Bezmetalna keramika je materijal najnovije generacije, poslednja reč tehnologije u stomatologiji, koja obezbedjuje ispunjavanje najviših standarda najzahtevnijih pacijenata.


13.04.2016

Bezmetalna zubna krunica se sastoji od osnovne kapice koja se izradjuje od cirkonijuma i oblaže slojem keramike najvišeg kvaliteta (litijum disilikatne keramike, presovane keramike). Cirkonijum kao materijal poseduje izuzetne kvalitete:

  • jako visoku tvrdoću i otpornost(koristio se prvo u svemirskoj tehnologiji,gde je i dalje zastupljen)
  • cirkonijum je izvanredan materijal jer osim tvrdoće,poseduje izuzetnu biokompatibilnost sa ljudskim tkivom i kosti,tako da ne izaziva alergije,niti je na bilo koji način štetan po ljudski organizam
  • estetski je perfektan jer njegova mlečno bela boja obezbedjuje potpuno propuštanje svetlosti ,za razliku od metalokeremike koja za podlogu ima metal sive boje,koji svetlost ne propušta, već odbija, pa se dobija tzv.mat efekat.Kod cirkonijuma,kao i kod prirodnog zuba,svetlost prolazi i obezbedjuje potpunu transparentnost,što zubu daje potpuno prirodan izgled.

Bezmetalna keramika obezbedjuje prirodan trodimenzionalni izgled zuba upravo zbog savršenog prelamanja svetlosti kroz strukturu navlake.

bezmetalna keramika-krunice

Prednosti bezmetalne keramike

Uklanjanje zubne supstance prilikom brušenja zuba za navlake je svedeno na minimum, odnosno uklanja se svega 0,5-1 mm, dok se prilikom brušenja za metalokeramiku uklanja 1,5-2mm, čime se značajno čuva zubno tkivo. Takodje, brušenje zuba ispod desnih je manje, čime se čuvaju desni, što bezmetalnim navlakama daje direktnu indikaciju za pacijente sa paradontozom (kod kojih su desni već kompromitovane).

Kod bezmetalne keramike se prilikom povlačenja desni vremenom ne vidi rub metala sive boje (pošto se umesto metala kao osnove koristi kapica od cirkonijuma bele boje) što obezbedjuje da u estetskom smislu bezmetalne navlake duže mogu trajati, odnosno da se konkretno iz estetskih razloga može odgoditi njihova zamena još neki vremenski period.

Prilikom predaje rada mnogo je lakše da se most (više pojedinačnih navlaka-krunica povezanih u jednu celinu) upasuje, bez dodatnog brušenja zuba i korekcija, jer se otisak kompjuterski skenira i izradjuje, što garantuje veću preciznost celokupnog rada.

Rub bezmetalne krunice je savršeno ispreparisan, upravo zbog kompjuterske obrade, što ima za cilj savršen odnos ruba krunice i gingive, tzv. perfektno rubno zatvaranje.

Bezmetalna keramika nema apsolutno nikakvih kontraindikacija!

Površina nadoknade od bezmetalne keramike je izuzetno otporna na kiseline, nema mikropukotina u svojoj strukturi, čime se onemogućuje taloženje naslaga na površinu navlake i njihov negativan uticaj na desni.

Svi ovi argumenti bi trebalo da utiču i na Vas prilikom donošenja odluke za koju vrstu protetskih nadoknada se opredeliti. Iako je finansijski aspekat bitan prilikom donošenja odluke, treba imati u vidu i da se radi o dužem vremenskom periodu i kompleksnim radovima u Vašem organizmu, koji osim estetskog i fukcionalnog efekta imaju ogroman uticaj na razvoj samopouzdanja i osećaj sigurnosti kao i društvene prihvaćenosti i okolini u kojoj živite i radite.

Ukoliko se odlučite za bezmetalnu keramiku, čime ćete postići vrhunski estetsko-funkcionalni efekat, stomatološka ordinacija Vuković sa svojim stručnim timom Vam garantuje kvalitet i dugotrajnost rada, kao i maksimalno lično zadovoljstvo svojim savršenim osmehom.

Za sva dodatna pitanja o ceni i tretmanu, budite slobodni da nas pozovete na +381 11/2462040 ili +381 068/5107072 ili nam pišite putem kontakt strane.

poziv
Zakažite pregled