuna, eventualna protetska rehabilitacija ukoliko je neophodno). Na taj način pravilnom prevencijom sprečavamo u ogromnoj meri da u toku same trudnoće ne dodje do pojave bola. Ukoliko se ipak desi, da zub zaboli, naravno mora se sanirati najbezbednijom metodom u datom momentu. Ukoliko je moguće leciti zub, izvršiti njegovu devitalizaciju i aplikovati lek, a definitivno zbrinjavanje zavisi od stadijuma trudnoće. Ukoliko je neophodna ekstrakcija zuba, stomatolog procenjuje stepen rizika u datom momentu. Zub se može i mora izvaditi u nekim situacijama, gde se proceni da bi infekcija koja potice od istog kao i bol mogli da ugroze plod i trudnicu.

 

Snimanje zuba u trudnoći- Sve što treba da znate 

 Rendgensko zračenje koje se emituje pri snimanju zuba proizvodi  nisku dozu zračenja da bi ugrozilo direktno plod. Problem je kumulativni (sabirni) efekat svih doza zračenja koja nas okruzuju svakodnevno i koji moze rezultirati višim nivoom zračenja od dozvoljenog.Takodje u prvom trimestru trudnoće snimanje zuba je kontraindikovano, jer je to period najbrže deobe ćelija kao i njihovog rasta i razvoja,  postoji mogucnost da i niske doze zračenja izazovu poremećaj u replikaciji genetskog materijala, što se kasnije manifestuje u vidu različitih ostecenja ploda. Ukoliko je moguće, najbezbednija solucija svakako je izvršiti sanaciju ili ekstrakciju zuba bez rendgenskog snimanja.

 

Paracetamol u trudnoći

 Od lekova za suzbijanje bola (analgetik) i povišene telesne temperature (antipiretik) svakako je paracetamol najbezbedniji. Naučnim studijama nije dokazano da moze ugroziti plod, ali isto tako se savetuje da se koristi samo kada je neophodno i u najnižoj dozi. Bezbednost lekova koji pored paracetamola u svom sastavu imaju dodatne supstance, nije dokazana u potpunosti i  zavisi od kompletnog sastava datog leka. U tom slučaju neophodna je konsultacija ordinirajućeg lekara i farmaceuta.

 

Antibiotici u trudnoći 

 Ukoliko je neophodno i kada stomatolog proceni da infekcija zuba ili desni može ugroziti plod, kao najbezbedniji antibiotici pokazali su se lekovi iz grupe penicilina. Takodje izdavanje i konzumiranje leka je striktno na lekarski recept i u dogovoru sa odgovarajućim lekarom.

U slucaju alergije na penicilin, obavezna je konsultacija stomatologa i lekara koji vodi trudnoću, za izbor adekvatne zamene, a prema stadijumu i toku trudnoće.

Uobičajeno je da je zamena antibiotik iz grupe makrolida, ali svakako je neophodna konsultacija sa lekarom koji vodi trudnoću i odredjuje lek na osnovu stadijuma trudnoće, anamneze trudnice itd..

 

Sanacija zuba i desni u trudnoći i upotreba anestezije

sanacija zuba u trudnoći

 U prvom trimestru trudnoće se ne preporucuju bilo kakve stomatološke intervencije, naročito se smatra kontraindikovanim aplikovanje lokalnog anestetika.

Stomatološke intervencije, radi osnovne sanacije usta i zuba se preporucuju izmedju 4. i 6. meseca trudnoće, čime se sprečavaju u kasnijim mesecima urgentna stanja u stomatologiji. Nakon 6.meseca položaj u stomatološkoj stolici je prilicno neprijatan za trudnicu. Svakako je moguće pristupiti i resiti urgentna stanja, naročito su česte upale desni, koje se relativno brzo mogu sanirati da se trudnici olakša trenutno stanje. Upale desni u trudnoći,gingivitisiI upale desni kod već razvijene Parodontopatije, najčesće se pripisuju bakteriji PREVOTELLA INTERMEDIA, koja se hrani hormonima koji se pojačano stvaraju u toku trudnoće i rapidno razmnožava, izazivajući krvarenje desni kao i bolne i otečene desni! U tom slučaju potrebno je izvršiti restriktivnu kauzalnu terapiju parodontopatije kako bi se olakšalo trudnici do trenutka kada je  moguće definitivno zbrinjavanje. Anestezija nije kontraindikovana u poslednjem trimestru, ali svakako je treba koristiti samo u neophodnoj situaciji i ograničeno dozirati.

 

Ekstrakcija (vadjenje) zuba u trudnoći

Ukoliko stomatolog ustanovi da je ekstrakcija zuba neophodna, pribegava se veoma često antibioticima, a nakon toga ekstrakciji. Maksimalno je redukovano rendgensko snimanje zuba, radi ekstrakcije. Najbolje vreme u trudnoći za ekstrakciju kao i druge stomatoloske intervencije je drugi trimestar od 4.do 6.meseca trudnoće. Svakako ukoliko postoji mogućnost da se ona izbegne i odloži za period nakon porodjaja, da je najbolje rešenje za plod i majku.

 

Održavanje oralne higijene i ishrana u trudnoći 

oralna higijena u trudnoći

Neophodno je da trudnice pojačano održavaju oralnu higijenu, iz razloga što postoji veliki broj mikroorganizama kojima su glavni izvor hrane upravo hormoni koji su u naglom porastu tokom trudnoće. Neophodno je posebno se posvetiti održavanju interdentalne higijene, korisćenjem konca za zube, interdentalnih četkica, water pick aparata, kao i ne agresivnih antiseptika za održavanje oralne higijene. Trudnice sa fiksnim ortodontskim aparatima i fiksnim protetskim radovima, naročito moraju posvetiti pažnju održavanju medjuzubne higijene i čišćenju bravica nakon svakog obroka. Savetuje se raznovrsna ishrana, puno voća i povrća koja je  bogata kalcijumom, kao i suplementi za trudnice koji sadrže optimalne doze vitamina i minerala.

 

Da li je dozvoljeno izbeljivanje zuba u trudnoći

 Izbeljivanje zuba je kontraindikovano, jer su preparati beljenja zasnovani na visokim kocentracijama vodonik peroksida. Takodje hormoni trudnoce onemogućuju potpunu delotvornost preparata za beljenje, pa je i ishod samog tretmana bez punog efekta, tako da je beljenje kao i svaku drugu stomatološku intervenciju koja nije neophodna potrebno odloziti za period nakon porodjaja.

 

Stmatološka ordinacija Vuković posebnu pažnju posvećuje trudnicama

Ukoliko ste trudnica ili planirate trudnoću u Stomatološkoj ordinaciji Vuković možete da dobijete sve neophodne informacije i savete kako pravilno da održavate oralnu higijenu zuba tokom trudnoće, kao i da odgovorimo na sva vaša pitanja i rešimo sve vaše nejasnoće. 

Kod nas trudnice uvek imaju prioritet i vaše termine zakazujemo u skladu sa vašim potrebama.

Vaš pregled možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22

poziv
Zakažite pregled