Paradontalni džep

Kada bakterije unište tkivo oko korena zuba nastaje prazan prostor koji se naziva paradontalni džep. Paradontalni džep ima tendenciju da raste, odnosno da napreduje prema vrhu korena zuba. S obzirom na to da se vezivno tkivo sve više i više uništava, u jednom momentu dolazi do toga da ništa ne drži zub u zubnoj čašici. Posledica ovakvog stanja je najpre klaćenje zuba, a nakon određenog vremena i ispadanje zuba.

 

Kako lečiti paradontalni džep?

 

Dubina paradontalnog džepa obično iznosi 2 milimetra ili manje. U slučaju da je ona veća od toga, ali da ne prelazi 3,4 milimetra potrebno je sprovoditi upornu terapiju kako bi se zaustavilo napredovanje paradontopatije. Najpre je potrebno uklanjanje zubng kamenca (uklanjenje čvrstih zubnih naslaga), kao i uklanjanje mekih naslaga. Oralna higijena mora da se podigne na maksimum, uz nepohodno redovno korišćenje interdentalne četkice i konca. Desni se tretiraju gelovima, a usna duplja redovno ispira odgovarajućim rastvorima koje preporuči stomatolog. Sve ovo je važno da bi se zaustavila paradontopatija, jer se ona samo u inicijalnoj fazi može izlečiti. U svim ostalim stadijumima moguće je samo zaustaviti njen dalji napredak.

Kada je paradontalni džep dublji od 4 milimetra, tada je potrebno da se obavi režanj operacija, ukoliko je ona izvodljiva. U termalnoj fazi bolesti neminovno je ispadanje zuba.