Stres je nezaobilazna pojava u našoj svakodnevici. 

22.08.2018

Šta uzrokuje pojavu bruksizma ili škripanje zubima?

Posao, porodica, nedostatak novca, svuda oko nas su problemi koji mogu da dovedu do povišenog krvnog pritiska, depresije i drugih oboljenja za koja je naučno dokazano da su povezana sa stresom.

Medjutim, stres utiče i na naše zube, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do gubitka zuba.

Medju takozvane stresom uzrokovane poremećaje spada i BRUKSIZAM (jako stezanje, škrgutanje ili škripanje zuba) naročito noću, u toku sna, kada osoba bukvalno kao da pokušava da samelje probleme nagomilane u toku dana. Takodje veliki broj ljudi u budnom stanju reaguje na svakodnevne stresne situacije stiskanjem i stezanjem vilica, tj.zuba, čime se stvara veliki pritisak na zube i potporni aparat. Na taj način svakodnevnim pritiskom na zube, kada se dodaju i noćne loše navike (bruksizam), dolazi do abradiranja (trošenja) griznih površina zuba, naročito prednjih koji imaju najgracilniju i najmanju griznu površinu. Njihova sečivna ivica se vremenom zaobljava i nestaje i ukoliko se ne preduzmu mere zaštite, daljim gubitkom zubne supstance se nivo grizne površine spušta do nivoa komore pulpe (živca).

bruksizam 2

Kada dospe do komore, daljim pritiskom i škrgutanjem se dezintegriše i poslednja barijera zubne supstance i otvara se komora pulpe (živca). Tada se mora izvršiti devitalizacija zuba (uklanjanje živca) i konzervativno zbrinuti zub, a u većini slučajeva se predlaže i protetsko zbrinjavanje zuba.

Osim abradiranja grizne površine zuba, loše navike stiskanja vilica, škrgutanja zuba i konstantnog pritiska na potporni aparat zuba i desni, dovode do trajnog oštećenja zuba i desni, do poremećaja žvakanja, bolova u glavi i vratu, kao i do preloma i gubitka zuba.

Lečenje bruksizma uz pomoć splinta za zube

Terapija u slučaju bruksizma je izrada zaštitnog Okuzalnog splinta za zube ili Folije za bruksizam , pojedinačno za svaku vilicu, koji se izradjuje individualno na osnovu otisaka gornje i donje vilice, a njegova uloga je da smanji pritisak na zube i vilice i da spreči škrgutanje zubima, posebno noću. Nošenje splinta nije zahtevno i ne izaziva nikakve neprijatnosti kod pacijenata i stoga je terapija izbora koju pacijenti rado prihvataju.

Pored splinta, preporučuje se menadžment stresa kao što je joga, meditacija, topla kupka, šetnja u prirodi, plivanje.

Za sve preglede i dodatne informacije o bruksizmu, izradi splintova za zube kontaktirajte naše stomatologe iz ordinacije Vuković:

+381 11 24 62 040

+381 64 328 81 22

poziv
Zakažite pregled