Afte su promene koje nastaju u usnoj duplji, izgledaju kao beličaste okrugle ulceracije koje se javljaju na sluzokoži usne duplje, najčesće u regiji obraza i usana.

Nikada se ne javljaju na tvrdom nepcu i desnima (gingivi).

24.01.2022


Afte su čest problem oralne sluznice koje se manifestuju kao male, bolne rane na unutrašnjosti usta. Tačan uzrok afti nije potpuno jasan, ali se smatra da mogu biti rezultat različitih faktora kao što su povrede sluznice, stres, hiruski zahvati unutar usne duplje, hormonalne promene, ili reakcije na određene namirnice. Afte mogu biti veoma bolne i ometati svakodnevne aktivnosti kao što su žvakanje i govor. Obično prolaze same od sebe u roku od jedne do dve nedelje, ali se mogu ublažiti i lečiti različitim sredstvima za ispiranje usta ili gelovima koji se nanose direktno na aftu.

Koji su simptomi afti u ustima?

Uobičajeni znaci i simptomi uključuju:

 1. Male, bolne ranice unutar usta, obično bele ili žućkaste boje.
 2. Bol prilikom dodira ili konzumiranja hrane i pića, posebno kiselih ili začinjenih namirnica.
 3. Nelagodnost prilikom žvakanja, gutanja ili govora, posebno ako se afte nalaze na mestima koja su podložna trenju, poput unutrašnje strane obraza ili desni.
 4. Crvenilo ili oteklina oko afte.
 5. Neugodan osećaj ili peckanje pre nego što se afta potpuno razvije.
 6. Ponekad se mogu pojaviti simptomi poput groznice, umora ili oticanja limfnih čvorova.

Važno je napomenuti da simptomi mogu biti blagi kod nekih osoba, dok kod drugih mogu biti veoma izraženi i ometati svakodnevne aktivnosti.


Šta može biti uzrok afti u ustima?

Uzrok afti u ustima nije potpuno razjašnjen, ali postoje neki faktori koji se smatraju mogućim okidačima za njihovo nastajanje. Neki od potencijalnih uzroka uključuju:

 1. Trauma ili povrede sluznice usta, poput ujeda jezika, povreda prilikom četkanja zuba ili nošenja proteza
 2. Stres i emocionalni faktori, koji mogu oslabiti imunološki sistem i povećati podložnost pojavi afti
 3. Hormonalne promene, kao što su one tokom menstrualnog ciklusa ili tokom trudnoće
 4. Određene namirnice i pića, poput citrusa, ljutih začina, čokolade, kafe i alkohola, mogu izazvati ili pogoršati afte kod nekih osoba.
 5. Određene bolesti ili stanja, poput autoimunih bolesti, gastrointestinalnih poremećaja ili nedostataka u ishrani, mogu biti povezane sa pojavom afti
 6. Genetska predispozicija, jer neki ljudi imaju veću sklonost ka razvoju afti nego drugi
 7. Razlicite hiruske intervencije u ustima

Važno je napomenuti da individualni faktori i kombinacija ovih uzroka mogu uticati na pojavu afti kod svake osobe.

Kakve vrste afti sve postoje?

Postoje tri osnovne vrste afata u ustima:

 1. Afte minor: Ovo su najčešće vrste afti. Karakterišu ih male, povremeno bolne ranice unutar usta. Imaju prečnik manji od 1 centimetra i zaceljuju se u roku od jedne do dve nedelje bez trajnih ožiljaka.
 2. Afte major: Ove afte su veće i dublje od afti minor. Mogu biti veoma bolne i uzrokovati nelagodnost prilikom žvakanja i gutanja. Često imaju prečnik veći od 1 centimetra i mogu trajati nekoliko nedelja ili čak meseci. Afte major mogu ostaviti ožiljke nakon što se zacele.
 3. Herpetiformne afte: Ovo su manje, ali veoma brojne afti koje se grupišu zajedno i formiraju veće lezije. Iako se nazivaju "herpetiformne", nisu izazvane herpes virusom već se formiraju promene koje lice na infekciju ovim virusom. Ove afte mogu biti veoma bolne i mogu trajati od jedne do dve nedelje.

Osim ovih osnovnih vrsta, postoje i druge klasifikacije afti prema različitim karakteristikama, ali ove tri su najčešće i najpoznatije.

