Razlog nastanka dijasteme ( razmaka izmedju zuba ) je izuzetno jako vezivno tkivo usne resice - FRENULUMA.

31.08.2022


Frenulum je vezivno tkivo obavijeno ligamentom koji od dečijeg doba vremenom sazreva i jača svoju ligamentoznu strukturu i samim tim postaje čvrsci i jači. Postojanje frenuluma je genetske prirode. Ukoliko otac ili majka imaju izrazen frenulum, velika je verovatnoća da će imati i deca. Frenulum kao jak ligament povlači snažno desne iznad kruničnog dela zuba i razdvaja prednje zube, stvarajući izmedju njih prostor širine 1 pa čak i do nekoliko milimetara. Da bi se uklonio razmak izmedju prednjih zuba, odnosno dijastema, potrebno je ukloniti frenulum.

Intervencija uklanjanja frenuluma je hiruška i naziva se frenektomija!

Dečiji razmak između zuba- Kada je pravo vreme da se javite vašem zubaru?

Dečiji razmak izmedju zuba-dijastemu, najbolje je ukloniti u dečijem uzrastu kada su deca raspolozena za saradnju izmedju 8. i 12.godine. Da bi se pravilno i blagovremeno rešio problem nophodno je da dečiji zubar na vreme uoči problem i poveže pacijenta sa hirurgom koji ce ukloniti resicu-frenulum.

dijastema

Takođe je od ključne važnosti saradnja sa ortodontom. Da bi se zubi spojili nakon frenektomije ( hiruškog uklanjanja resice ), potrebno je da ortodont unapred napravi plan terapije mobilnim ili fiksnim ortodonskim aparatom u zavisnosti od procene stanja pacijenta!

Fiksni ortodonski aparat-Fiksna proteza indikovana je u slučaju da se radi o pacijentima uzrasta iznad 13 godina. 

Stomatološka ordinacija Vuković brine o zdravlju zuba vaših mališana i o njihovom osmehu, pa je za njih pružila mogućnost da sami osmišljaju, biraju i dizajniraju svoje ortodonske aparate.


Kako na vreme sprečiti razmak izmedju zuba-Dijastemu?

Dijastemu je moguće je sprečiti isključivo hiruškim uklanjanjem resice-frenuluma u ranom zivotnom dobu.

Ukoliko se frenulum ne ukloni na vreme vremenom dovodi do recesije gingive ( povlačenja desni ) u regiji ugroženih zuba kao i estetskog problema-razmak izmedju zuba.

Uspešno lečenje Dijasteme u stomatološkoj ordinaciji Vuković

U slučaju pojave razmaka između zuba ili Dijasteme, potreban je specijalistički pregled ortodonta i njegova jedinstvena procena. Sve navedene intervencije možete obaviti na jednom mestu, zato ne čekajte već na vreme zakažite pregled!

Vaš pregled možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22

poziv
Zakažite pregled