05.07.2024

Uzrok krvarenja desni

Krvarenje desni je simptom koji se manifestuje kao krvarenje iz tkiva desni i iz prostora izmedju zuba. Ovo krvarenje može biti blago i povremeno, kao I na provokaciju tokom četkanja zuba ili čišćenja koncem, ili može biti intenzivnije i kontinuirano. Krvarenje desni obično ukazuje na prisustvo upale ili iritacije desni stranim telom, što može biti rezultat nedovoljne oralne higijene, upale desni (gingivitis), parodontitisa ili drugih oralnih problema. Krvarenje desni može biti uzrokovano različitim faktorima. Evo nekih potencijalnih uzroka:

 1. Gingivitis: Gingivitis je upala desni koja može biti uzrokovana akumulacijom plaka oko zuba. Kada se plak ne uklanja redovno četkanjem i koncem, to može dovesti do iritacije desni i krvarenja.

 2. Loša oralna higijena: Nedovoljno čišćenje zuba i desni može doprineti akumulaciji bakterija i plaka, što može dovesti do krvarenja desni.

 3. Agresivno čišćenje koncem ili četkanje: Preterana sila prilikom čišćenja koncem ili četkanja može oštetiti desni i izazvati krvarenje.

 4. Trauma gingive: Trauma ili povreda desni, kao što je grubo četkanje, povrede izazvane oštrim predmetima ,mogu izazvati krvarenje.

 5. Poremećaji zgrušavanja krvi: Određena medicinska stanja ili lekovi mogu uticati na zgrušavanje krvi, što može učiniti desni sklonijim krvarenju.

 6. Hormonske promene: Hormonske promene tokom trudnoće, puberteta ili menopauze mogu uticati na osetljivost desni i povećati rizik od krvarenja.

 7. Nedostatak vitamina: Nedostatak određenih vitamina, posebno vitamina C i K, može dovesti do krvarenja desni.

 8. Stomatološki tretmani: Neke stomatološke procedure, kao što su čišćenje zubnog kamenca ili vađenje zuba, mogu izazvati privremeno krvarenje desni.

Krvarenje desni noću

 Krvarenje desni noću može biti rezultat nekoliko različitih faktora. Jedan od faktora jeste akumulacija plaka. Tokom dana, hrana i bakterije se akumuliraju u ustima, formirajući dentalni plak. Dentalni (tzv.zubni) plak je bezbojni, lepljivi film koji se stalno formira na površini zuba. Sadrži bakterije, šećere i ostatke hrane. Ako se ne ukloni redovnim četkanjem i čišćenjem koncem, plak se može stvrdnuti i pretvoriti u kamenac. Preduslov za nastanak zubnog plaka je loša oralna higijena.

Ako se plak ne ukloni četkanjem pre spavanja, može izazvati iritaciju desni i krvarenje, posebno noću kada je aktivnost pljuvačke smanjena, što može doprineti suvim ustima i povećanju osetljivosti desni.

Sledeći factor je bruksizam. Ljudi koji škrguću  zubima noću (bruksizam) mogu izvršiti dodatni pritisak na desni, što može izazvati krvarenje desni.

Gingivitis ili parodontitis. Oba ova stanja karakteriše upala desni, što može izazvati krvarenje. Tokom noći, kada je telo opuštenije, zapaljenje može postati izraženije, što dovodi do pojačanog krvarenja.

Proizvodnja pljuvačke se smanjuje noću, što može dovesti do suvih usta. Suva usta mogu povećati iritaciju desni i time povećati sklonost krvarenju.

 Određeni sistemski poremećaji ili lekovi mogu uticati na zdravlje desni i povećati sklonost krvarenju, a njihovi efekti mogu biti izraženiji noću.

Krvarenje desni ispod mosta

U praksi se relativno često može videti krvarenje desni ispod mosta jer higijena može biti otežana. Da bi se ova pojava sprečila neophodna je upotreba interdentalnih četkica kao i korišćenje oralnog irigatora. Takođe, ukoliko zubni most nije pravilno postavljen ili ako se njegova higijena zanemari, desni ispod mosta mogu da postanu iritirane, što može izazvati krvarenje.