Kako nastaju afte?

afte

Afte su najčešće posledica pada imunološkog sistema. Ranije se smatralo da je uzročnik virus herpesa (HSV), ali je naučno dokazano da HSV nema nikakve veze sa nastankom afti. Prvi put u životu se pojavljuju uglavnom u 2.deceniji života.

Stanja koja predstoje pojavi afti su:

-Nedostatak gvozdja i folata

-Nedostatak vitamina B12

-Alergije na sir,mleko,gluten,žitarice,brašno

-Bolesti krvi

-Celijakija

-Trauma

-Anksioznost

-Prestanak pušenja

-Menstruacija

-Infekcije gornjih disajnih puteva

Afte na jeziku

Afte na jeziku su vrsta afti koje se javljaju na površini jezika. Mogu biti veoma bolne i ometati osnovne funkcije poput govora, žvakanja i gutanja. Afte na jeziku su obično male, okrugle ili ovalne ranice koje se mogu pojaviti pojedinačno ili u grupama.

Uzroci afti na jeziku su slični uzrocima afti na drugim delovima usta. To mogu biti povrede sluznice jezika, stres, hormonalne promene, određene namirnice ili pića, genetska predispozicija ili drugi faktori.

Lečenje afti na jeziku obično uključuje upotrebu sredstava za ispiranje, gelova ili krema koje se nanose direktno na aftu, kao i izbegavanje iritantnih namirnica ili pića. U nekim slučajevima, kada su afte veoma bolne ili se često ponavljaju, može biti korisno potražiti savet od stomatologa ili lekara kako bi se razmotrile druge opcije lečenja ili identifikovali potencijalni uzroci koji ih izazivaju.

Afte kod dece

Afte u ustima kod dece su relativno čest problem, iako se mogu javiti u svim uzrastima. Evo nekoliko ključnih stvari koje treba znati o afama u ustima kod dece:

Uzroci afti kod dece su slični uzrocima kod odraslih. To mogu biti povrede sluznice, stres, hormonalne promene, reakcije na određene namirnice ili pića, genetska predispozicija ili drugi faktori. Kod dece posebno može biti izražen uticaj stresa, loše oralne higijene ili povreda usled igranja. Simptomi afti kod dece su isti kao i kod odraslih, uključujući male, bolne ranice ili čireve unutar usta koji mogu ometati žvakanje, gutanje i govor.

Redovna oralna higijena i izbegavanje faktora koji mogu izazvati afte mogu pomoći u prevenciji njihovog nastanka kod dece. Takođe, važno je voditi računa o ishrani, obezbeđujući dovoljno vitamina i minerala, kao i ograničavati konzumaciju iritantnih namirnica kao što su kisele ili začinjene hrane.

Uvek je preporučljivo da se za ozbiljnije slučajeve ili ako se problem često ponavlja, obratite pedijatru ili stomatologu za savet i dalje lečenje.

Afte u ustima odraslih

Afte u ustima kod odraslih su čest problem koji može izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti

Uzroci: Uzroci afti kod odraslih su raznoliki i mogu uključivati povrede sluznice usta, stres, hormonalne promene, reakcije na određene namirnice ili pića, genetska predispozicija, ili određene bolesti i stanja kao što su autoimune bolesti ili gastrointestinalni poremećaji.

Simptomi: Afte se obično manifestuju kao male, bolne ranice ili čirevi unutar usta, obično bele ili žućkaste boje. Mogu biti popraćene nelagodom, bolom prilikom žvakanja ili govora, crvenilom ili oticanjem oko afte. U nekim slučajevima, mogu se javiti i simptomi kao što su umor, groznica ili oticanje limfnih čvorova.

Prevencija: Prevencija afti kod odraslih može uključivati izbegavanje faktora koji mogu izazvati afte, poput stresa ili iritantnih namirnica. Takođe je važno održavati dobru oralnu higijenu i voditi računa o ishrani. U nekim slučajevima, posebno ako su afte česte ili uporne, moguće je potrebno konsultovati stomatologa ili lekara radi daljeg savetovanja i preporuka.

Uvek je važno obratiti pažnju na afte u ustima i potražiti odgovarajuće lečenje ako su simptomi izraženi ili ako se problem često ponavlja.

Kako se afte leče?

Terapija afti na prvom mestu podrazumeva eliminaciju predisponirajućih faktora, izbegavanje traumatizacije tkiva, tvrdih i oštrih namirnica. Predlaže se upotreba mekanih četkica za zube sa malom glavom, kao i pastre koje u sebi ne sadrže SLS (natrijum lauriulsufat) koji dodatno isušuje i iritira sluznicu. Važno je razmotriti i postojanje hematološke deficijencije i njeno lečenje.

