Afte su promene koje nastaju u usnoj duplji, izgledaju kao beličaste okrugle ulceracije koje se javljaju na sluzokoži usne duplje, najčesće u regiji obraza i usana.

Nikada se ne javljaju na tvrdom nepcu i desnima (gingivi).

24.01.2022


Afte mogu biti male (aphthae minor), velike (aphthae maior) i tačkaste (herpetiformne).

Vrste afti

Male afte su najčešće od ova tri postojeca oblika. Izbijanje afti započinje osećajam pečenja 2-48 sati pre pojave prvih promena na sluzokoži. Prvo se javlja crvenilo sluzokože na mestu gde ce izbiti afta, a zatim u roku od nekoliko sati se pojavljuju belicasti okrugli mehurici, koji pucaju i postaju bolni. Afte izgledaju se kao sitne okrugle belicaste (u početku) ili kasnije crvenkaste okrugle mrlje, veličine 0,3-1cm, kojih obično ima 2-6, i nekoliko puta godišnje se javljaju! Male afte same prolaze za 10-14 dana i zarastaju bez ožiljka.

Velike afte se javljaju redje, veličine su od 1 do 5cm, dublje su, izrazito bolne, zarastaju jako dugo i sporo, čak mesecima i ostavljaju ožiljke koji mogu ostaviti posledice, kao što je smanjena pokretljivost jezika i oštećenje delova sluzokože.

Tačkaste afte izgledaju kao sitne raspršene promene na prednjim delovima usne šupljine i nisu izrazito bolne. Brzo i lako nestaju.

Kako nastaju afte

afte

Afte su najčešće posledica pada imunološkog sistema. Ranije se smatralo da je uzročnik virus herpesa (HSV), ali je naučno dokazano da HSV nema nikakve veze sa nastankom afti. Prvi put u životu se pojavljuju uglavnom u 2.deceniji života.

Stanja koja predstoje pojavi afti su:

-Nedostatak gvozdja i folata

-Nedostatak vitamina B12

-Alergije na sir,mleko,gluten,žitarice,brašno

-Bolesti krvi

-Celijakija

-Trauma

-Anksioznost

-Prestanak pušenja

-Menstruacija

-Infekcije gornjih disajnih puteva

Lek za afte

Afte male i tačkaste zaceljuju za 10-14 dana bez terapije. Može se koristiti lokalno zaštitna krema 'Orabaza', lokalni anestetici i nestereoidni analgetici, Diklofenak na pr. Poželjno je unositi hranu bogatu vitaminima, ne jaku i  ne začinjenu što više tečnosti kao i dodatne vitamine i minerale!

Velike afte se leče kortikosteroidima.

Ozonoterapija u stomatološkoj ordinaciji Vuković

Novitet koji možete da pronađete u stomatološkoj ordinaciji Vuković jeste Ozonoterapija. Uz primenu posebnog aparata OzonyTron- terapija kiseonikom potpuno bezbolno i sigurno  zaceljuje afte u roku od 24 sata. Takođe ozonoterapija primenu ima u hirurgiji ( rezanj operaciji ), obradi paradontalnog džepa, konzervativnom lečenju zuba, primena nakon ugradnje zubnih implanata i protetici. 

Sve o samom tretmanu kiseonika možete da se konsultujete sa iskusnim stručnjakom stoatologom dr. Marijom Vuković Stevanov.


poziv
Zakažite pregled