Krvarenje desni prilikom pranja zuba

Krvarenje desni prilikom pranja zuba je uobičajen simptom koji može ukazivati na određene oralne probleme. Evo nekoliko mogućih uzroka krvarenja desni tokom pranja zuba:

Gingivitis: Gingivitis je upala desni koja se obično javlja usled nakupljanja plaka, meke supstance koja sadrži bakterije, oko zuba i duž linije desni. Nedostatak redovnog čišćenja može dovesti do razvoja gingivitisa, što dovodi do krvarenja desni tokom pranja.

Previše pritiska prilikom pranja zuba: Ako primenite previše pritiska prilikom pranja zuba ili koristite tvrdu četkicu, to može iritirati desni i izazvati krvarenje. Odabir prave četkice za zube je od suštinskog značaja za održavanje dobre oralne higijene. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izaberete pravu četkicu za zube za vaše potrebe:

Izaberite četkicu za zube sa mekim vlaknima. Odabir tvrdih ili srednje tvrdih četkica može biti previše abrazivno i vremenom mogu oštetiti vaše zube i desni. Izaberite četkicu za zube sa veličinom glave koja vam omogućava da lako dođete do svih delova usta, uključujući zadnje kutnjake.

Većina stomatologa preporučuje upotrebu četkice za zube sa zaobljenim ili poliranim vrhovima vlakana. Izbegavajte četkice za zube sa oštrim ivicama, jer mogu oštetiti desni, te samim tim izazvati krvarenje.

Preterano čišćenje koncem: preteško ili prečesto čišćenje koncem takođe može izazvati iritaciju desni i krvarenje.

Loša tehnika četkanja: Nepravilna tehnika četkanja može dovesti do nedovoljnog uklanjanja plaka i ostataka hrane, što može dovesti do krvarenja desni. Pravilna tehnika četkanja podrazumeva temeljno čišćenje svih površina zuba nežnim i efikasnim pokretima. Četkica za zube se postavlja tako da glava četkice bude pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Ovo pomaže u čišćenju duž linije desni i sprečava oštećenje desni i gleđi. Čistite spoljne površine koristeći kratke pokrete kao da navlacite desni na zub. Obratite pažnju na svaki pojedinačni zub, pomerajući četkicu duž linije desni i pokrivajući celu površinu zuba. Nagnite četkicu vertikalno i napravite poteze u gornjoj vilici prema dole ,a u donjoj vilici prema gore, da biste očistili unutrašnje površine zuba. Opet, fokusirajte se na svaki zub. Koristite pokrete napred-nazad da četkate površine za žvakanje kutnjaka.

Korišćenje novih četkica za zube ili konca: Ako ste nedavno počeli da koristite nove četkice ili konac za zube, oni mogu biti tvrđi ili drugačiji od onih na koje ste navikli, što može izazvati iritaciju desni i krvarenje dok se desni prilagođavaju. 

Krvarenje desni u trudnoci

Krvarenje desni je jedan od glavnih simptoma upale desni. Krvarenje može biti prouzrokovano čak i najmanjom iritacijom. Desni su odlično prokrvljene i pune su krvnih sudova. Tokom trudnoće, pod uticajem hormona, dolazi do brojnih fizioloških promena u telu žene. Bakterija Prevotella intermedia koja izrezito buja u toku trudnoće i menstrualnog ciklusa kod žena se upravo hrani hormonima zaduženim za ova stanja.Isti soj bakterija je izrazito patogen (štetan)za desni i dovodi do produbljivanja već postojećih parodontalnih džepova ili nastanka novih.

Kao posledica ovih promena, neretko se javljaju i otečene desni, koje mogu biti osetljive i crvene, a krvarenje se može javiti prilikom najmanjeg kontakta, kao što je čišćenje ili pranje zuba. Zaplašene krvarenjem, trudnice obično posustaju sa redovnim održavanjem higijene usta i prestaju sa pranjem zuba posle svakog obroka. Upravo to bi doprinelo da desni ojačaju, da se krvarenje ublaži i izbegnu promene koje se u ustima događaju. Preosetljivost desni i krvarenje može da potraje tokom cele trudnoće. Kada se posle porođaja hormoni vrate na svoj fiziološki status, prestaje i pojava gravidnog gingivitisa tj. krvarenja desni u trudnoci. Svakako, ukoliko krvarenje potraje važno je obratiti se stomatologu.

Krvarenje desni kod dece i beba

Krvarenje desni kod dece može biti uzrokovano različitim faktorima, a među najčešćim su gingivitis, povrede poput udarca i pada mogu uzrokovati krvarenje desni kod dece, nicanje zuba, kao i nedostatak određenih vitamina i minerala može dovesti do slabljenja desni i povećanog krvarenja. Takođe, loša ishrana bogata šećerom i nezdravim namirnicama može doprineti nastanku gingivitisa i drugih problema sa desnima kod dece.

