Bore predstavljaju memorijski treg na koži kao posledica negativnih spoljašnjih i unutrašnjih uticaja.

27.01.2023

Šta su bore i kako nastaju bore na čelu? 

Vremenom se usled aktivne mimike čeonog mišića (musculus frontalisa) na mestu najvećeg intenziteta rada mišića tope i nestaju materije (kolagen, hijaluronska kiselina), koje daju koži čvrstinu i zategnutost povezujući ćelije potkožnih slojeva i jačajući integritet tkiva. Usled gubitka čvrstoće i potpore, koža postaje osetljiva na mestu najizraženije mimike i na tim mestima se stvaraju useci u koži odnosno bore. 

Od spoljašnjih faktora koji doprinose isušivanju kože i gubitku potpornih elemenata u njoj su najčešće : sunčanje, pušenje, neadekvatna nega kože, nedostatak sna, prekomerna upotreba alkohola i /ili opojnih supstanci, neadekvatna ishrana.. 

1.Sunčanje dovodi do isušivanja kože i pucanja njenih površinskih struktura. Usled gubitka vlažnosti, dehidrirana koža puca, i dolazi do ubrzanog nestanka svih elemenata koje joj daju čvrstoću i jedrinu: hijaluronske kiseline, aminokiselina i vode koja je neizistavni sastojak zdrave i zategnute kože. Zato je neophodno koristiti zastitni faktor najvišeg stepena narocito na kozi lica u letnjim mesecima. 

2.Nedostatak sna, dovodi do nagomilavanja štetnih materija u celom organizmu, tako i u koži. Koža nema vremena za regeneraciju niti obnavljanje koje se dešava isključivo u hemijskim reakcijama u toku sna. 

3.Prekomerna upotreba alkohola i opojnih supstanci, dovodi do oštećenja ćelija koje čine kožu i potkožno tkivo i  zadržavanja vode koja zadržava otrove i štetne supstance u koži koje je potrebno izbaciti iz organizma. 

4.Neadekvatna ishrana - bogata mastima i nezdravim ugljenim hidratima, tzv. 'brza hrana' je bogata aditivima i štetnim materijama koje se nagomilavaju u potkožnom tkivu onemogućujući normalan protok zdravih materija kroz tkivo. Takodje dovode do zacepljenja izvodnih kanala znojnih i lojnih žlezda, što dovodi do stvaranja akni i bubuljica na kozi. 

Evo kako se možete resiti bora na celu u Stomatološkoj ordinaciji Vuković!!! 

REŠAVANJE BORA NA ČELU POMOĆU BOTOKSA je primarni način za efikasno, bezbolno i dugoročno rešenje problema sa borama na čelu.

Preparat botoksa se aplikuje u regiju čeonog mišića (musculus frontalis) gde dovodi do privremene deaktivacije mišića, čime isključuje motoričke pokrete mišića i samim tim nema ni pokreta na čelu pa koža ostaje glatka i zategnuta. Ono što je veoma važno znati je da je idealno poceti sa tretmanima botoksa pre nastanka prvih bora ili ukoliko ste počeli tek da ih primećujete, jer se blagovrenenom prevencijom sprečava dalje produbljivanje bora, odnosno njihov nastanak uopšte. 

bore na čeli - pre
bore na čelu - posle



Naravno iako već imate bore, problem je rešiv. Već nakon nekoliko aplikacija botoksa, problem će potpuno nestati i bore ćete u potpunosti eliminisati. Botoks je bez izuzetka idealan tretman za horizontalne bore preko celog čela!!!

RESAVANJE BORA NA ČELU POMOĆU HIJALURONA se preporučuje u regiji izmedju obrva za tzv. Boru 'mrstilicu' odnosno glabelu. 

Da bi se izbrisao memorijski trag ove bore, često nije dovoljna samo aplikacija botoksa u musculus corrugator, čijom deaktivacijom se sprecavaju dalji pokreti mrštenja, već je neophodna aplikacija hijalurona na mestu bore, da bi se depresija na kozi ispravila i površina koze bila glatka, zategnuta i ravna. 

Aplikacijom botoksa i hijalurona u regiji izmedju obrva, na pravilan način, postize se savršena tekstura koze i onemogućuje dalje mrstenje pri gestikulaciji ili sunčanju, a samim tim i nastanak nove ili produbljivanje postojeće bore. 

U svakom slučaju se preporučuje krema sa najvišim zaštitnim faktorom kao i sunčane naočare sa visokim uv koeficijentom zaštite. 

Sve Vase probleme sa borama rešicemo veoma jednostavno, brzo i efikasno

Važno je znati da sve Anti aging intervencije mora da radi isključivo Dr Anti aging medicine, što Vam u ordinaciji Vukovic omogućuje Dr Marija Vukovic Stevanov, Specijalista Parodontologije i Anti aging medicine.

Vaš tretman možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22


poziv
Zakažite pregled