Takođe, eliminacija hrane za koju se predpostavlja da može biti uzrok iritacije i pojave afti kao sto su kisele, ljute i jako zacinjene namirnice. Koriste se posebna sredstva za ispiranje usta koja sadrže antiseptike ili sredstva za ublažavanje bola. Ova sredstva mogu pomoći u ublažavanju simptoma, smanjenju bakterijske infekcije i ubrzavanju procesa zarastanja.

Gelovi, kreme ili paste koji se direktno nanose na aftu mogu pružiti lokalno olakšanje i ubrzati proces zarastanja. Ovi preparati često sadrže sastojke poput lidokaina za ublažavanje bola ili kortikosteroida za smanjenje upale.Ozonoterapija je idealan izbor terapije afti jer je bezbolna i efikasna u kratkom vremenskom roku.

Ako su afte veoma bolne, česte ili uporne, može biti korisno konsultovati stomatologa ili lekara. Oni mogu preporučiti specifične tretmane poput kortikosteroidnih injekcija direktno u aftu ili druge terapije koje mogu biti efikasnije u rešavanju problema.

Važno je napomenuti da se većina afti spontano izleči u roku od jedne do dve nedelje bez specifičnog tretmana. Međutim, lečenje može pomoći u ublažavanju simptoma i ubrzati proces zarastanja. Ako se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju tokom vremena, važno je potražiti savet od stručnjaka za dalju evaluaciju i lečenje.

Lečenje afte ozonoterapijom?

Ozonoterapija se koristi u različite svrhe, uključujući lečenje afti u ustima. Ova terapija uključuje primenu ozona, koji je oblik kiseonika, u tretiranju različitih medicinskih stanja. Ozon se koristi u cilju eliminacije bakterija, gljivica i virusa, kao i za poboljšanje cirkulacije krvi i stimulaciju regeneracije tkiva.Ozon dovodi do komcentracije svih faktora rasta za nekoliko stotina puta. Faktori rasta se oslobadjaju iz trombocita na mestu ostecenja tkiva i omogucuju direktno zaceljenje afte.  Kada se primeni na aftu, ozon može pomoći u smanjenju upale, ublažavanju bola i ubrzanju procesa zarastanja.

Lečenje afti ozonoterapijom može imati nekoliko prednosti. To može biti brže i efikasnije od nekih drugih metoda lečenja, pružajući brzo olakšanje od simptoma. Takođe, ozonoterapija može pomoći u smanjenju rizika od infekcija i promovisanju bržeg zarastanja.

Lek za afte

Afte male i tačkaste zaceljuju za 10-14 dana bez terapije. Može se koristiti lokalno zaštitna krema 'Orabaza', lokalni anestetici i nestereoidni analgetici, Diklofenak na pr. Poželjno je unositi hranu bogatu vitaminima, ne jaku i  ne začinjenu što više tečnosti kao i dodatne vitamine i minerale!

Velike afte se leče kortikosteroidima.

Da li su afte isto što i fistule?

Ne, afta i fistula su dva različita medicinska stanja koja se javljaju u ustima, ali imaju potpuno različite karakteristike i uzroke.

Afta: Afta, poznata i kao aftozni stomatitis, je benigna ulceracija (rana) sluznice usta koja je obično bolna. Afta se javlja kao mala, bela ili žućkasta ranica na unutrašnjoj strani obraza, jeziku, desnima ili nepcu. Najčešći simptomi afti uključuju bol prilikom žvakanja, gutanja ili govoranja. Afta može biti posledica različitih faktora kao što su povrede sluznice, stres, hormonalne promene ili reakcije na određene namirnice.

Fistula: Fistula je patološka povezanost između patološke promene i spoljašnje sredine. . Fistula u ustima može biti posledica hroničnih infekcija, traume, oralnih hirurških procedura ili nekih sistemskih oboljenja.


Ozonoterapija u stomatološkoj ordinaciji Vuković

Za sva vaša pitanja na temu o aftama i terapiji afti odgovore možete naći u ordinaciji Vuković, dr spec. Marija Vuković Stevanov specijalista parodontologije i oralne medicine, odgovoriće na sve vaše nedoumice.


poziv
Zakažite pregled