Kada je u pitanju krvarenje desni kod beba, obično je povezano s procesom nicanja zuba. Kada zubi počnu da niču, desni mogu postati osetljive, crvene i otečene, što može dovesti do krvarenja. Ovaj proces može biti nelagodan za bebu i može izazvati nekoliko simptoma, uključujući iritabilnost, povećanu salivaciju i žvakanje igračaka i drugih predmeta.

Evo nekoliko saveta kako možete pomoći bebi tokom procesa nicanja zuba i ublažiti krvarenje desni:

 • Masaža desni: Blaga masaža desni može pomoći u ublažavanju nelagodnosti. Lagano masirajte desni bebi prstom ili čistim prstohvatom gaze.

 • Hladnoća: Hladne stvari mogu pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju nelagodnosti. Dajte bebi hladne predmete poput hladnih plastičnih igračaka za žvakanje ili zamrznutih voćnih komadića umotanih u čistu krpu.

 • Gumice za žvakanje: Gumice za žvakanje specijalno dizajnirane za bebe mogu biti korisne jer bebi pružaju nešto na čemu mogu žvakati i ublažiti svrab i nelagodnost u desnima.

 • Hrana: Ako je beba dovoljno stara da jede čvrstu hranu, ponudite joj hladnu ili smrznutu hranu poput pirea od voća ili povrća, što može pomoći u ublažavanju nelagodnosti u desnima.

 • Održavanje higijene: Redovno čistite bebine desni mekom četkicom za zube ili gazom kako biste uklonili plak i ostatke hrane.

Ako primetite neobično snažno ili produženo krvarenje desni kod bebe ili ako je beba posebno iritabilna ili ima povišenu temperaturu, važno je da se obratite pedijatru kako biste bili sigurni da krvarenje nije uzrokovano nečim ozbiljnijim. Važno je da roditelji podstiču dobru oralnu higijenu kod dece od najranijeg uzrasta. Redovno četkanje zuba, upotreba zubnog konca i redovne posete stomatologu ključni su za održavanje zdravlja usne šupljine kod dece. Ako primetite krvarenje desni kod vašeg deteta, obratite se stomatologu radi procene i preporuka za dalje postupanje.

Kako zaustaviti krvarenje desni

Zaustavljanje krvarenja gingive (desni) može se postići uz pomoć nekoliko koraka.

Pravilno četkanje zuba. Nastavite sa redovnim četkanjem zuba, ali budite pažljivi da ne četkate previše snažno. Koristite meku četkicu za zube i nežne pokrete kako biste uklonili plak bez iritiranja desni. Četkanje treba da bude temeljito, ali nežno, kako biste izbegli dodatno oštećenje desni.

Korišćenje zubnog konca. Redovno koristite zubni konac kako biste uklonili plak i ostatke hrane između zuba. To će pomoći u sprečavanju nakupljanja plaka koji može izazvati upalu desni i krvarenje.

Upotreba antiseptičnog sredstva za ispiranje. Antiseptična sredstva za ispiranje usta, poput onih koja sadrže hlorheksidin ili peroksid, mogu pomoći u smanjenju bakterija i upale u ustima, što može pomoći u zaustavljanju krvarenja gingive. Kako koristiti Isperite usta sa 20-30 ml tečnosti (oko polovine čaše) tokom 30 sekundi do 1 minute. Pazite da isperete celu usnu šupljinu, uključujući i desni, jezik i unutrašnje obraze. Zatim pljunite tečnost, ali nemojte ispirati usta vodom odmah nakon toga.

Hladni oblozi. Ako primetite da su vaše desni natečene i bolne, možete primeniti hladni oblog na spoljašnju stranu lica blizu područja desni. Hladnoća može pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti.

Poseta stomatologu. Ako se krvarenje gingive nastavi ili postane ozbiljnije, važno je da se obratite stomatologu. Stomatolog može pregledati vaše desni, identifikovati uzrok krvarenja i preporučiti odgovarajući tretman koji kauzalna terapija parodontopatije. Kauzalna faza parodontopatije podrazumeva ultrazvučno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, obradu parodontalnih džepova ukoliko postoje.

poziv
Zakažite pregled