Cista je patoloski proces u organizmu koji se moze javiti u bilo kom delu organizma. Poreklo ciste je raizlicito pa prema tome i njen sadrzaj i način lečenja.

26.05.2022


 Šta je cista na zubu?

Pod cistom se podrazumeva svaki periapikalni proces veci od 0,5 cm u precniku. Cista na zubu moze biti u procesu inflamacije, puna gnoja ili ostataka tkiva i zubnih celija zuba koji ugrozava.


Kako izgleda cista na zubu i kako prepoznati prve simptome


cista na zubu simptomi

Kada su vilice i zubi u pitanju obicno se cista na zubu nalazi na vrhu korena zuba a može se prostirati i na vecoj povrsini pa obuhvatati i po nekoliko zuba. Takve su obično traumatske ciste nastale prilikom delovanja jake sile na vilicu (udarac), koje se ne manifestuju odmah već se vremenom povećavaju i obuhvataju veci broj korenova zuba. Rastom ciste patološki proces se prenosi na zubnu pulpu i zub vremenom postaje avitalan (ne reaguje na testove vitaliteta).


Lečenje ciste na zubu u stomatološkoj ordinaciji Vuković

Kada je u pitanju cista na zubu lečenje takvog problema podrazumeva primenu terapije - Devitalizacija zuba (čiscenje kanala korena zuba, uklanjanje ostataka pulpe i definitivno punjenje-opturacija kanala) i istovremenu hirusku intervenciju Cistektomiju kojom se hiruski uklanja cista kao i resekciju, kojom se uklanjaju delovi vrha korena ugrozenih zuba kako bi se obezbedila sto bolja prognoza lečenim zubima.

Cista ima sopstvenu vaskularizaciju kao i inervaciju,tako da se moze desiti kod velikih nepristupacnih cista da ne deluje anestetik jer nisu deo inervacione mreze vilice,pa se mora obezbediti adekvatan pristup kako bi intervencija uklanjanja ciste bila bezbolna.

Kakav god da je sastav lumena ciste, svaku cistu je neophodno ukloniti što pre kako bi se obezbedila što bolja prognoza preostalim zubima. 

Uspešno lečenje ciste zuba možete obaviti u stomatološkoj ordinaciji Vuković.

Uspešno lečenje ciste možete obaviti u stomatološkoj ordinaciji Vuković

Sve navedene intervencije i pripreme oko ciste na zubu uspešno se spovode u STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI VUKOVIĆ!!!

Vaš pregled možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22

poziv
Zakažite pregled